Jajka marmurkowe możesz zrobić nie tylko na święta. To bardzo proste

Jajka marmurkowe możesz zrobić nie tylko na święta. To bardzo proste

Dodano: 
Jajka marmurkowe
Jajka marmurkowe Źródło: Shutterstock / Picture Partners
Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć jajek. Warto przygotować je na kilka sposobów. Niezwykle efektownie będą się prezentowały jajka marmurkowe. Przekrojone na pół można nadziać pysznym farszem.

Jajka na wielkanocnym stole występują w dwóch rolach – jako dekoracja i w formie potraw. Pierwsze to wszelkiego rodzaju kraszanki i pisanki, drugie to jajka faszerowane, z rozmaitymi sosami, dodawane do galaret czy sałatek. A my mamy pomysł na jajka, które doskonale łączą obie funkcje – pięknie wyglądają i można je zjeść. Są to jajka marmurkowe.

Co to są jajka marmurkowe?

Jajka marmurkowe są niezwykle dekoracyjnymi jajkami, które można jeść. Ich przygotowanie polega na farbowaniu ugotowanych i obtłuczonych jajek w barwiących płynach spożywczych. Mogą to być różnego rodzaju soki i napary o intensywnej barwie. W efekcie końcowym, na białku ugotowanego jajka powstają ozdobne wzorki przypominające marmur. Jajka takie pięknie wyglądają ułożone na talerzu, można je też podać np. z farszem.

Jak przygotować jajka marmurkowe?

By przygotować jajka marmurkowe, najpierw należy sporządzić wybrany płyn barwiący. Potem trzeba ugotować jajka na twardo. W tym celu zalewamy je wodą i podgrzewamy na średnim ogniu. Gotujemy ok. 10 minut, licząc od mementu zagotowania się wody. Po tym czasie odlewamy gorącą wodę, a jajka podrzucamy delikatnie w garnku, tak by obtłuc ich skorupki. Możemy też pomóc sobie łyżką.

Tak przygotowane jajka należy włożyć do płynu barwiącego i odstawić na 2-3 godziny lub na dłużej, jeśli kolor ma być bardziej wyrazisty. By efekt barwienia był intensywniejszy i szybszy, płyn barwiący powinien być gorący.

Czym barwić jajka marmurkowe?

Do barwienia jajek marmurkowych można użyć różnych intensywnie barwiących płynów. Jeśli jajka mają być przeznaczone do jedzenia, płyny te muszą być spożywcze. W tej roli doskonale sprawdzi się np. sok z buraka, sok wiśniowy, sok jagodowy, sok z młodego żyta czy szpinaku, wywar z łupin cebuli, napar z kurkumy czy herbaty. Do barwienia jajek można też użyć gotowych barwników spożywczych. Mogą one mieć postać proszku, płynu czy żelu. Trzeba je rozpuścić w wodzie i zanurzyć w nich jajka.

To, czy wzór na białku jest intensywny, zależy od kilku czynników. Przede wszystkim od mocy płynu barwiącego, ale też od czasu barwienia jajek.

Czytaj też:
Jak ugotować jaja przepiórcze? Jedna rzecz może cię zaskoczyć
Czytaj też:
Faszerowane jajka to moja specjalność. Szybko się je robi, a wyglądają jak z obrazka

Źródło: smaki.pl