Ten naleśnik owsiany jest smaczny i pożywny. Robię go na śniadanie w 10 minut

Ten naleśnik owsiany jest smaczny i pożywny. Robię go na śniadanie w 10 minut

Dodano: 
Naleśnik owsiany
Naleśnik owsiany Źródło: Shutterstock / Nina Firsova
Szukacie pomysłu na zdrowe i smaczne śniadanie? Proponuję przygotować naleśnik owsiany. Jest na tyle pożywny, że wystarczy zjeść jeden, a dostarczy mnóstwa energii i składników odżywczych.

Płatki owsiane jemy zwykle w postaci owsianki, czyli gotowane na mleku lub z dodatkiem jogurtu czy napoju roślinnego. Jednak mogą też stanowić dodatek do innych potraw, np. naleśników. Dziś pokażę wam, jak szybko przygotować na śniadanie pożywny naleśnik. Wystarczy wymieszać kilka składników i całość usmażyć. To danie wygląda i smakuje doskonale!

Jak przygotować płatki owsiane do naleśnika?

By naleśnik był wyjątkowo pożywny, warto do niego dodać zwykłe (górskie) płatki owsiane. Zawierają więcej cennych składników (np. błonnika, witamin), niż płatki błyskawiczne. Płatki warto nieco namoczyć, by zmiękły. Można to zrobić na dwa sposoby. Pierwszy to wymieszanie płatków z samym mlekiem i odstawienie ich na kilka minut do napęcznienia. Drugi przewiduje wymieszanie wszystkich składników, a potem odstawienia całości na 5-8 minut, by płatki i mąka napęczniały.

Jak zrobić pożywny naleśnik śniadaniowy?

Do przygotowania tego pożywnego naleśnika wykorzystuję kilka niewyszukanych składników. Oprócz płatków owsianych są to: jajka, rozgnieciony banan, trochę mąki i mleka. Banan rozgniatam, mieszam z pozostałymi składnikami i całość odstawiam na ok. 5 minut. Do masy można też dodać trochę cynamonu, by naleśnik wyszedł aromatyczny. Potem masę należy wylać na patelnię z odrobiną tłuszczu, usmażyć grubszy naleśnik i podać go z ulubionymi dodatkami.

Przepis: Naleśnik owsiany

Pożywny naleśnik z dodatkiem płatków owsianych i banana

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
5 min.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
225 w każdej porcji

Składniki

  • 1 dojrzały banan
  • 2 jajka
  • 3-4 łyżki płatków owsianych
  • 4 łyżki mleka
  • 2 łyżki mąki
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ciastaW misce rozgnieć banana widelcem. Dodaj jajka, mleko, płatki owsiane, mąkę i szczyptę soli. Dokładnie wymieszaj — masa powinna być lekko gęsta. Odstaw ją na 5 minut, by płatki lekko napęczniały.
  2. SmażenieNa patelni rozgrzej olej. Wylej połowę masy i smaż ją po ok. 3 minuty z każdej strony, aż naleśnik będzie rumiany i lekko chrupiący. Podawaj z ulubionymi dodatkami.

Naleśnik śniadaniowy – kilka wskazówek

Oto kilka podpowiedzi, które przydadzą się w czasie przygotowania tego naleśnika.

  • Naleśnik owsiany doskonale będzie smakował podany z jogurtem naturalnym, plasterkami banana lub innymi owocami.
  • Można go też polać syropem klonowym lub miodem albo zaserwować z masłem orzechowym.
  • Ten naleśnik jest smaczny i zdrowy, bo dostarcza dużo błonnika i węglowodanów złożonych, a także białka, odrobiny tłuszczu, witamin, wapnia i potasu.

Czytaj też:
Z gotowanych jajek zrobisz sycącą sałatkę. Idealna na śniadanie i do pracy
Czytaj też:
Ten prosty miks sera i papryki to hit moich śniadań. Kto spróbuje raz, nie wraca do sklepowych smarowideł