Biorę kubek maślanki i aromatyczne gruszki. Pyszne ciasto robię ekspresowo bez żadnego miksera

Biorę kubek maślanki i aromatyczne gruszki. Pyszne ciasto robię ekspresowo bez żadnego miksera

Dodano: 
Ciasto z gruszkami
Ciasto z gruszkami Źródło: Shutterstock / Lecker Studio
To ciasto maślankowe zachwyca puszystością i aromatem gruszek z cynamonem. Aż trudno uwierzyć, że robi się je tak łatwo.

To ciasto z gruszkami to bardzo proste ciasto maślankowe. Ciasto ekspresowe, ciasto bez miksera, ciasto dziecinnie proste. Można tak wymieniać długo, ale lepiej w tym czasie uszykować dwie miski, widelec i proste składniki. Przygotowanie ciasta zajmie 10 minut, a resztę robi piekarnik. Ten przepis udowadnia, że zrobienia domowego ciasta to mniej zachodu, niż wyjście po gotowy deser do cukierni.

Jak zrobić ciasto maślankowe z gruszkami?

Przepis jest banalnie łatwy i z cyklu tych, żeby wziąć dwie miski i widelec: w jednej mieszasz składniki suche, w drugiej mokre, a potem łączysz wszystko razem. Tu nie chodzi o zbyt długie mieszanie: składniki mają ledwo się połączyć. A maślanka w duecie ze środkami spulchniającymi sprawi, że ciasto ładnie wyrośnie, będzie puszyste, a jednocześnie pozostanie wilgotne.

Dodatek, który robi tu całą robotę to gruszki doprawione cynamonem. Gruszki mogą być pokrojone w plastry (tak podaję w przepisie, jeśli chcesz uzyskać efekt jak na zdjęciu), ale można też pokroić owoce w kostkę czy wręcz niedbałe kawałki.

Przepis: Maślankowe ciasto z gruszkami

Pomysł na szybkie cisto bez miksera.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
50 min.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
306 w każdej porcji

Składniki

  • 3 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki sody
  • 3 jajka
  • 1 szklanka maślanki
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 gruszki
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka cukru pudru

Sposób przygotowania

  1. Robienie ciastaW jednej misce wymieszaj składniki suche, czyli mąkę, cukier, proszek, sodę, cukier waniliowy, a w drugiej mokre, czyli jajka, olej i maślankę. Połączone składniki mokre wlej do suchych i wymieszaj. Gruszki obierz i pokrój na plastry, oprósz cynamonem.
  2. Pieczenie ciastaPieczenie ciasta Ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch wyłóż owoce. Piecz ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Gotowe ciasto oprósz cukrem pudrem.

Gotowe ciasto można również udekorować lukrem lub kleksami z polewy czekoladowej. Świetnie smakuje podane do filiżanki czarnej kawy lub kubka dobrej herbaty. Kawałki tego ciasta łatwo jest spakować jako słodką przekąskę do pracy czy do szkoły.

Inne pomysły na ciasto maślankowe

Przepis na ciasto maślankowe bez miksera warto zapisać. Mając bazowy przepis, możesz zmieniać dodatki i zamiast gruszek położyć na ciasto inne owoce. Świetnie sprawdzą się jabłka, ale też morele, maliny, borówki czy śliwki. Może to być również miks owoców. Po sezonie warto sięgać także po owoce mrożone (należy je rozmrozić i odsączyć z soku). Wierzch ciasta można też posypać kruszonką.

Czytaj też:
Do brownie dodaj sezonowe owoce. To ciasto czekoladowe, które smakuje niczym pralinki
Czytaj też:
Połączenie jabłek i aksamitnego twarogu skradnie każde serce! Prosty przepis na efektowne ciasto