Do placków ziemniaczanych nie dodaję mąki. Zastąpiłam ją znanym, ale mało popularnym produktem

Do placków ziemniaczanych nie dodaję mąki. Zastąpiłam ją znanym, ale mało popularnym produktem

Dodano: 
Placki ziemniaczane z kaszą kukurydzianą
Placki ziemniaczane z kaszą kukurydzianą Źródło: Shutterstock / Liliya Kandrashevich
Moje placki nie mają grama mąki pszennej, a wychodzą idealne. Robię je z tanią bezglutenową kaszą, która często marnuje się w kuchni niewykorzystana. Wyglądają i smakują tak doskonale, że nie robię już zwyczajnych.

Placki z ugotowanych ziemniaków to sposób na zużycie niezjedzonego warzywa z obiadu. Wystarczą jajka i dodatki smakowe, by wyszło świetne połączenie. Do zagęszczenia masy używam bezglutenowej kaszki i mąki kukrydzianej. Potrawa ma piękny złocisty kolor i jest jeszcze pyszniejsza niż w klasycznym wydaniu.

Jak zrobić placki ziemniaczane z kaszą kukurydzianą?

Przyrządzam je z zimnych ziemniaków, dzięki czemu mogę dołożyć do nich ugotowaną kaszę bez studzenia. Wybieram zwykły, drobnoziarnisty rodzaj, który wymaga krótkiego przygotowania w garnku.

Unikam sypania surowej kaszy do masy, bo może nie ugotować się w czasie krótkiego smażenia. Trudno wyczuć też dodatek płynu, który zapewniłby idealną konsystencję gotowych placków.

W tej recepturze sprawdza się również produkt instant, czyli błyskawiczna polenta. Można zalać ją wrzątkiem, zamiast gotować, ale czas przygotowania pozostaje podobny.

W przepisie używam ponadto mąki kukurydzianej, którą dogęszczam ciasto. Panieruję w niej także placki przed położeniem na patelnię. Smak potrawy podbijają świeży czosnek i parmezan, z którymi całość jest wyjątkowo atrakcyjna.

Przepis: Placki ziemniaczane z kaszą kukurydzianą

Placuszki ziemniaczano-kukurydziane z serem to apetyczna bezglutenowa przekąska

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
35 min.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
118 w każdej porcji

Składniki

  • 0,5 kg ugotowanych ziemniaków
  • 1/2 szklanki drobnej kaszy kukurydzianej
  • 2-3 łyżki mąki kukurydzianej
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki startego sera
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie kaszyZalej kaszę szklanką wrzątku lub gorącego bulionu i gotuj kilka minut, aż wchłonie płyn. Przykryj ją i odstaw.
  2. Szykowanie masyPrzeciśnij przez praskę czosnek i zimne ziemniaki. Dodaj do nich kaszę i wymieszaj. Następnie dołóż łyżkę mąki kukurydzianej, ser i jajka. Połącz składniki i dopraw masę do smaku.
  3. Smażenie plackówNatłuść dłonie i uformuj z masy niewielkie okrągłe placki. Obtaczaj je w mące kukurydzianej i kładź na rozgrzany olej. Smaż na średnim ogniu po około 5 minut na stronę, aż będą rumiane.

Jaka kasza do placków ziemniaczanych?

Potrawę robi się z różnymi rodzajami kaszy, nie tylko tą kukurydzianą. Jej ilość w recepturze zależy od tego, czy używa się kartofli surowych, czy gotowanych (bądź ich mieszanki). Wpływają na nią także inne składniki masy, dlatego w każdym przepisie jest inna.

Suchy dodatek wchłania nadmiar wody, zagęszcza konsystencję i spaja placki. To zwykle drobno połamane nasiona, które szybko się gotują albo są już poddane wstępnej obróbce cieplnej. Natomiast grubszych kasz używa się po ugotowaniu. Wzbogacają masę w błonnik i związki mineralne oraz poprawiają strukturę dania.

Najpopularniejsze rodzaje używane placków ziemniaczanych to przede wszystkim:

  • kasza manna (z pszenicy),
  • kuskus pszenny,
  • bulgur pszenny,
  • kasza jaglana,
  • kasza gryczana niepalona (biała).

Czytaj też:
Placki ziemniaczane robię inaczej niż wszyscy. Obłędnie chrupią
Czytaj też:
Zostały ci ugotowane ziemniaki? Zrób z nich chrupiące placki z obłędnym farszem pieczarkowym