Kremowy sos pieczarkowy idealny do makaronu z kurczakiem, kopytek i placków ziemniaczanych
  • Jakub WójcikAutor:Jakub Wójcik

Kremowy sos pieczarkowy idealny do makaronu z kurczakiem, kopytek i placków ziemniaczanych

Dodano: 
Sos pieczarkowy
Sos pieczarkowy Źródło:Shutterstock / ovchinnikova_ksenya
Domowy sos pieczarkowy to doskonały dodatek do różnych dań. Wyjątkowo wyrazisty smak zawdzięcza zrumienionym na maśle pieczarkom. Aby idealnie usmażyć pieczarki, powstrzymaj się od częstego mieszania grzybów.

Pyszny sos pieczarkowy zrobisz w zaledwie kilka chwil, a jego bogaty smak zachwyci każdego smakosza. Ja często robię sos pieczarkowy do dań bezmięsnych, ale możesz go również podawać np. do pulpetów, kotletów mielonych, pieczeni i makaronu z kurczakiem. Doskonale smak sosu pieczarkowego podkreśla dodatek świeżej natki pietruszki, którą posypuje podawane z sosem pieczarkowym potrawy.

Wskazówki: do kremowego sosu pieczarkowego wybierz małe lub średnie pieczarki. Ja do sosu pieczarkowego dodaję śmietankę kremówkę 30%, ale możesz zastąpić ją śmietaną 18% lub śmietaną do zup i sosów 12%.

Przepis: Sos pieczarkowy

Sos pieczarkowy przygotowany według tego przepisu możesz podawać go z makaronem, kaszą, plackami lub kotletami ziemniaczanymi, kopytkami, kluskami śląskimi, a także mięsem.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
4

Składniki

  • 600 g pieczarek
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki klarowanego masła
  • 1 szklanka śmietany
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie warzywPieczarki obierz i pokrój na plasterki. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.
  2. SmażenieNa dużej patelni z grubym dnem rozgrzej 3 łyżki klarowane masło lub jeśli wolisz oleju roślinnego. Dodaj pieczarki – jeżeli pieczarki nie mieszczą się na patelni, to możesz smażyć je partiami. Warstwa pieczarek na patelni nie powinna być zbyt gruba, bo wówczas grzyby zaczną gotować się w wodzie, którą puściły. Podsmaż pieczarki na średnim ogniu bez mieszania – możesz od czasu do czasu potrząsnąć patelnią. Kontroluj, czy grzyby się nie przypaliły. Przewróć podsmażone pieczarki na drugą stronę. Do usmażonych na złoto pieczarek dodaj pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość wymieszaj i smaż około 3-4 minuty na średnim ogniu. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  3. Połączenie składnikówNa patelnię z pieczarkami, cebulą i czosnkiem dodaj śmietanę. Dokładnie wymieszaj i doprowadź do wrzenia na małym ogniu, ciągle mieszając. Gdy sos zacznie gęstnieć, możesz dodać 1 łyżeczkę zimnego masła, która podkreśli smak grzybów i zapewni kremową konsystencję.

Na koniec spróbuj sos i ewentualnie dopraw jeszcze solą i pieprzem. Podawaj gorący sos pieczarkowy posypany natką pietruszki.

Rada: zgodnie z powyższym przepisem możesz przygotować również sos ze świeżych grzybów leśnych np. borowików lub maślaków.

Czytaj też:
Placki ziemniaczane wyjdą chrupiące. Pamiętaj o tej czynności podczas przygotowywania masy ziemniaczanej
Czytaj też:
Sos idealny do jajek, szparagów i innych warzyw. Sos holenderski robię w dwóch wersjach