Zapiekanka z cukinii i innych warzyw to nie tylko pyszne, sycące i zdrowe danie, ale także idealny dodatek np. do mięs, którym można zastąpić ziemniaki, ryż lub kaszę.
Jaką cukinię wybrać na zapiekankę?
Na zapiekankę najlepsza jest mała, jędrna cukinia, która nie ma bardzo twardej skórki i włóknistych gniazd nasiennych z twardymi pestkami. Jeżeli warzywo przerosło, to obierz je i usuń gniazda nasienne przed rozdrobnieniem. Do zapiekania nadaje się zarówno żółta, jak i zielona cukinia, zwróć jednak uwagę, czy warzywo ma delikatny, soczysty miąższ. Jeżeli cukinia jest sucha i gąbczasta, to nie nadaje się na zapiekankę.
Jak przygotować zapiekankę z cukinii?
Przygotowanie składników na zapiekankę z cukinii jest niezwykle proste i zajmuje zaledwie 15 minut. Wystarczy zetrzeć cukinię, marchewkę i ser żółty na tarce o dużych oczkach, pokroić białą i jasnozieloną część pora w półplasterki oraz przygotować prosty sos. Zapiekanka nie wymaga długiego pieczenia. Rozdrobnione warzywa miękną po około 30 minutach obróbki termicznej.
Wskazówka: zapiekankę z cukinii robię z trzema rodzajami sera. Możesz użyć dowolnego sera, który masz pod ręką, ważne żeby dobrze się topił. Jako dodatek do zapiekanki doskonale sprawdzi się nie tylko ser żółty, ale także feta i gorgonzola.
Przepis: Zapiekanka z cukinii
Kremowa, serowo-ziołowa zapiekanka warzywna.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 410 w każdej porcji
Składniki
- 2 średnie cukinie
- 2 duże marchewki
- 1 mały por
- 100 g sera gouda
- 100 g sera cheddar
- 50 g tartego parmezanu
Na sos:
- 3 duże jajka
- 3 łyżki śmietanki kremówki 30%
- 1 łyżeczka kolorowego czosnku
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- sól i pieprz
Dodatkowo:
- 1 łyżka masła do posmarowania naczynia żaroodpornego
Sposób przygotowania
- Przygotowanie warzyw i seraCukinię zetrzyj na tarce o dużych oczkach, posól i odstaw na 5-10 minut, żeby puściła wodę, a następnie odciśnij. Marchewkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Białą i jasnozieloną część pora pokrój w cienkie półplasterki. Ser gouda i cheddar zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
- Łączenie składnikówOdciśniętą cukinię, marchew, por, sery cheddar oraz gouda umieść w dużej misce i wymieszaj.
- Przygotowanie i dodanie sosuJajka wbij do miski i lekko ubij mikserem ze śmietanką kremówką. Dodaj kolorowy czosnek, zioła prowansalskie oraz sól i pieprz do smaku.
- WykonanieZalej warzywa i sery sosem, wymieszaj i przełóż do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego. Wierzch posyp parmezanem. Wskazówka: wierzch zapiekanki możesz również delikatnie posypać bułką tartą.
- PieczeniePiecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu) przez 30 minut lub do preferowanego stopnia ścięcia jajek (czas pieczenia zależy od wielkości naczynia – im grubsza warstwa składników, tym dłuższy czas pieczenia).
Jak podawać zapiekankę z cukinii?
Zapiekanka z cukinii wybornie smakuje tuż po przygotowaniu oraz odgrzewana na patelni lub w piekarniku. Podaję ją z dodatkiem zimnych i ciepłych sosów np. sosu czosnkowego, sosu jogurtowo-ziołowego, sosu koperkowego, sosu chrzanowego, sosu pomidorowego. Świetnie sprawdza się jako dodatek do dań z grilla, sadzonych jajek, jajek w koszulkach oraz pieczonej ryby.
Opcjonalne dodatki do zapiekanki z cukinii
Smak zapiekanki z cukinii i sera możesz wzbogacić, dodając do niej m.in.:
- pokrojoną w kostkę kolorową paprykę słodką lub papryczkę chili,
- przeciśnięty przez praskę czosnek,
- pokrojoną w piórka białą lub czerwoną cebulę,
- zblanszowane różyczki brokułu,
- podsmażony boczek,
- pokrojoną w kostkę i podsmażoną pierś kurczaka,
- podsmażone mięso mielone,
- podsmażone pieczarki,
- ulubioną zieleninę (np. zieloną pietruszkę),
- ser kozi.
Czytaj też:
Plastry cukinii zanurzam w gęstym cieście. Ta sycąca przekąska smakuje genialnieCzytaj też:
Ścieram cukinię i mieszam z dwoma dodatkami. Ta soczysta i chrupiąca surówka pasuje do wielu dań