Mowa o oleju lnianym. To jeden z najcenniejszych tłuszczów roślinnych, który może realnie wspierać zdrowie i sprawność umysłową osób starszych. W bardzo łatwy sposób można go wprowadzić do codziennych posiłków i diety seniorów.
Jakie właściwości ma olej lniany?
Wyjątkowe właściwości oleju lnianego wynikają z wysokiej zawartości kwasu alfa-linolenowego (ALA) – roślinnego kwasu tłuszczowego omega-3, niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania mózgu i układu nerwowego. Wraz z wiekiem spada efektywność procesów poznawczych, dlatego odpowiednie źródła zdrowych tłuszczów są dla seniorów szczególnie ważne.
Spożywanie oleju lnianego przez seniorów może przynieść istotne korzyści dla mózgu, układu krążenia i ogólnej kondycji organizmu. Japońskie badanie przeprowadzone u zdrowych osób w wieku 65-80 lat wykazało, że codzienne przyjmowanie ok. 2,2 g ALA (właśnie w postaci oleju lnianego) przez 12 tygodni poprawiło wynik testu werbalnej płynności — czyli mówiąc prościej – umiejętności szybkiego doboru słów. Inne badania wykazały, że zbilansowana dieta, której elementem jest również olej lniany, wykazało spadki „złego” cholesterolu oraz podniesienie poziomu „dobrego” cholesterolu.
Jak jeść olej lniany?
Wystarczy 1-2 łyżki oleju lnianego dziennie, ale ważna jest systematyczność. Warto wybierać dobrej jakości olej lniany i odpowiednio go przechowywać (w ciemnej butelce, w lodówce), aby zachował pełnię swoich walorów.
Olej lniany należy spożywać na zimno. To przede wszystkim doskonały dodatek do sałatek i surówek. Można nim też okrasić np. gotowane czy pieczone warzywa. Świetnie pasuje też do ziemniaków. Olej lniany można również dodawać do zdrowych, wytrawnych owsianek czy skrapiać nim lekkie dania z makaronem lub ryżem.
Czytaj też:
Delikatne mięso, łagodny smak, mało ości. Ta tania ryba jest idealna dla dzieci i seniorówCzytaj też:
Ten napój bije kefir i jogurt na głowę. To najlepszy nabiał dla dzieci i seniorów
