Warzywa z wody to dla mnie przeszłość. Jeśli nie robię ich w sosie, zawsze gotuję je na parze. Dzięki temu są łatwostrawne, a przy tym prawie tak samo odżywcze, jak na surowo. W tej sałatce łączę je ze świeżymi, otrzymując niezwykle apetyczną kompozycję.
Jak zrobić sałatkę z sałaty lodowej i warzyw na parze?
W skład tego dania wchodzą kawałki fasolki szparagowej i marchewki, które wymagają zmiękczenia. Gotuję je w parowarze al dente, czyli na półtwardo. Szczególnie marchew zyskuje wtedy przyjemny, subtelny smak i aromat, który idealnie komponuje się z resztą produktów i sosem.
Do sałatki dodaję świeże warzywa – sałatę lodową, paprykę, ogórka i łagodną cebulę. Mieszankę podkręcają kostki parmezanu i podprażone orzeszki pinii, a także dressing winegret z musztardą, czosnkiem i tymiankiem. Czasem używam też oregano lub majeranku. Natomiast piniowce wymieniam często na pokruszone nerkowce albo pestki słonecznika.
Przepis: Sałatka z sałaty lodowej i warzyw na parze
Pełne smaku połączenie świeżych i gotowanych warzyw z aromatycznym winegretem
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Europejska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 216 w każdej porcji
Składniki
Na sałatkę:
- 2 szklanki zielonej fasolki szparagowej
- 2 małe marchewki
- 1 mała żółta papryka
- 1 mała cebula cukrowa
- 1/2 zielonego ogórka
- 1/2 główki sałaty lodowej
- 50 g parmezanu w małych kostkach
- 50 g orzechów pinii
Na dressing:
- 4 łyżki oliwy
- 3 łyżki octu ryżowego lub z białego wina
- 1 łyżka musztardy Dijon
- 1 łyżeczka syropu z agawy lub płynnego miodu
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówPodpraż orzechy na suchej patelni, a gdy się zrumienią, zsuń je na zimny talerz. Połącz składniki dressingu, dodając sól i pieprz do smaku.
- Gotowanie warzyw na parzeObierz marchewki, przekrój wzdłuż na pół i włóż do parowaru razem z zamrożoną fasolką. Gotuj około 12 minut, sprawdzając pod koniec warzywa. Fasolka może wymagać wcześniejszego wyjęcia. Gdy produkty będą miękkie, ale wciąż jędrne, odłóż je do ostygnięcia.
- Krojenie warzywPokrój na kawałki paprykę, sałatę i marchewkę. Cebulę posiekaj, a ogórka potnij na półplasterki. Dołóż fasolkę i parmezan.
- Mieszanie sałatkiPolej warzywa sosem i dokładnie wymieszaj. Wstaw do lodówki na co najmniej 30-60 minut, by składniki się ze sobą przegryzły.
Dlaczego warto gotować na parze?
To najzdrowszy sposób gotowania produktów, zwłaszcza tych delikatnych i wrażliwych, jak warzywa, ryby czy mięso drobiowe. Ma wiele zalet. Przede wszystkim jedzenie nie ma kontaktu z wodą, która dzięki temu nie wypłukuje z nich składników aromatycznych ani odżywczych. Tak przygotowane jedzenie zachowuje najwięcej witamin, antyoksydantów i związków mineralnych. Tymczasem w wodzie tracone jest nawet 60 procent cennych substancji.
Produkty z pary zachowują swój naturalny kolor, kształt i smak. Warzywa są pyszne nawet bez soli, dlatego można łatwo ograniczyć jej ilość.
Do przyrządzania jedzenia tę metodą potrzebny jest elektryczny parowar, który jest najwygodniejszym rozwiązaniem, albo wkładka czy nakładka do stosowania razem z garnkiem.
Czytaj też:
Nie włączam piekarnika, a robię delikatne babeczki. Ten deser to hit w mojej kuchniCzytaj też:
Robię pampuchy z tego przepisu. Moje kluski na parze są tak delikatne, że rozpływają się w ustach
