Jedz zamiast ziemniaków. Ten zapomniany przysmak z PRL chroni przed cukrzycą i wspiera trawienie

Jedz zamiast ziemniaków. Ten zapomniany przysmak z PRL chroni przed cukrzycą i wspiera trawienie

Dodano: 
Smażony topinambur
Smażony topinambur Źródło: Shutterstock / Esin Deniz
Te bulwy były kiedyś popularne. Zajadano się nimi jeszcze za czasów PRL, gdy często zastępowały ziemniaki. Są od nich znacznie zdrowsze, dlatego warto wrócić do jedzenia tego zapomnianego warzywa.

Jeszcze niedawno nazywano go po prostu bulwami. Słonecznik bulwiasty albo jerozolimski jest szerzej znany jako topinambur. Tak samo jak ziemniaki, pochodzi z Ameryki Południowej.

W polskiej kuchni rozpowszechnił się w siedemnastym wieku, ale wkrótce wyparły go kartofle. Niemniej jeszcze w PRL-u był podawany na obiad jak inne jarzynki. W starej książce znalazłam przepisy na bulwy z wody, smażone, w cieście i zapiekane w sosie beszamelowym. Ja robię je w prosty sposób na patelni. Wystarczy kilka dodatków smakowych, by wyszło obłędne danie.

Jak zrobić smażony topinambur z patelni?

Najlepiej go podgotować w osolonej wodzie, by potem tylko szybko podsmażyć. Dzięki temu będzie ugotowany w środku, a przyrumieniony na zewnątrz, ale się nie przypali. Choć topinambur jest dobry bez niczego, dodatek świeżego czosnku, posiekanej natki pietruszki i parmezanu wznosi go na inny poziom smaku.

Przepis: Smażony topinambur

Pyszne przyrumienione bulwy z patelni z dodatkiem czosnku, pietruszki i parmezanu

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
262 w każdej porcji

Składniki

  • 0,8 kg topinamburu
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól i pieprz
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki tartego parmezanu

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie bulwWyszoruj topinambur i obierz ze skórki. Wrzuć do osolonego wrzątku i gotuj około 15 minut, aż będzie lekko miękki. Osącz i odstaw do odparowania.
  2. Smażenie topinamburuPrzeciśnij czosnek przez praskę. Pokrój bulwy na ćwiartki lub cząstki. Wrzuć je na patelnię z rozgrzaną oliwą i smaż 5-7 minut, dodaj czosnek i mieszaj około pół minuty. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj z natką pietruszki i parmezanem.

Czy topinambur można jeść na surowo?

Słonecznik bulwiasty nadaje się do jedzenia na surowo, na przykład w surówkach i sałatkach. Zachowuje się wtedy podobnie do kalarepy. Warto zetrzeć go na tarce o grubym oczku lub pokroić w cienkie plasterki. Topinambur bez obróbki cieplnej jest jednak trudniej strawny niż gotowany. Ponieważ obfituje w błonnik, nadmiar często prowadzi do wzdęć, co jest zjawiskiem naturalnym. W takiej sytuacji warto zwiększać jego porcje stopniowo.

Czy topinambur jest smaczny?

To pyszne warzywo ma w sobie nuty, które przywodzą na myśl dobrze znany słonecznik. Surowe jest soczyste i chrupiące. Wyróżnia je słodkawy i lekko orzechowy smak.

Gotowany topinambur staje się słodszy, ale wciąż pozostaje delikatny i orzechowy. Może wtedy kojarzyć się z karczochem. Jedną z jego anglojęzycznych nazw tłumaczy się nawet jako karczoch jerozolimski.

Właściwości zdrowotne topinamburu

Jego korzystne działanie na organizm wynika nie tylko z wysokiej zawartości potasu, który ułatwia utrzymanie prawidłowego ciśnienia krwi i dba o mięśnie. W topinamburze jest szczególny rodzaj błonnika rozpuszczalnego w wodzie w postaci inuliny.

Związek ten ma działanie prebiotyczne, czyli odżywia dobroczynne bakterie jelitowe, które wytwarzają witaminy z grupy B, stymulują odporność i dbają o prawidłowy metabolizm. Hamują też wzrost bakterii gnilnych i chorobotwórczych, dzięki czemu w jelicie powstaje mniej toksyn. Inulina ma zdolność usuwania szkodliwych substancji z organizmu, pobudza perystaltykę jelit i pomaga zapobiegać zaparciom.

Błonnik z bulw obniża ponadto stężenie „złego” cholesterolu LDL i cukru we krwi oraz podwyższone ciśnienie tętnicze. Ułatwia więc ochronę przed cukrzycą i chorobami serca. Działa żółciopędnie i moczopędnie, a także łagodzi stany zapalne żołądka.

Produkt poleca się diabetykom, bo może wchłaniać sporo glukozy i w ten sposób blokować jej wykorzystanie w organizmie. To również dobry wybór przy odchudzaniu.

Choć kaloryczność topinamburu i ziemniaków jest podobna, słonecznik jerozolimski zawiera dwa razy więcej błonnika. Po ugotowaniu ma bardzo niski indeks glikemiczny (IG 14). Tymczasem dla kartofli wskaźnik ten jest wysoki (IG 73 w skali do 100).

Większe ilości warzywa mogą wpływać na działanie niektórych leków. Należy zachować dwugodzinny odstęp między ich przyjmowaniem a spożyciem bulw topinamburu.

Czytaj też:
Masz ochotę na pyszne i zdrowe frytki? Sekret mojego przepisu tkwi w niezwykłym warzywie
Czytaj też:
Jej smak przypomina szparagi, ale jest jeszcze lepsza od nich! Dlaczego o niej zapomniano?