Tanie warzywo kroję w prążki i zapiekam z tartym serem. Genialna przekąska i dodatek do obiadu

Tanie warzywo kroję w prążki i zapiekam z tartym serem. Genialna przekąska i dodatek do obiadu

Dodano: 
Zapiekana cebula z serem
Zapiekana cebula z serem Źródło: Shutterstock / Brent Hofacker
Siłą tego przepisu jest prostota. To cebulowe krążki zapieczone pod żółtym serem. Bez zbędnych ozdobników, bo to połączenie idealne.

Jeśli szukasz niebanalnego dodatku do obiadu lub pomysłu na pyszną przekąskę na ciepło, to weź cebulę, żółty ser i za chwilę będziesz zajadać jedną z najpyszniejszych cebul, jakie jadłeś. Całe danie robi się łatwo i bardzo szybko, a zapiekana cebula z serem zniknie szybciej, niż zajęło jej przygotowanie.

Jak zrobić zapiekaną cebulę z serem?

Wystarczy pokroić cebulę (najlepiej w plastry, aby uzyskać charakterystyczne krążki), wymieszać z odrobiną oliwy i posypać tartym, żółtym serem. Resztę zrobi piekarnik. Do tego przepisu możesz wykorzystać dowolną odmianę cebuli, a jednym z pyszniejszych wariantów (i bardzo efektownych), jest wykorzystanie kilku rodzajów cebuli, w tym koniecznie cebuli czerwonej: zapiekanka będzie kolorowa i aromatyczna.

Do zapiekanej cebuli z serem możesz wykorzystać dowolny żółty ser, najlepiej taki, który się dobrze topi. Ja uwielbiam to danie z aromatycznym cheddarem, który ma też ładny, intensywny kolor.

Przepis: Zapiekana cebula

Pyszne krążki cebulowe z serem.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Wegetariańska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
279 w każdej porcji

Składniki

  • 3 cebule
  • 4 łyżki oliwy
  • 150 g tartego żółtego sera
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówPokrój cebulę w krążki, wymieszaj z oliwą, dopraw solą i pieprzem. Przełóż do naczynia żaroodpornego, posyp serem.
  2. Pieczenie cebuliZapiekaj cebulę przez około 15 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza.

Jak podawać zapiekaną cebulę?

Tak przygotowana cebula najlepiej smakuje od razu o wyjęciu z piekarnika, kiedy ser jest gorący i się przyjemnie ciągnie. Połóż porcję takiej cebuli jako dodatek do obiadu (np. do ziemniaków i pieczonego mięsa albo do kotlecików warzywnych czy jajecznych), ale możesz ją też zajadać jako przepyszną przekąskę. U mnie w domu zajadamy taką cebulkę na kromkach dobrego chleba lub w bułce. Gorąca cebula z serem ląduje na pieczywie i uwierz, nie ma nic lepszego! Taką cebulkę oczywiście można potraktować dobrym keczupem lub ostrym sosem na bazie papryki.

Czytaj też:
Do ugotowanych ziemniaków dodaję jeden tani składnik. Pierogi z tym farszem smakują obłędnie
Czytaj też:
Szatkuję kapustę pekińską i dorzucam trzy proste składniki. W 10 minut mam genialną surówkę do obiadu