Słodkie pankejki zapewne każdy zna, ale warto też spróbować tych puszystych placków w wersji wytrawnej. Do doskonała propozycja na początek roku szkolnego i dla tych rodziców, którzy szukają pomysłów na dobre i pożywne śniadania do szkoły dla swoich dzieci. Ale to oczywiście danie nie tylko do szkoły. Wytrawne pankejki można podać także na obiad lub na kolację, albo potraktować jako sycącą przekąskę w ciągu dnia.
Jak zrobić wytrawne pankejki?
Ten przepis jest bardzo prosty, ponieważ do tradycyjnego ciasta na puszyste naleśniki wystarczy dodać ulubione dodatki. Nim jednak dorzucisz je do ciasta, odstaw je na ok. kwadrans, aby mąka napęczniała. Dzięki temu placuszki będą miały idealną teksturę. Nasza propozycja to wytrawne pankejki z pieczarkami, oliwkami i szynką. Do ciasta można dorzucić surowe pieczarki, ale przesmażone będą dużo lepsze.
Jeśli chcesz, możesz do swoich wytrawnych pankejków dodać inne składniki. Mogą to być np. różne wędliny, suszone pomidory, drobno pokrojona kolorowa papryka, cebula, zielony groszek, kukurydza z puszki albo posiekana zielenina, np. natka pietruszki.
Przepis: Wytrawne pankejki
Puszyste placki z dodatkami w cieście.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 624 w każdej porcji
Składniki
- 2 szklanki mąki
- 2 jajka
- 1,5 szklanki mleka
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 75 g roztopionego masła
- 1 łyżka maku
- 1 szczypta soli
- 2 pieczarki
- 1/2 szklanki zielonych oliwek
- 2 grube plasterki szynki
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
- Robienie ciastaMąkę przesiej, dodaj mak, cukier, proszek do pieczenia i sól. Wymieszaj. Jajka roztrzep i wymieszaj z mlekiem. Połącz składniki suche z mokrymi. Na koniec dodaj roztopione masło i odstaw ciasto na 15 minut.
- Szykowanie dodatkówPieczarki i szynkę pokrój w drobną kostkę, oliwki na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć pieczarki i smaż, aż będą złote.
- Smażenie plackówDo ciasta dodaj szynkę, oliwki i przesmażone pieczarki. Wymieszaj. Nakładaj ciasto na patelnię niewielkimi porcjami i smaż z obu stron.
Jak podawać wytrawne pankejki?
Takie placki można podawać zarówno na ciepło, zaraz po usmażeniu, ale świetnie smakują także zimne, jako wygodna przekąska do ręki. Wówczas można do nich podać keczup albo inny ulubiony sos, np. czosnkowy albo barbecue. Na gorące placki (po przewróceniu ich na patelni) można również położyć plasterek żółtego sera.
Pankejki można te podawać z kremowymi serkami – wystarczy posmarować placek niczym kanapkę, można wówczas dołożyć na wierzch pomidora i kilka liści rukoli i przykryć drugim plackiem. To także doskonała wersja na oryginalne i smaczne śniadanie do szkoły czy pracy.
Czytaj też:
Wystarczy zapamiętać jedną zasadę, aby naleśniki nie pękały. Prosty patent znalazłam w starym poradnikuCzytaj też:
W puszyste naleśniki zwijam prosty farsz z piersi z kurczaka. To obiad i ciepła kolacja na medal