Właściwie to można się sprzeczać, jak nazwać to danie: kotleciki rybne czy kotleciki owsiane. Bo sekretny składnik, o którym mowa to właśnie płatki owsiane. To one sprawiają, że kotleciki są treściwe, mają przyjemną konsystencję, a jednocześnie nie kosztują wiele.
Jak zrobić kotleciki rybne z płatkami owsianymi?
Pomysł jest prosty: najpierw trzeba rozgotować płatki owsiane na papkę, wystudzić i dodać resztę składników. Powstanie masa, z której można formować niewielkie kotleciki. Do ich zrobienia można wykorzystać dowolną wędzoną na gorąco rybę, ale szczególnie tu polecamy łatwo dostępną wędzoną makrelę. Kotleciki owsiane wyjdą mocno rybne i aromatyczne.
Rada: do masy na kotlety można dodać również zieleninę, np. drobno posiekany koperek albo natkę pietruszki.
Przepis: Kotleciki rybne
Pyszny dodatek do obiadu.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 389 w każdej porcji
Składniki
- 1,5 szklanki płatków owsianych
- 3 szklanki wody
- 2 jajka
- 1 cebula
- 250 g wędzonej ryby obranej z ości
- sól, pieprz
- 2 łyżki tartej bułki
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
- Szykowanie masy na kotlecikiPłatki owsiane wrzuć do wody i gotuj, aż zaczną się „rozklejać”. Przestudź. Cebulę drobno pokrój i zeszklij na tłuszczu, rybę drobno posiekaj. Do płatków owsianych dodaj cebulę, jajko, rybę, dopraw całość solą i pieprzem.
- Smażenie kotlecikówZ masy formuj niewielkie kotleciki. Panieruj je w bułce tartej i smaż na złoto z obu stron.
Jak podawać kotleciki owsiane z rybą?
Kotleciki rybne to pyszny i uniwersalny dodatek do obiadu. Podaj je np. z ziemniakami z koperkiem i surówką z kapusty pekińskiej lub kapusty kiszonej. Kotlety pasują też do ryżu czy delikatnych kasz (np. jaglanej).
Gorące kotlety można okrasić odrobiną masła, także masła ziołowego. Pasuje tu np. masełko szałwiowe albo rozmarynowe. Aby takie zrobić, rozpuść masło na patelni, wrzuć zioła i poczekaj, aż masło zastygnie. Kawałek takiego masła połóż przed podaniem na gorące kotleciki.
Kotleciki rybne mogą być również smacznym dodatkiem do kanapek, zamiast tradycyjnej wędliny. Połóż na pieczywie posmarowanym masłem kawałek sałaty, kleks majonezu, plasterki ogórka kiszonego i pokrojone w plastry kotlety z naszego przepisu.
Czytaj też:
Biorę pęczek koperku i robię aromatyczny sos. Pasuje do mięs i dań wegetariańskichCzytaj też:
Dietetyk wziął puszkę makreli i kilka prostych dodatków. Tania i zdrowa pasta kanapkowa