Ten ekspresowy deser robię z czterech składników. Każda łyżeczka to porcja zdrowia

Ten ekspresowy deser robię z czterech składników. Każda łyżeczka to porcja zdrowia

Dodano: 
Deser jogurtowy
Deser jogurtowy Źródło: Shutterstock / Tatiana Vorona
Macie ochotę na lekki, zdrowy deser? Taki, który da się przygotować w mniej więcej 10 minut? Oto i on – bazuje na zdrowym produkcie i ma wartościowe dodatki. Tak naprawdę każdemu wyjdzie na zdrowie, więc nic tylko jeść.

Desery nie kojarzą się zwykle z niczym zdrowym, tylko ze smacznym. Zazwyczaj zawierają sporo kalorii i osoby dbające o szczupłą sylwetkę powinny się ich wystrzegać. Z tym prostym deserem jest jednak inaczej. To dlatego, że bazuje na zdrowych produktach. Całość jest słodkawa, ale niezbyt kaloryczna. Na dodatek ten deser jogurtowy robi się naprawdę szybko.

Jakie zdrowe składniki zawiera deser jogurtowy?

Podstawą tego deseru jest jogurt naturalny. Produkt ten słynie ze swojej wysokiej wartości odżywczej. Dostarcza nam sporo białka, wapnia i witaminy D, a przy tym niewiele kalorii. Poza tym zawiera bakterie probiotyczne, które dobrze wpływają na przewód pokarmowy i wzmacniają odporność.

Deser ten dosładzam, ale nie cukrem, tylko wartościowym miodem. Produkt ten ma niższy indeks glikemiczny niż cukier, a poza tym zawiera składniki antybakteryjne i przeciwzapalne. Dzięki temu wspiera odporność i łagodzi objawy przeziębienia.

Do deseru dodaję też orzechy włoskie, które zawierają kwasy omega-3, chroniące mózg i serce. Poza tym są bogate w witaminę E, magnez, błonnik i białko. Składniki te korzystnie wpływają na serce, układ nerwowy i trawienie. Wzmacniają też organizm.

Jak zrobić puszysty deser jogurtowy?

Do mojego deseru jogurtowego dodaję też jeden składnik, który może nie jest wybitnie zdrowy, ale za to zwiększa puszystość i lekkość tej słodkiej przekąski. Jest nim śmietanka kremówka, którą wcześniej ubijam na puszystą masę. Po wymieszaniu z jogurtem naturalnym i miodem całość zamienia się w deser lekki jak chmurka. Całość smakuje doskonale i deser zajada się z przyjemnością.

Przepis: Puszysty deser jogurtowy

Lekki, zdrowy deser z jogurtu naturalnego, miodu i orzechów

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
250 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g gęstego jogurtu naturalnego
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki miodu
  • 2-3 łyżki orzechów włoskich

Sposób przygotowania

  1. Ubijanie śmietankiSchłodzoną śmietankę ubij na sztywno. Możesz do niej dodać trochę cukru wanilinowego lub olejku waniliowego.
  2. Łączenie składnikówJogurt wymieszaj z miodem, a potem z ubitą śmietanką. Nałóż do pucharków lub miseczek, posyp posiekanymi orzechami.

Wskazówka: Ta kompozycja jogurtowa bez dodatku bitej śmietany sprawdzi się też w roli śniadania czy lekkiej przekąski.

Inna wersja deseru jogurtowego

Do tego deseru jogurtowego doskonale też będą pasować owoce. Możecie dorzucić np. kawałki mango, kiwi, ananasa czy miąższ passiflory. Wyraziste dodatki jeszcze bardziej podbiją smak tej słodkiej przekąski.

Czytaj też:
Biorę trzy składniki i zamieniam je w pyszną przekąskę. Cała rodzina uwielbia ten deser
Czytaj też:
Podjadaj je zamiast słodyczy. Już trzy sztuki dziennie poprawią wygląd, trawienie i wzmocnią kości