Na półce z książkami u mojej teściowej znalazłam wydany w 1973 roku poradnik Anny Lipińskiej „Wszystko o gospodarstwie domowym”. I choć niektóre porady w niej zawarte są archaiczne i wręcz zabawne dla współczesnego czytelnika (jak np. te o bieleniu bielizny) to znalazłam w niej też ponadczasowy i skuteczny patent na ciasto naleśnikowe, które nie będzie pękało przy zawijaniu.
Co zrobić, aby naleśniki nie pękały?
Autorka poradnika ma to jedną złotą radę: do zrobienia ciasta na naleśniki należy wziąć w równych proporcjach wodę i mleko. Dlaczego? Otóż ciasto zrobione tylko na mleku będzie się szybciej łamać, co według poradnika ma powodować białko zawarte w mleku.
Zwykłą wodę można zastąpić wodą gazowaną, co doda naleśnikom puszystości. Przy robieniu ciasta na naleśniki ważne jest również, aby dać ciastu „odpocząć”, a nie wylewać go od razu na patelnię. To sprawi, że nabierze idealnej konsystencji, ponieważ gluten zawarty w mące zdąży napęcznieć i również będzie działać niczym spoiwo.
Przepis na idealne ciasto naleśnikowe
Kiedy przeczytałam starą poradę, natychmiast spojrzałam na mój sprawdzony od lat przepis na ciasto naleśnikowe: idealny zarówno do naleśników słodkich, jak i wytrawnych. Przepis, z którego naleśniki zawsze wychodzą smaczne i nigdy nie pękają. Okazuje się, że proporcje wody i mleka są dokładnie takie, jak radziła przed laty Anna Lipińska, czyli tyle samo mleka i tyle samo wody.
Przepis: Ciasto na naleśniki
Podstawowy przepis na naleśniki, które nie pękają.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 16 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 12
- Liczba kalorii
- 146 w każdej porcji
Składniki
- 200 g mąki pszennej
- 250 ml mleka
- 250 ml wody
- 3 jajka
- 2 łyżki oleju (np. rzepakowego)
- szczypta soli
Sposób przygotowania
- Robienie ciastaWymieszaj dobrze wszystkie składniki. Odstaw na 15 minut.
- Smażenie naleśnikówNa dobre patelni naleśniki możesz smażyć bez tłuszczu. Wylewaj na rozgrzaną patelnię porcję ciasta i smaż naleśniki z obu stron. Jeśli chcesz smażyć na tłuszczu: posmaruj patelnie olejem przy użyciu pędzelka i wylewaj ciasto.
Naleśniki przygotowane według tej receptury możesz nadziewać słodkimi farszami (np. serem, dżemem, kremem czekoladowym) oraz wytrawnymi (np. mięsem, kapustą i grzybami czy szpinakiem i serem). Zrobisz z nich idealne krokiety, ale też pyszną zupę naleśnikową. Jeśli planujesz przygotować naleśniki na słodko, możesz do samego ciasta dodać łyżeczkę ekstraktu z wanilii lub cukier wanilinowy.
Czytaj też:
Naleśniki węgierskie zachwycają mięsnym nadzieniem. Są idealne na obiadCzytaj też:
W puszyste naleśniki zwijam prosty farsz z piersi z kurczaka. To obiad i ciepła kolacja na medal