Placki z ugotowanych ziemniaków to sposób na zużycie niezjedzonego warzywa z obiadu. Wystarczą jajka i dodatki smakowe, by wyszło świetne połączenie. Do zagęszczenia masy używam bezglutenowej kaszki i mąki kukrydzianej. Potrawa ma piękny złocisty kolor i jest jeszcze pyszniejsza niż w klasycznym wydaniu.
Jak zrobić placki ziemniaczane z kaszą kukurydzianą?
Przyrządzam je z zimnych ziemniaków, dzięki czemu mogę dołożyć do nich ugotowaną kaszę bez studzenia. Wybieram zwykły, drobnoziarnisty rodzaj, który wymaga krótkiego przygotowania w garnku.
Unikam sypania surowej kaszy do masy, bo może nie ugotować się w czasie krótkiego smażenia. Trudno wyczuć też dodatek płynu, który zapewniłby idealną konsystencję gotowych placków.
W tej recepturze sprawdza się również produkt instant, czyli błyskawiczna polenta. Można zalać ją wrzątkiem, zamiast gotować, ale czas przygotowania pozostaje podobny.
W przepisie używam ponadto mąki kukurydzianej, którą dogęszczam ciasto. Panieruję w niej także placki przed położeniem na patelnię. Smak potrawy podbijają świeży czosnek i parmezan, z którymi całość jest wyjątkowo atrakcyjna.
Przepis: Placki ziemniaczane z kaszą kukurydzianą
Placuszki ziemniaczano-kukurydziane z serem to apetyczna bezglutenowa przekąska
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 35 min.
- Liczba porcji
- 12
- Liczba kalorii
- 118 w każdej porcji
Składniki
- 0,5 kg ugotowanych ziemniaków
- 1/2 szklanki drobnej kaszy kukurydzianej
- 2-3 łyżki mąki kukurydzianej
- 2 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 1/2 szklanki startego sera
- sól i pieprz
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
- Gotowanie kaszyZalej kaszę szklanką wrzątku lub gorącego bulionu i gotuj kilka minut, aż wchłonie płyn. Przykryj ją i odstaw.
- Szykowanie masyPrzeciśnij przez praskę czosnek i zimne ziemniaki. Dodaj do nich kaszę i wymieszaj. Następnie dołóż łyżkę mąki kukurydzianej, ser i jajka. Połącz składniki i dopraw masę do smaku.
- Smażenie plackówNatłuść dłonie i uformuj z masy niewielkie okrągłe placki. Obtaczaj je w mące kukurydzianej i kładź na rozgrzany olej. Smaż na średnim ogniu po około 5 minut na stronę, aż będą rumiane.
Jaka kasza do placków ziemniaczanych?
Potrawę robi się z różnymi rodzajami kaszy, nie tylko tą kukurydzianą. Jej ilość w recepturze zależy od tego, czy używa się kartofli surowych, czy gotowanych (bądź ich mieszanki). Wpływają na nią także inne składniki masy, dlatego w każdym przepisie jest inna.
Suchy dodatek wchłania nadmiar wody, zagęszcza konsystencję i spaja placki. To zwykle drobno połamane nasiona, które szybko się gotują albo są już poddane wstępnej obróbce cieplnej. Natomiast grubszych kasz używa się po ugotowaniu. Wzbogacają masę w błonnik i związki mineralne oraz poprawiają strukturę dania.
Najpopularniejsze rodzaje używane placków ziemniaczanych to przede wszystkim:
- kasza manna (z pszenicy),
- kuskus pszenny,
- bulgur pszenny,
- kasza jaglana,
- kasza gryczana niepalona (biała).
Czytaj też:
Placki ziemniaczane robię inaczej niż wszyscy. Obłędnie chrupiąCzytaj też:
Zostały ci ugotowane ziemniaki? Zrób z nich chrupiące placki z obłędnym farszem pieczarkowym
