Szybka zapiekanka z ziemniaków, kiełbasy i cebuli. Jak znalazł na obiad lub kolację

Szybka zapiekanka z ziemniaków, kiełbasy i cebuli. Jak znalazł na obiad lub kolację

Dodano: 
Zapiekanka ziemniaczana
Zapiekanka ziemniaczana Źródło:Shutterstock / AS Foodstudio
Przepis na zapiekankę z ziemniaków i kiełbasy powinni poznać wszyscy zabiegani. Danie to da się bowiem zrobić szybko i ze składników, które są zwykle pod ręką. Jest idealne na obiad lub kolację.

Zapiekanki są łatwe i szybkie do przygotowania. Robi się je zwykle z niewyszukanych składników, które wystarczy ułożyć w naczyniu i wstawić do piekarnika. Po mniej więcej 30 minutach aromatyczne, gorące danie jest gotowe. Dużą zaletą zapiekanek jest fakt, że doskonale nadają się do odgrzewania. Warto więc od razu przygotować tę potrawę w większej brytfance, by wystarczyła na 2 dni.

Składniki na szybką zapiekankę

Do przygotowania obiadowej zapiekanki można wykorzystać ziemniaki, makaron, ryż czy kaszę. Jeden z tych składników będzie podstawą naszego dania. Wachlarz dodatków jest naprawdę szeroki. Można zdecydować się na pieczone mięsa i wędliny, np. kiełbasę, boczek, szynkę, a także świeże ryby, sery i warzywa. Dopełnieniem całości powinien być sos, który spoi nieco składniki i zwiększy soczystość potrawy. Może to być doprawiona śmietana, śmietanka rozmieszana z jajkami czy sos beszamelowy.

Idealne zestawy na obiadową zapiekankę

  • Jeśli za podstawowy składnik zapiekanki wybierzesz makaron lub ryż, możesz je połączyć z dowolnymi warzywami, a także filetem z kurczaka, rybnym lub szynką.
  • Ziemniaki lubią towarzystwo boczku, kiełbasy, wieprzowiny, cebuli, czosnku, pora i marchewki.
  • Zapiekanki bazujące na kaszy świetnie będą harmonizowały z grzybami leśnymi, pieczarkami, burakami, marchewką, porem, cukinią, boczkiem, kiełbasą.

Przepis: Zapiekanka ziemniaczana

Zapiekanka z ziemniaków, kiełbasy i cebuli

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
40 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
580 w każdej porcji

Składniki

  • 6 dużych ziemniaków
  • 20 dag kiełbasy
  • 2 cebule
  • 3 łyżki oleju
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 2 jajka
  • 10 dag żółtego sera
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie ziemniakówZiemniaki obierz, opłucz, pokrój w talarki. Wrzuć je na osolony wrzątek, gotuj 10 minut, odcedź, przestudź. Do przygotowania zapiekanki możesz też wykorzystać ugotowane ziemniaki z poprzedniego dnia.
  2. Smażenie cebuli i kiełbasyCebulę obierz, pokrój w piórka lub w dużą kostkę. Kiełbasę pokrój w talarki. Na patelni rozgrzej olej. Wsyp cebulę i kiełbasę i zrumień je na średnim ogniu.
  3. Układanie składnikówŻaroodporną formę wysmaruj olejem. Ułóż w niej połowę ziemniaków, przykryj połową kiełbasy z cebulą, posyp połową startego sera. Teraz wyłóż pozostałe ziemniaki, przykryj je resztą kiełbasy i cebuli.
  4. Przygotowanie sosu i zapiekanieJajka wybij do miseczki, dodaj śmietankę, dokładnie rozmieszaj. Sos dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zalej nim składniki w brytfannie, posyp pozostałym serem. Potrawę zapiekaj ok. 30 minut w 180 stopniach Celsjusza.

Z czym podać zapiekankę z ziemniaków?

Przed podaniem zapiekankę z ziemniaków warto posypać posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem. Do zapiekanki można zaserwować sałatkę z pomidorów i cebuli albo surówkę z kiszonej kapusty. Dobrze będzie też harmonizowała surówka z kapusty białej lub pekińskiej.

Czytaj też:
Jak zrobić ziemniaki Hasselback? To pieczone ziemniaki, którym nikt się nie oprze.
Czytaj też:
Robię babkę ziemniaczaną dla całej rodziny. To mój przepis na tani i pożywny obiad