Dietetyk wziął puszkę makreli i kilka prostych dodatków. Tania i zdrowa pasta kanapkowa

Dietetyk wziął puszkę makreli i kilka prostych dodatków. Tania i zdrowa pasta kanapkowa

Dodano: 
Makrela w pomidorach
Makrela w pomidorach Źródło: Shutterstock / Amarita
Popularny w sieci dietetyk pokazał, jak robi wysokobiałkową pastę kanapkowę. Patent jest prosty i nie rujnuje portfela.

Prosta, sycąca i tania pasta kanapkowa – tak o swoim przepisie mówi Maciej Malinowski, dietetyk, który w sieci dzieli się swoją wiedzą, obala dietetyczne mity, ale też pokazuje przepisy na zdrowe i smaczne posiłki. Pasta rybna z makreli jest jednym z nich. Zrobisz ją szybko z tanich i łatwo dostępnych składników. Co więcej: nie trzeba tu obierać makreli z ości, ponieważ bazą pasty jest makrela z puszki.

Jak zrobić pastę z makreli z puszki?

Skład tej pasty to makrela w pomidorach, chudy twaróg, ogórek kiszony (może być też małosolny), dymka i odrobina czerwonej cebuli. To wszystko wystarczy wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Potem już można nakładać pastę na ulubione pieczywo i zajadać. Porcja pasty, jak wyliczył dietetyk, zawiera 46 g białka. Maciej Malinowski podpowiada, że makrelę z puszki można również zastąpić śledziem: wówczas pasta będzie miała mniej kalorii.

Przepis: Pasta z makreli i twarogu

Przepis Macieja Malinowskiego na pastę kanapkową.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
1
Liczba kalorii
451

Składniki

  • 1 puszka filetu z makreli w sosie pomidorowym
  • 125 g twarogu chudego
  • 1 ogórek kiszony
  • 1/4 czerwonej cebuli
  • 1 dymka
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówMakrelę w sosie przełóż do miski i rozgnieć z twarogiem. Ogórka, cebulę i dymkę pokrój i dodaj do pasty.
  2. Wykańczanie pastyWymieszaj wszystkie składniki, dopraw pastę solą i pieprzem.

Dietetyk na swoim instagramowym profilu pokazał krok po kroku, jak przygotowuje swoją pastę. To prosta instrukcja, a wiele osób przyznało, że robi podobne pasty kanapkowe w domu (jedna z fanek dietetyka pochwaliła się, że robi ją ze szprotkami, inna, że wykorzystuje makrelę w oleju).

Inne pomysły na pastę z makreli w puszce

Przepis Macieja Malinowskiego można potraktować jako pyszną i zdrową inspirację, a do swojej pasty z makreli dodać swoje ulubione dodatki. Może to być np. natka pietruszki lub koperek. Do pasty można dodać też inne warzywa: np. drobno pokrojoną kolorową paprykę (albo papryczkę chili) czy selera naciowego.

Czytaj też:
Rozgniatam awokado i mieszam z dwoma dodatkami. Ta pasta do pieczywa jest zdrowa i pyszna
Czytaj też:
Miksuję trzy składniki i w kilka minut robię pożywne śniadanie. Wolę je od jajecznicy i kanapek

Źródło: smaki.pl, elastyczna-dieta.pl