Na jakim tłuszczu smażyć kotlety schabowe? Sprawdzi się tu ważna zasada
  • Renata MaterlińskaAutor:Renata Materlińska

Na jakim tłuszczu smażyć kotlety schabowe? Sprawdzi się tu ważna zasada

Dodano: 
Smażenie kotletów schabowych
Smażenie kotletów schabowych Źródło:Wikimedia Commons / Aw58 / Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0
Smak kotletów schabowych zależy od wielu czynników. Jednym z nich jest rodzaj tłuszczu użytego do smażenia. Powiemy wam, na jakim tłuszczu najlepiej smażyć schabowe, by rozpływały się w ustach.

Uwielbiamy kotlety schabowe i większość z nas ma już sprawdzony sposób na ich przyrządzanie. Sprawdzony nie oznacza jednak, że idealny. Dziś przyjrzymy się więc smażeniu kotletów schabowych, a dokładniej tłuszczowi używanemu do tego celu.

Co wpływa na smak kotletów schabowych?

Na smak kotletów schabowych największy wpływ ma jakość i świeżość mięsa. Jednak warto też wiedzieć, jak je przyprawić i jaką marynatę zastosować, by schab zyskał na soczystości i smaku. Nie bez znaczenia jest też zastosowana panierka i sam proces smażenia. W tym ostatnim przypadku liczy się sposób smażenia i rodzaj użytego tłuszczu. Wszystko niby proste i oczywiste, jednak na każdym etapie przygotowania schabowych można popełnić błąd.

Na jakim tłuszczu smażyć kotlety schabowe?

Przy smażeniu kotletów schabowych obowiązuje prosta zasada, którą warto też zastosować przy smażeniu innych potraw. Otóż mówi ona o tym, by do smażenia używać tłuszczu, który składem jest najbardziej zbliżony do smażonego produktu. W przypadku kotletów schabowych będzie to smalec. Oba produkty są bowiem pochodzenia zwierzęcego, a dokładniej wieprzowego. Smalec, jako tłuszcz wieprzowy, potrafi dodać schabowym pożądanego smaku i soczystości.

Większość osób do smażenia kotletów schabowych używa jednak oleju, co nie jest najlepszym wyborem. Co prawda olej, jako produkt pochodzenia roślinnego, jest zdrowszym produktem, bo nie zawiera cholesterolu. Ale jeśli chodzi o smak, smażone na nim schabowe dużo tracą. O wiele lepszym wyborem, będzie już masło klarowane, które również jest tłuszczem pochodzenia zwierzęcego i całkiem nieźle podbija smak kotletów schabowych.

Kto powinien smażyć schabowe na oleju?

Smak smakiem, jednak są przypadki, gdy schodzi on na dalszy plan. Z całą pewnością zamiana smalcu na olej będzie wskazana u osób, które mają podwyższony poziom cholesterolu i problem z wysokimi trójglicerydami. Tak naprawdę do smaku kotletów schabowych smażonych na oleju też można się przyzwyczaić. Pamiętajcie tylko, by do smażenia używać oleju, który ma wysoką temperaturę dymienia i w miarę neutralny smak. Tu bardzo dobrze sprawdzi się np. olej rzepakowy czy arachidowy.

Czytaj też:
To najlepszy sposób na odgrzanie schabowych. Kotlety będą jak świeżo usmażone
Czytaj też:
Najlepsze wegetariańskie schabowe. Zrób sznycle z bakłażana, a zapomnisz o wieprzowinie

Źródło: smaki.pl