Sos koperkowy na ciepło to jeden z najprostszych sosów. Robi się go nie tylko łatwo, ale i bardzo szybko. Potrzebujesz tylko jedną patelnię i kilka prostych składników.
Jak zrobić sos koperkowy na ciepło?
Bazą sosu jest słodka śmietanka wymieszana z mąką oraz bulion warzywny. Skąd wziąć taki bulion? Jeśli gotujesz zupy, warto zawsze część wywaru zamrozić w porcjach, aby mieć taki domowy bulion zawsze pod ręką. Ja czasem specjalnie gotuję gar esencjonalnego bulionu i mrożę duży zapas. Jeśli go jednak nie masz, śmiało zrób sos na bazie śmietanki i samej wody zamiast bulionu. Osobiście nie polecam tu bulionów w kostce, ale to oczywiście rzecz gustu i jeśli chcesz, można wykorzystać również taki. Jeśli robię sos na bazie wody, wówczas często oprócz czosnku, wrzucam też na patelnię posiekaną drobno małą cebulę.
Przy szykowaniu sosu ważne jest dokładne wymieszanie śmietanki z mąką: tak, aby nie było grudek. Potem już tylko wystarczy wymieszać wszystko na patelni i na koniec dodać świeży koperek.
Inspiracja: na bazie tego przepisu można zrobić też wyrazisty sos chrzanowy. Wówczas zamiast koperku dodaj do sosu 1-2 łyżki chrzanu.
Przepis: Sos koperkowy na ciepło
Idealny do jaj, mięs i innych dań.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 336 w każdej porcji
Składniki
- 1 szklanka śmietanki 30%
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- 1 pęczek koperku
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówKoperek posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę. Śmietankę wymieszaj z mąką.
- Robienie sosuNa patelni rozpuść masło i wrzuć czosnek. Smaż ok. minuty, dodaj bulion oraz śmietankę z mąką, wymieszaj wszystko dobrze. Dopraw sola, pieprzem gałką i gotuj, aż zacznie gęstnieć. Na koniec dodaj koperek.
Do czego podać sos koperkowy na ciepło?
Sos koperkowy to idealny dodatek do wielu dań. Moje ulubione połączenie to ziemniaki i jajka ugotowane na twardo. Ale taki sos możesz też dodać do pulpetów (wege, mięsnych czy rybnych). Wówczas wrzuć gotowe pulpeciki do sosu i gotuj wszystko razem chwilę. Sos pasuje także do dań z ryżem, kaszą, kotletów jajecznych oraz ziemniaczanych. Dobrze smakuje z gotowanym mięsem. Można go też serwować z makaronem.
Czytaj też:
Makaron z mięsem to ekspresowe danie na obiad lub kolację. Syci i rewelacyjnie smakujeCzytaj też:
Ten pyszny, tani gulasz robię bez grama mięsa. Rodzina zawsze prosi o dokładkę! Sprawdź przepis