Babcia dodawała do mielonych zapomnianą dziś przyprawę. Najlepszy przepis na kotlety

Babcia dodawała do mielonych zapomnianą dziś przyprawę. Najlepszy przepis na kotlety

Dodano: 
Kotlety mielone
Kotlety mielone Źródło: Shutterstock / New Africa
Kotlety mielone to polski klasyk obiadowy. Moja babcia robiła je często, a do masy obowiązkowo dodawała aromatyczną przyprawę.

Z dzieciństwa pamiętam ten specyficzny smak i aromat przyprawy, którą babcia obowiązkowo dodawała do kotletów mielonych. To, odnoszę wrażenie, nieco zapomniany dziś, pieprz ziołowy. Przyprawa, która wbrew nazwie nie zawiera grama pieprzu.

Co to jest pieprz ziołowy?

Pieprz ziołowy to mieszanka suszonych i zmielonych ziół oraz warzyw korzennych, stworzona jako zamiennik dla tradycyjnego pieprzu czarnego. Jej bazą są najczęściej majeranek, tymianek, kminek, cząber, kolendra, gorczyca, czasem także papryka słodka lub ostra, czosnek i cebula. Dzięki temu pieprz ziołowy łączy w sobie aromaty korzenne, lekko pikantne i ziołowe, nadając potrawom charakterystyczny smak. Pieprz ziołowy idealnie pasuje do dań mięsnych, zup, sosów, bigosu i innych potraw z kapusty.

Jak zrobić dobre kotlety mielone z pieprzem ziołowym?

Przepis jest bardzo prosty: wystarczy wymieszać dokładnie wszystkie składniki, a potem formować kotleciki, które panieruje się w bułce tartej i smaży. Namoczona w mleku kajzerka to nie tylko sposób, żeby kotlety były tańsze, ale też dzięki niej gotowe kotleciki są delikatniejsze i bardziej wilgotne.

Do przygotowania kotletów najlepiej wykorzystać mielone wieprzowo-wołowe, ale może to być też mięso wieprzowe.

Przepis: Kotlety mielone z przepisu babci

Pyszne kotleciki smażone na patelni.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
10
Liczba kalorii
288 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 namoczona w mleku bułka
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • sól, pieprz czarny mielony

dodatkowo:

  • olej do smażenia
  • bułka tarta do panierowania

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie mięsaCebulę drobno posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę. Wymieszaj wszystkie składniki na kotlety w misce.
  2. Smażenie kotletówZ masy formuj niewielkie kotleciki. Obtaczaj je w bułce tartej i kładź na patelnię z rozgrzanym olejem. Smaż z obu stron.

Jak podawać kotlety mielone?

Mielone to przede wszystkim idealny dodatek do klasycznych obiadowych połączeń: zaserwuj je z ziemniakami i mizerią lub buraczkami, a będziesz mieć pyszny obiad jak u babci. Kotlety mielone można też serwować z kaszą, kluskami czy ryżem. Dobrze smakują w towarzystwie sosu grzybowego czy pieczarek z patelni.

Zimne, pokrojone w plastry kotlety mielone, to stary sposób na pyszny dodatek do kanapek. Połóż je na chlebie z plasterkami ogórka kiszonego lub ze świeżym pomidorem i cebulą.

Czytaj też:
Ścieram cukinię i mieszam z dwoma dodatkami. Ta soczysta i chrupiąca surówka pasuje do wielu dań
Czytaj też:
Nacinam pierś kurczaka i wciskam warzywo. Ten obiad z piekarnika doskonale wygląda i smakuje