Jeśli szukasz niebanalnego dodatku do obiadu lub pomysłu na pyszną przekąskę na ciepło, to weź cebulę, żółty ser i za chwilę będziesz zajadać jedną z najpyszniejszych cebul, jakie jadłeś. Całe danie robi się łatwo i bardzo szybko, a zapiekana cebula z serem zniknie szybciej, niż zajęło jej przygotowanie.
Jak zrobić zapiekaną cebulę z serem?
Wystarczy pokroić cebulę (najlepiej w plastry, aby uzyskać charakterystyczne krążki), wymieszać z odrobiną oliwy i posypać tartym, żółtym serem. Resztę zrobi piekarnik. Do tego przepisu możesz wykorzystać dowolną odmianę cebuli, a jednym z pyszniejszych wariantów (i bardzo efektownych), jest wykorzystanie kilku rodzajów cebuli, w tym koniecznie cebuli czerwonej: zapiekanka będzie kolorowa i aromatyczna.
Do zapiekanej cebuli z serem możesz wykorzystać dowolny żółty ser, najlepiej taki, który się dobrze topi. Ja uwielbiam to danie z aromatycznym cheddarem, który ma też ładny, intensywny kolor.
Przepis: Zapiekana cebula
Pyszne krążki cebulowe z serem.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Wegetariańska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 279 w każdej porcji
Składniki
- 3 cebule
- 4 łyżki oliwy
- 150 g tartego żółtego sera
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówPokrój cebulę w krążki, wymieszaj z oliwą, dopraw solą i pieprzem. Przełóż do naczynia żaroodpornego, posyp serem.
- Pieczenie cebuliZapiekaj cebulę przez około 15 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza.
Jak podawać zapiekaną cebulę?
Tak przygotowana cebula najlepiej smakuje od razu o wyjęciu z piekarnika, kiedy ser jest gorący i się przyjemnie ciągnie. Połóż porcję takiej cebuli jako dodatek do obiadu (np. do ziemniaków i pieczonego mięsa albo do kotlecików warzywnych czy jajecznych), ale możesz ją też zajadać jako przepyszną przekąskę. U mnie w domu zajadamy taką cebulkę na kromkach dobrego chleba lub w bułce. Gorąca cebula z serem ląduje na pieczywie i uwierz, nie ma nic lepszego! Taką cebulkę oczywiście można potraktować dobrym keczupem lub ostrym sosem na bazie papryki.
Czytaj też:
Do ugotowanych ziemniaków dodaję jeden tani składnik. Pierogi z tym farszem smakują obłędnieCzytaj też:
Szatkuję kapustę pekińską i dorzucam trzy proste składniki. W 10 minut mam genialną surówkę do obiadu