Jajka to bardzo pożywny produkt spożywczy. Jest bowiem bogaty w różne składniki odżywcze. Z tego powodu jajka idealnie nadają się na śniadanie. Można je przygotować na wiele sposobów, ale najszybszym jest jajecznica. Jeśli tak, jak moja rodzina lubicie puszystą jajecznicę, zobaczcie, jak łatwo ją zrobić.
Jak przygotować jajka na jajecznicę?
Klasyczny sposób przygotowania jajecznicy przewiduje wybicie jajek do miseczki i rozkłócenie ich na jednolitą masę. Najlepiej zrobić to przy pomocy widelca czy rózgi kuchennej. Wystarczy kilka energicznych ruchów, by białka dobrze połączyły się z żółtkami. Na tym etapie jajka można doprawić solą i pieprzem, choć można też oprószyć przyprawami już usmażoną jajecznicę.
Jak zrobić puszystą jajecznicę?
Rozkłócenie jajek widelcem powoduje, że jajecznica jest jednolita w całej masie. Gdy natomiast dodacie do jajek trochę smacznego płynu, jajecznica wyjdzie też puszysta. Ja sięgam po śmietankę kremówki i wlewam jej 2 łyżki na 4 jajka. Całość energicznie rozkłócam, aż masa lekko się zapieni. Jajecznicy nie smażę wtedy na tłuszczu, bo śmietanka zawiera go wystarczająco dużo. Dzięki temu potrawa wychodzi też lekka i niskokaloryczna. Naprawdę polecam ten sposób.
Przepis: Puszysta jajecznica
Jajecznica z dodatkiem śmietanki
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 5 min.
- Liczba porcji
- 2
- Liczba kalorii
- 170 w każdej porcji
Składniki
- 4 jajka
- 2 łyżki śmietanki 30 lub 36%
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie jajJajka wybij do miseczki. Dodaj śmietankę, trochę soli i pieprzu. Energicznie rozkłóć składniki, by masa się lekko zapieniła.
- SmażeniePatelnię z nieprzywieralną powłoką średnio rozgrzej. Wylej na nią masę jajeczną. Smaż na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając, aż jajka zetną się tak, jak lubisz.
Wskazówka: W czasie smażenia jajecznicę warto też mieszać, co dodatkowo ją spulchni.
Co warto dodać do puszystej jajecznicy?
Jeśli chcecie sprawić, by wasza puszysta jajecznica miała oryginalny smak, możecie ją wzbogacić ulubionym dodatkiem. Do wyboru macie:
- posiekaną zieleninę, np. natkę pietruszki, szczypiorek;
- liście szpinaku (można je grubo posiekać);
- pomidory czy paprykę pokrojoną w drobną kostkę;
- szynkę pokrojoną w cienkie paski;
- różne przyprawy, np. kumin, wędzoną paprykę, zioła świeże i suszone.
Czytaj też:
Weź jajka i dwa dodatki. Po takim śniadaniu z patelni nie chce się jeść, aż do obiaduCzytaj też:
Sycąca i pełna zdrowia. Ta kolorowa jajecznica jest idealna na dobry początek dnia