Sprawdzony przepis na schab pieczony. Ta soczysta pieczeń smakuje na ciepło i na zimno

Sprawdzony przepis na schab pieczony. Ta soczysta pieczeń smakuje na ciepło i na zimno

Dodano: 
Pieczony schab
Pieczony schab Źródło: Shutterstock / Fuzull Hanum
Schab to chude i delikatne mięso. Aby pieczeń ze schabu nie wyszła sucha i twarda, trzeba odpowiednio przygotować mięso do pieczenia, a także dobrać odpowiednią temperaturę. Sprawdź przepis na soczysty schab.

Wbrew pozorom, upieczenie soczystego schabu nie jest trudne. Ja polecam sprawdzony przeze mnie wielokrotnie przepis na aromatyczny schab pieczony z warzywami. Tak upieczony schab doskonale smakuje z ziemniakami lub kaszą oraz pieczywem, stanowiąc alternatywę dla sklepowych wędlin.

Ja robię pieczeń ze schabu z dodatkiem warzyw korzeniowych, które nie tylko wpływają na smak mięsa, ale także zapobiegają nadmiernemu wysychaniu schabu w czasie pieczenia.

Przepis: Schab pieczony

Dodanie warzyw korzeniowych do pieczenia schabu sprawia, że mięso jest soczyste, ma głębszy smak i aromat.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
12 godz. 20 min.
Czas gotowania
1 godz. 30 min.
Liczba porcji
1

Składniki

  • 1 kg schabu bez kości
  • 2 duże marchewki
  • 1 duża pietruszka
  • 1 średni seler
  • 2 średnie cebule
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 1 gałązka świeżego rozmarynu

Na marynatę:

  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1,5 łyżki soli
  • 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie mięsaSchab oczyść z błon, umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Możesz mięso obwiązać sznurkiem kuchennym.
  2. MarynowanieSól, pieprz ziołowy, kminek, majeranek i suszony rozmaryn przełóż do miski. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Dodaj czosnek i 1 łyżkę oleju do ziół oraz przypraw i dokładnie wymieszaj. Powstałą marynatą dokładnie natrzyj schab. Pokryte marynatą mięso przełóż do naczynia, w którym będziesz je piec lub owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na minimum 12 godzin. Przed obróbką termiczną wyjmij mięso z lodówki, aby mogło ogrzać się do temperatury pokojowej.
  3. Przygotowanie warzywMarchew, pietruszkę oraz seler umyj, obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę obierz i pokrój na ćwiartki.
  4. Obsmażanie mięsaPrzed smażeniem zdejmij z mięsa nadmiar przypraw i przełóż do miseczki. Nadmiar marynaty z mięsa możesz w łatwy sposób usunąć, korzystając z silikonowej łopatki. Na patelni rozgrzej 2 łyżki klarowanego masła. Obsmaż schab z każdej strony na mocno rozgrzanym tłuszczu. Schab powinien równomiernie się zrumienić.
  5. Obsmażanie warzywMarchew, pietruszkę, seler i cebulę przełóż na gorącą patelnię po smażeniu mięsa. Obsmaż warzywa na dużym ogniu. Warzywa powinny lekko się przypiec.
  6. PieczenieDno naczynia żaroodpornego wyłóż obsmażonymi warzywami. Na warzywach ułóż obsmażony schab. Na wierzchu schabu rozsmaruj zdjętą wcześniej z mięsa marynatę i ułóż gałązkę rozmarynu. Przykryj naczynie do pieczenia pokrywką. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Wstaw naczynie ze schabem i piecz 30 minut, a następnie zmniejsz temperaturę do 160 stopni i piecz mięso jeszcze 60 minut.

Rada: przed krojeniem mięso powinno chwilę odpocząć. Jeżeli nie zamierzasz podawać schabu od razu po upieczeniu, to pozostaw mięso do wystygnięcia w zamkniętym naczyniu żaroodpornym.

Jak podawać pieczony schab?

Pieczeń ze schabu w wersji obiadowej podawaj z ziemniakami, sosem np. pieczeniowym, chrzanowym lub kremowym sosem pieczarkowym, surówką bądź jarzynką na ciepło np. z zasmażanymi burakami. Oczywiście ziemniaki możesz zastąpić ulubioną kaszą lub kluskami (np. kopytkami lub kluskami śląskimi).

Natomiast zimny schab pieczony możesz podawać z pieczywem. W takiej wersji serwuję go na wielkanocne śniadanie. Tak przygotowane mięso idealnie komponuje się z ćwikłą i klasyczną sałatką jarzynową, które zawsze królują na moim świątecznym stole.

Czytaj też:
Co zrobić, żeby schab był soczysty? Wypróbuj triki doświadczonych kucharzy
Czytaj też:
Na jakim tłuszczu smażyć kotlety schabowe? Sprawdzi się tu ważna zasada