Prosta, sycąca i tania pasta kanapkowa – tak o swoim przepisie mówi Maciej Malinowski, dietetyk, który w sieci dzieli się swoją wiedzą, obala dietetyczne mity, ale też pokazuje przepisy na zdrowe i smaczne posiłki. Pasta rybna z makreli jest jednym z nich. Zrobisz ją szybko z tanich i łatwo dostępnych składników. Co więcej: nie trzeba tu obierać makreli z ości, ponieważ bazą pasty jest makrela z puszki.
Jak zrobić pastę z makreli z puszki?
Skład tej pasty to makrela w pomidorach, chudy twaróg, ogórek kiszony (może być też małosolny), dymka i odrobina czerwonej cebuli. To wszystko wystarczy wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Potem już można nakładać pastę na ulubione pieczywo i zajadać. Porcja pasty, jak wyliczył dietetyk, zawiera 46 g białka. Maciej Malinowski podpowiada, że makrelę z puszki można również zastąpić śledziem: wówczas pasta będzie miała mniej kalorii.
Przepis: Pasta z makreli i twarogu
Przepis Macieja Malinowskiego na pastę kanapkową.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 1
- Liczba kalorii
- 451
Składniki
- 1 puszka filetu z makreli w sosie pomidorowym
- 125 g twarogu chudego
- 1 ogórek kiszony
- 1/4 czerwonej cebuli
- 1 dymka
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówMakrelę w sosie przełóż do miski i rozgnieć z twarogiem. Ogórka, cebulę i dymkę pokrój i dodaj do pasty.
- Wykańczanie pastyWymieszaj wszystkie składniki, dopraw pastę solą i pieprzem.
Dietetyk na swoim instagramowym profilu pokazał krok po kroku, jak przygotowuje swoją pastę. To prosta instrukcja, a wiele osób przyznało, że robi podobne pasty kanapkowe w domu (jedna z fanek dietetyka pochwaliła się, że robi ją ze szprotkami, inna, że wykorzystuje makrelę w oleju).
Inne pomysły na pastę z makreli w puszce
Przepis Macieja Malinowskiego można potraktować jako pyszną i zdrową inspirację, a do swojej pasty z makreli dodać swoje ulubione dodatki. Może to być np. natka pietruszki lub koperek. Do pasty można dodać też inne warzywa: np. drobno pokrojoną kolorową paprykę (albo papryczkę chili) czy selera naciowego.
Czytaj też:
Rozgniatam awokado i mieszam z dwoma dodatkami. Ta pasta do pieczywa jest zdrowa i pysznaCzytaj też:
Miksuję trzy składniki i w kilka minut robię pożywne śniadanie. Wolę je od jajecznicy i kanapek