Z dzieciństwa pamiętam ten specyficzny smak i aromat przyprawy, którą babcia obowiązkowo dodawała do kotletów mielonych. To, odnoszę wrażenie, nieco zapomniany dziś, pieprz ziołowy. Przyprawa, która wbrew nazwie nie zawiera grama pieprzu.
Co to jest pieprz ziołowy?
Pieprz ziołowy to mieszanka suszonych i zmielonych ziół oraz warzyw korzennych, stworzona jako zamiennik dla tradycyjnego pieprzu czarnego. Jej bazą są najczęściej majeranek, tymianek, kminek, cząber, kolendra, gorczyca, czasem także papryka słodka lub ostra, czosnek i cebula. Dzięki temu pieprz ziołowy łączy w sobie aromaty korzenne, lekko pikantne i ziołowe, nadając potrawom charakterystyczny smak. Pieprz ziołowy idealnie pasuje do dań mięsnych, zup, sosów, bigosu i innych potraw z kapusty.
Jak zrobić dobre kotlety mielone z pieprzem ziołowym?
Przepis jest bardzo prosty: wystarczy wymieszać dokładnie wszystkie składniki, a potem formować kotleciki, które panieruje się w bułce tartej i smaży. Namoczona w mleku kajzerka to nie tylko sposób, żeby kotlety były tańsze, ale też dzięki niej gotowe kotleciki są delikatniejsze i bardziej wilgotne.
Do przygotowania kotletów najlepiej wykorzystać mielone wieprzowo-wołowe, ale może to być też mięso wieprzowe.
Przepis: Kotlety mielone z przepisu babci
Pyszne kotleciki smażone na patelni.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 10
- Liczba kalorii
- 288 w każdej porcji
Składniki
- 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 namoczona w mleku bułka
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- sól, pieprz czarny mielony
dodatkowo:
- olej do smażenia
- bułka tarta do panierowania
Sposób przygotowania
- Szykowanie mięsaCebulę drobno posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę. Wymieszaj wszystkie składniki na kotlety w misce.
- Smażenie kotletówZ masy formuj niewielkie kotleciki. Obtaczaj je w bułce tartej i kładź na patelnię z rozgrzanym olejem. Smaż z obu stron.
Jak podawać kotlety mielone?
Mielone to przede wszystkim idealny dodatek do klasycznych obiadowych połączeń: zaserwuj je z ziemniakami i mizerią lub buraczkami, a będziesz mieć pyszny obiad jak u babci. Kotlety mielone można też serwować z kaszą, kluskami czy ryżem. Dobrze smakują w towarzystwie sosu grzybowego czy pieczarek z patelni.
Zimne, pokrojone w plastry kotlety mielone, to stary sposób na pyszny dodatek do kanapek. Połóż je na chlebie z plasterkami ogórka kiszonego lub ze świeżym pomidorem i cebulą.
Czytaj też:
Ścieram cukinię i mieszam z dwoma dodatkami. Ta soczysta i chrupiąca surówka pasuje do wielu dańCzytaj też:
Nacinam pierś kurczaka i wciskam warzywo. Ten obiad z piekarnika doskonale wygląda i smakuje