Szef kuchni pokazał mi genialny sposób na schabowe. Bez rozbijania i panierowania

Szef kuchni pokazał mi genialny sposób na schabowe. Bez rozbijania i panierowania

Dodano: 
Kotlety schabowe
Kotlety schabowe Źródło: Unsplash / Yvette S
Kotlety schabowe to wciąż jedno z popularniejszych dań na polskich stołach. Jeśli już nieco wam się znudziły, zdradzę wam sposób szefa kuchni na nieco inną wersję schabowych. Nie trzeba nawet rozbijać mięsa, ani go panierować.

Kotlety schabowe przygotowuje się ze schabu wieprzowego. Są bardzo smaczne, ale niestety niezbyt zdrowe. Panierowanie i smażenie na sporej ilości tłuszczu powodują, że kotlety wychodzą dość kaloryczne i ciężkostrawne. Są na szczęście też inne sposoby, na przygotowanie kotletów schabowych. Jeden z nich zdradził mi szef kuchni.

Jak przygotować schab na kotlety?

Na kotlety najlepiej wybrać schab, który ma nieco widocznego tłuszczyku. Dzięki temu mięso po usmażeniu będzie bardziej soczyste. Opłukany i osuszony schab należy pokroić w plastry o grubości ok. 1,5 cm. Przyrządzając schabowe w klasyczny sposób, plastry mięsa trzeba równomiernie rozbić kuchennym tłuczkiem.

Jednak tym razem mięsa nie będziemy rozbijać, dzięki czemu będzie miękkie i zachowa więcej soków. Wystarczy je tylko natrzeć solą, pieprzem i ziołami i obłożyć plasterkami czosnku. Po skropieniu oliwą i sokiem z cytryny odstawia się je na ok. 20 minut, by przeszły przyprawami.

Jak zrobić aromatyczne schabowe?

Gdy macie już doprawione, zamarynowane mięso, kotlety pozostaje tylko usmażyć. Jeśli stały w lodówce, warto je ocieplić do temperatury pokojowej, a potem kłaść na gorący tłuszcz i smażyć je po ok. 4 minuty z każdej strony, aż się ładnie zrumienią. Jeśli mięso jest grubsze, możecie przykryć patelnię na ostatnie 2 minuty, by doszło w środku.

Przepis: Aromatyczne kotlety schabowe

Schabowe z czosnkiem bez panierki

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
380 w każdej porcji

Składniki

  • 4 grubsze plastry schabu bez kości
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku lub rozmarynu
  • kilka kropel soku z cytryny
  • 2-3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie mięsaPlastry schabu umyj i dokładnie osusz papierowym ręcznikiem. Nie rozbijaj, tylko natrzyj solą, pieprzem i ziołami. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek lub cienko pokrojone plasterki czosnku. Skrop odrobiną oleju i sokiem z cytryny. Odstaw mięso na 15–30 minut do lodówki, żeby się zamarynowało.
  2. SmażenieNa patelni rozgrzej olej, a pod koniec dodaj łyżkę masła dla aromatu. Gdy tłuszcz będzie gorący, włóż kotlety. Smaż je na średnim ogniu przez ok. 4-5 minut z każdej strony, aż się ładnie zrumienią.

Aromatyczne schabowe – kilka wskazówek

Z tymi wskazówkami szefa kuchni, te schabowe wyjdą przepyszne!

  • W czasie smażenia mięsa nie należy zbyt często obracać, ani nakłuwać. Dzięki temu zachowa więcej soków.
  • Pod koniec smażenia na patelnię można dorzucić 1-2 ząbki czosnku zmiażdżone w łupince, a także gałązkę świeżego tymianku lub rozmarynu.
  • Jeśli chcecie otrzymać bardziej kruche kotlety, obsmażone mięso podlejcie 2-3 łyżkami wody lub bulionu i duście pod przykryciem ok. 2 minuty.
  • Mięsa nie należy smażyć zbyt długo, bo kotlety wyjdą suche. Po usmażeniu kotlety trzeba zdjąć z patelni i poczekać ok. 3 minuty przed poddaniem.
  • Tak przygotowane kotlety doskonale będą smakować np. z ziemniakami i buraczkami, z kaszą gryczaną i surówką z kapusty czy z pieczonymi warzywami.

Czytaj też:
Już nie rozbijam mięsa. Te kotlety wychodzą o niebo lepsze od tradycyjnych schabowych
Czytaj też:
Delikatne mięso i dwa plasterki zamieniam w wyjątkowy kotlet. Lepszego nie zjem w restauracji