Ten omlet z ziemniakami robię w 30 minut. To mój pomysł na szybki obiad we włoskim stylu

Ten omlet z ziemniakami robię w 30 minut. To mój pomysł na szybki obiad we włoskim stylu

Dodano: 
Frittata
Frittata Źródło: Shutterstock / Lyudmila Zavyalova
Frittata to pyszne danie, które robię w pół godziny. Proste składniki i krótki czas przygotowania sprawiają, że to mój niezawodny sposób na szybkie śniadanie lub obiad. Rodzina przepada za tym daniem, a ja nie muszę robić dużych zakupów. Zobacz, jak przygotować omlet z ziemniakami.

Do przygotowania wyśmienitej frittaty wystarczają jajka, ziemniaki, parmezan, cebula i tłuszcz do smażenia. Tak niewiele, a moja rodzina może cieszyć się smakiem włoskiego omletu.

Oczywiście do frittaty możesz dodać różne składniki, dzięki czemu nie tylko unikniesz kulinarnej nudy, ale także wykorzystasz resztki np. wędlin, warzyw i serów innych niż parmezan. Frittatę możesz przygotować na patelni, przewracając ją za pomocą talerza lub pokrywki na drugą stronę bądź upiec w piekarniku. Idealne proporcje składników w przypadku przygotowywania frittaty dla kilku osób to 2 duże jajka i 1 średni ziemniak na 1 osobę.

Rada: jajka na frittatę w poniższym przepisie możesz ubić mikserem, co sprawi, że potrawa będzie bardziej puszysta.

Przepis: Frittata

Do frittaty z tego przepisu możesz dodać szereg składników, które wzbogacą jej smak i teksturę. Mogą to być na przykład blanszowane brokuły, liście szpinaku czy pomidorki koktajlowe.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Włoska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
360 w każdej porcji

Składniki

  • 8 jajek
  • 4 średniej wielkości ziemniaki
  • 1 mała cebula szalotka
  • mały pęczek cebulki dymki
  • 3 łyżki klarowanego masła
  • 6 łyżek startego parmezanu
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

  1. Krojenie składnikówCebulę szalotkę obierz i drobno posiekaj. Cebulkę dymkę umyj, osusz i drobno posiekaj. Cebulkę dymkę możesz pominąć lub zastąpić posiekanym szczypiorkiem. Ziemniaki obierz, umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Pokrój na plasterki o grubości 2-3 mm.
  2. Podgotowanie ziemniakówPokrojone w plasterki ziemniaki wrzuć na osolony wrzątek i gotuj około 5 minut – ziemniaki powinny zmięknąć, ale nie mogą się rozpadać. Łyżką cedzakową wyjmij podgotowane ziemniaki z wody. Przełóż na sitko i pozostaw do ostygnięcia.
  3. Przygotowanie masy jajecznej z ziemniakamiJajka wbij do miski i roztrzep za pomocą widelca lub rózgi kuchennej. Dodaj posiekaną cebulę szalotkę, cebulkę dymkę, suszony tymianek i parmezan. Wymieszaj jajka z pozostałymi składnikami i dopraw do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Do masy jajecznej dodaj ziemniaki i delikatnie wymieszaj.
  4. SmażenieNa patelni rozgrzej klarowane masło. Wlej masę jajeczną z dodatkiem ziemniaków. Smaż 1-2 minuty na średnim ogniu, a następnie zmniejsz moc palnika i przykryj patelnię pokrywką. Możesz za pomocą silikonowej lub drewnianej szpatułki odsuwać smażące się jajka od brzegu patelni i zlewać surową masę jajeczną z wierzchu frittaty. Po około 7 minutach smażenia pod przykryciem frittata powinna zacząć się ścinać z wierzchu. Gdy jajka na wierzchu potrawy się zetną, możesz przewrócić frittatę na drugą stronę. Opcjonalnie możesz wstawić patelnię z podsmażoną frittatą do piekarnika na 7-8 minut (temperatura 180 stopni, góra-dół, bez termoobiegu).

Gotową frittatę przełóż na talerz i pokrój na trójkąty. Podawaj ją na ciepło lub na zimno ze świeżymi warzywami i ulubionymi sosami lub surówką.

Jak zrobić frittatę – przydatne wskazówki

Możesz zrezygnować ze smażenia i przygotować frittatę, korzystając jedynie z piekarnika. Wystarczy upiec jajka z dodatkami w natłuszczonym masłem naczyniu żaroodpornym lub w formie do tarty. Gotowe do podania porcje frittaty możesz przygotować w kokilkach. Przed końcem pieczenia możesz posypać wierzch frittaty startym serem. Czas pieczenia frittaty w piekarniku zależy od ilości składników. Frittata powinna mieć zwartą konsystencję, a wierzch potrawy nie może być surowy.

Frittata doskonale smakuje nie tylko z ziemniakami, ale także innymi dodatkami. Popularne wersje frittaty to np. frittata ze szpinakiem, pomidorkami koktajlowymi i parmezanem, frittata z serem feta i brokułami, frittata z kiełbasą chorizo, czerwoną papryką i parmezanem, frittata z łososiem, frittata z groszkiem i szynką, a także frittata z makaronem i ziołami. Moja rodzina często prosi o frittatę z brokułami. To jedno z ulubionych warzyw moich dzieci.

Do frittaty doskonale pasują różne surówki oraz aromatyczne sosy. Jeśli przygotowujesz włoski omlet z mniejszej ilości składników, to w przygotowaną na dużej patelni cienką frittatę możesz zawinąć ulubione dodatki np. zieloną sałatę, pomidory, szynkę i jeść jak tortillę.

Frittatę możesz przechowywać w lodówce nie więcej niż 3 dni. Przed spożyciem możesz odgrzać potrawę na patelni. Choć doskonale smakuje również frittata podawana na zimno.

Czytaj też:
Szybka zapiekanka z ziemniaków, kiełbasy i cebuli. Jak znalazł na obiad lub kolację
Czytaj też:
Pieczone ziemniaki nigdy nie smakowały tak dobrze. Potrzebujesz wykałaczkę i masło