Pieczeń ze schabu to doskonały pomysł na obiad. Jak ją przygotować, aby była miękka, soczysta i smaczna? Doświadczeni kucharze zwracają uwagę nie tylko na czas pieczenia schabu, ale także temperaturę i dobór naczynia do zapiekania. Bardzo ważny jest także wybór odpowiedniej marynaty, dzięki której można zatrzymać w mięsie więcej wilgoci.
Dlaczego schab wychodzi suchy? Najczęściej popełniane błędy
1. Wybór zbyt chudego mięsa
Po pierwsze i najważniejsze – sekretem idealnie upieczonego, soczystego schabu jest właściwy wybór mięsa. Schab na pieczeń nie powinien być całkowicie pozbawiony tłuszczu, który nawilża mięso w czasie pieczenia oraz sprawia, że jest ono kruche i rozpływa się w ustach. Idealny schab na pieczeń to schab, który posiada widoczne żyłki tłuszczu na przekroju.
Bardzo chudy schab często wychodzi nie tylko suchy, ale także twardy. Dotyczy to zarówno pieczeni, jak i kotletów schabowych oraz bitek. Chudy schab można jednak zamarynować. Marynata nada mięsu nie tylko wyjątkowy smak, ale również sprawi, że będzie soczyste.
2. Zbyt długie pieczenie w wysokiej temperaturze
Wybór zbyt chudego mięsa to jeden z wielu popełnianych podczas pieczenia schabu błędów. Równie często schab jest pieczony zbyt długo i w zbyt wysokiej temperaturze. Chcąc przygotowywać idealnie wypieczone mięsa, warto zaopatrzyć się w termometr kuchenny, który pozwala kontrolować temperaturę wewnątrz m.in. pieczeni i steków. Aby pieczeń ze schabu była soczysta, powinna zostać wyjęta z piekarnika, gdy mięso osiągnie wewnątrz temperaturę 70-72 stopni. Gotowy schab pieczony powinien chwilę odpocząć, zanim przystąpisz do jego krojenia, bo przez kilka minut po wyjęciu mięsa z piekarnika soki równomiernie się rozchodzą. Jeżeli pokroisz mięso zaraz po wyjęciu z piekarnika, to soki wypłyną i schab będzie zbyt suchy.
Schab należy włożyć do piekarnika, który został nagrzany do 200 stopni Celsjusza. Po upływie 30 minut należy zmniejszyć temperaturę do 160 stopni. Czas pieczenia schabu to 60 minut na każdy kilogram mięsa.
3. Wybór nieodpowiedniego naczynia do pieczenia
Schab powinien być pieczony w brytfance lub naczyniu żaroodpornym pod przykryciem. Należy również pamiętać o polewaniu mięsa sosem własnym. Można też podlać pieczeń ze schabu niewielką ilością bulionu.
Szefowie kuchni mówią, że pieczony schab wyjdzie bardziej soczysty, jeżeli do brytfanki dodamy np. marchewkę, pietruszkę, seler i cebulę. Ponadto dobrym sposobem na soczysty schab jest także pieczenie mięsa w rękawie foliowym.
4. Pieczenie zimnego mięsa prosto z lodówki
Przed pieczeniem i smażeniem mięso powinno ogrzać się do temperatury pokojowej, dzięki czemu równomiernie się upiecze i zachowa odpowiednią soczystość.
Sposoby na soczysty schab pieczony
Nie udało Ci się kupić schabu z żyłkami tłuszczu? Nic nie szkodzi! Możesz wypróbować poniższe sposoby, dzięki którym pieczeń ze schabu wyjdzie krucha, soczysta i będzie rozpływała się w ustach.
Obsmażenie schabu na rozgrzanej patelni
Doświadczeni kucharze często obsmażają mięso przed pieczeniem. Rozgrzej mocno patelnię, dodaj nieco oleju i obsmaż schab z każdej strony. Nie przewracaj mięsa, dopóki się nie zrumieni! Pamiętaj, aby obsmażyć schab nie tylko po bokach, ale także w miejscu cięcia, dzięki czemu zapobiegniesz wyciekaniu soków.
Obsmażone mięso przełóż do brytfanki, a na patelnię wlej wodę. Poczekaj chwilę, aż osad po smażeniu odklei się od patelni i wymiesza z wodą. Aromatycznym płynem polej schab i wstaw mięso do piekarnika.
Faszerowanie schabu
Sprawdzonym sposobem na soczysty pieczony schab jest także faszerowanie mięsa np. paseczkami słoniny, jabłkami lub suszonymi owocami. Schab faszerowany możesz dodatkowo obsmażyć przed pieczeniem.
Pieczenie schabu w cieście, solnej skorupce lub boczku
Schab przed pieczeniem możesz owinąć domowym ciastem francuskim (jeśli zależy ci na czasie, wybierz ciasto francuskie ze sklepu – zwróć jednak uwagę na jak najprostszy skład), ciastem drożdżowym lub obłożyć zwilżoną wodą solą. Wilgoć w mięsie zatrzyma również obłożenie schabu przed pieczeniem cienkimi plasterkami boczku.
Marynowanie schabu przed pieczeniem
Schab możesz przed pieczeniem włożyć na kilka godzin do marynaty. Mięso warto marynować przez minimum 12 godzin, a najlepiej 24 godziny. Marynatę możesz zrobić na przykład z mleka z dodatkiem pokrojonej cebuli i czosnku lub oleju z ulubionymi przyprawami. Zamarynować możesz nie tylko schab na pieczeń, ale także mięso na kotlety schabowe – będą wtedy miękkie i wyjątkowo soczyste.
Czytaj też:
Po wątróbkę drobiową z cebulką sięgam, gdy robię szybki, tani i pożywny obiad. Poznaj mój niezawodny przepisCzytaj też:
Robię babkę ziemniaczaną dla całej rodziny. To mój przepis na tani i pożywny obiad