Kotlety schabowe przygotowuje się ze schabu wieprzowego. Są bardzo smaczne, ale niestety niezbyt zdrowe. Panierowanie i smażenie na sporej ilości tłuszczu powodują, że kotlety wychodzą dość kaloryczne i ciężkostrawne. Są na szczęście też inne sposoby, na przygotowanie kotletów schabowych. Jeden z nich zdradził mi szef kuchni.
Jak przygotować schab na kotlety?
Na kotlety najlepiej wybrać schab, który ma nieco widocznego tłuszczyku. Dzięki temu mięso po usmażeniu będzie bardziej soczyste. Opłukany i osuszony schab należy pokroić w plastry o grubości ok. 1,5 cm. Przyrządzając schabowe w klasyczny sposób, plastry mięsa trzeba równomiernie rozbić kuchennym tłuczkiem.
Jednak tym razem mięsa nie będziemy rozbijać, dzięki czemu będzie miękkie i zachowa więcej soków. Wystarczy je tylko natrzeć solą, pieprzem i ziołami i obłożyć plasterkami czosnku. Po skropieniu oliwą i sokiem z cytryny odstawia się je na ok. 20 minut, by przeszły przyprawami.
Jak zrobić aromatyczne schabowe?
Gdy macie już doprawione, zamarynowane mięso, kotlety pozostaje tylko usmażyć. Jeśli stały w lodówce, warto je ocieplić do temperatury pokojowej, a potem kłaść na gorący tłuszcz i smażyć je po ok. 4 minuty z każdej strony, aż się ładnie zrumienią. Jeśli mięso jest grubsze, możecie przykryć patelnię na ostatnie 2 minuty, by doszło w środku.
Przepis: Aromatyczne kotlety schabowe
Schabowe z czosnkiem bez panierki
- Kategoria
 - Danie główne
 - Rodzaj kuchni
 - europejska
 - Czas przygotowania
 - 10 min.
 - Czas gotowania
 - 10 min.
 - Liczba porcji
 - 4
 - Liczba kalorii
 - 380 w każdej porcji
 
Składniki
- 4 grubsze plastry schabu bez kości
 - 2-3 ząbki czosnku
 - 1 łyżeczka suszonego tymianku lub rozmarynu
 - kilka kropel soku z cytryny
 - 2-3 łyżki oleju rzepakowego
 - 1 łyżka masła
 - sól, pieprz
 
Sposób przygotowania
- Przygotowanie mięsaPlastry schabu umyj i dokładnie osusz papierowym ręcznikiem. Nie rozbijaj, tylko natrzyj solą, pieprzem i ziołami. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek lub cienko pokrojone plasterki czosnku. Skrop odrobiną oleju i sokiem z cytryny. Odstaw mięso na 15–30 minut do lodówki, żeby się zamarynowało.
 - SmażenieNa patelni rozgrzej olej, a pod koniec dodaj łyżkę masła dla aromatu. Gdy tłuszcz będzie gorący, włóż kotlety. Smaż je na średnim ogniu przez ok. 4-5 minut z każdej strony, aż się ładnie zrumienią.
 
Aromatyczne schabowe – kilka wskazówek
Z tymi wskazówkami szefa kuchni, te schabowe wyjdą przepyszne!
- W czasie smażenia mięsa nie należy zbyt często obracać, ani nakłuwać. Dzięki temu zachowa więcej soków.
 - Pod koniec smażenia na patelnię można dorzucić 1-2 ząbki czosnku zmiażdżone w łupince, a także gałązkę świeżego tymianku lub rozmarynu.
 - Jeśli chcecie otrzymać bardziej kruche kotlety, obsmażone mięso podlejcie 2-3 łyżkami wody lub bulionu i duście pod przykryciem ok. 2 minuty.
 - Mięsa nie należy smażyć zbyt długo, bo kotlety wyjdą suche. Po usmażeniu kotlety trzeba zdjąć z patelni i poczekać ok. 3 minuty przed poddaniem.
 - Tak przygotowane kotlety doskonale będą smakować np. z ziemniakami i buraczkami, z kaszą gryczaną i surówką z kapusty czy z pieczonymi warzywami.
 
Czytaj też:
Już nie rozbijam mięsa. Te kotlety wychodzą o niebo lepsze od tradycyjnych schabowychCzytaj też:
Delikatne mięso i dwa plasterki zamieniam w wyjątkowy kotlet. Lepszego nie zjem w restauracji
