Wbrew pozorom, upieczenie soczystego schabu nie jest trudne. Ja polecam sprawdzony przeze mnie wielokrotnie przepis na aromatyczny schab pieczony z warzywami. Tak upieczony schab doskonale smakuje z ziemniakami lub kaszą oraz pieczywem, stanowiąc alternatywę dla sklepowych wędlin.
Ja robię pieczeń ze schabu z dodatkiem warzyw korzeniowych, które nie tylko wpływają na smak mięsa, ale także zapobiegają nadmiernemu wysychaniu schabu w czasie pieczenia.
Przepis: Schab pieczony
Dodanie warzyw korzeniowych do pieczenia schabu sprawia, że mięso jest soczyste, ma głębszy smak i aromat.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 12 godz. 20 min.
- Czas gotowania
- 1 godz. 30 min.
- Liczba porcji
- 1
Składniki
- 1 kg schabu bez kości
- 2 duże marchewki
- 1 duża pietruszka
- 1 średni seler
- 2 średnie cebule
- 2 łyżki masła klarowanego
- 1 gałązka świeżego rozmarynu
Na marynatę:
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 1 łyżeczka kminku
- 1,5 łyżki soli
- 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
Sposób przygotowania
- Uszykowanie mięsaSchab oczyść z błon, umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Możesz mięso obwiązać sznurkiem kuchennym.
- MarynowanieSól, pieprz ziołowy, kminek, majeranek i suszony rozmaryn przełóż do miski. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Dodaj czosnek i 1 łyżkę oleju do ziół oraz przypraw i dokładnie wymieszaj. Powstałą marynatą dokładnie natrzyj schab. Pokryte marynatą mięso przełóż do naczynia, w którym będziesz je piec lub owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na minimum 12 godzin. Przed obróbką termiczną wyjmij mięso z lodówki, aby mogło ogrzać się do temperatury pokojowej.
- Przygotowanie warzywMarchew, pietruszkę oraz seler umyj, obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę obierz i pokrój na ćwiartki.
- Obsmażanie mięsaPrzed smażeniem zdejmij z mięsa nadmiar przypraw i przełóż do miseczki. Nadmiar marynaty z mięsa możesz w łatwy sposób usunąć, korzystając z silikonowej łopatki. Na patelni rozgrzej 2 łyżki klarowanego masła. Obsmaż schab z każdej strony na mocno rozgrzanym tłuszczu. Schab powinien równomiernie się zrumienić.
- Obsmażanie warzywMarchew, pietruszkę, seler i cebulę przełóż na gorącą patelnię po smażeniu mięsa. Obsmaż warzywa na dużym ogniu. Warzywa powinny lekko się przypiec.
- PieczenieDno naczynia żaroodpornego wyłóż obsmażonymi warzywami. Na warzywach ułóż obsmażony schab. Na wierzchu schabu rozsmaruj zdjętą wcześniej z mięsa marynatę i ułóż gałązkę rozmarynu. Przykryj naczynie do pieczenia pokrywką. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Wstaw naczynie ze schabem i piecz 30 minut, a następnie zmniejsz temperaturę do 160 stopni i piecz mięso jeszcze 60 minut.
Rada: przed krojeniem mięso powinno chwilę odpocząć. Jeżeli nie zamierzasz podawać schabu od razu po upieczeniu, to pozostaw mięso do wystygnięcia w zamkniętym naczyniu żaroodpornym.
Jak podawać pieczony schab?
Pieczeń ze schabu w wersji obiadowej podawaj z ziemniakami, sosem np. pieczeniowym, chrzanowym lub kremowym sosem pieczarkowym, surówką bądź jarzynką na ciepło np. z zasmażanymi burakami. Oczywiście ziemniaki możesz zastąpić ulubioną kaszą lub kluskami (np. kopytkami lub kluskami śląskimi).
Natomiast zimny schab pieczony możesz podawać z pieczywem. W takiej wersji serwuję go na wielkanocne śniadanie. Tak przygotowane mięso idealnie komponuje się z ćwikłą i klasyczną sałatką jarzynową, które zawsze królują na moim świątecznym stole.
Czytaj też:
Co zrobić, żeby schab był soczysty? Wypróbuj triki doświadczonych kucharzyCzytaj też:
Na jakim tłuszczu smażyć kotlety schabowe? Sprawdzi się tu ważna zasada