Wystarczy zapamiętać jedną zasadę, aby naleśniki nie pękały. Prosty patent znalazłam w starym poradniku

Wystarczy zapamiętać jedną zasadę, aby naleśniki nie pękały. Prosty patent znalazłam w starym poradniku

Dodano: 
Smażenie naleśników
Smażenie naleśników Źródło: Shutterstock / Africa Studio
Lubię czytać stare poradniki, bo choć ich język czasem bawi, to jednocześnie jest w nich wiele skutecznych porad. W jednej z takich książek wydanej w czasach PRL-u znalazłam łatwą do zapamiętania zasadę dotycząca ciasta na naleśniki.

Na półce z książkami u mojej teściowej znalazłam wydany w 1973 roku poradnik Anny Lipińskiej „Wszystko o gospodarstwie domowym”. I choć niektóre porady w niej zawarte są archaiczne i wręcz zabawne dla współczesnego czytelnika (jak np. te o bieleniu bielizny) to znalazłam w niej też ponadczasowy i skuteczny patent na ciasto naleśnikowe, które nie będzie pękało przy zawijaniu.

Co zrobić, aby naleśniki nie pękały?

Autorka poradnika ma to jedną złotą radę: do zrobienia ciasta na naleśniki należy wziąć w równych proporcjach wodę i mleko. Dlaczego? Otóż ciasto zrobione tylko na mleku będzie się szybciej łamać, co według poradnika ma powodować białko zawarte w mleku.

Zwykłą wodę można zastąpić wodą gazowaną, co doda naleśnikom puszystości. Przy robieniu ciasta na naleśniki ważne jest również, aby dać ciastu „odpocząć”, a nie wylewać go od razu na patelnię. To sprawi, że nabierze idealnej konsystencji, ponieważ gluten zawarty w mące zdąży napęcznieć i również będzie działać niczym spoiwo.

Przepis na idealne ciasto naleśnikowe

Kiedy przeczytałam starą poradę, natychmiast spojrzałam na mój sprawdzony od lat przepis na ciasto naleśnikowe: idealny zarówno do naleśników słodkich, jak i wytrawnych. Przepis, z którego naleśniki zawsze wychodzą smaczne i nigdy nie pękają. Okazuje się, że proporcje wody i mleka są dokładnie takie, jak radziła przed laty Anna Lipińska, czyli tyle samo mleka i tyle samo wody.

Przepis: Ciasto na naleśniki

Podstawowy przepis na naleśniki, które nie pękają.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
16 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
146 w każdej porcji

Składniki

  • 200 g mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • 250 ml wody
  • 3 jajka
  • 2 łyżki oleju (np. rzepakowego)
  • szczypta soli

Sposób przygotowania

  1. Robienie ciastaWymieszaj dobrze wszystkie składniki. Odstaw na 15 minut.
  2. Smażenie naleśnikówNa dobre patelni naleśniki możesz smażyć bez tłuszczu. Wylewaj na rozgrzaną patelnię porcję ciasta i smaż naleśniki z obu stron. Jeśli chcesz smażyć na tłuszczu: posmaruj patelnie olejem przy użyciu pędzelka i wylewaj ciasto.

Naleśniki przygotowane według tej receptury możesz nadziewać słodkimi farszami (np. serem, dżemem, kremem czekoladowym) oraz wytrawnymi (np. mięsem, kapustą i grzybami czy szpinakiem i serem). Zrobisz z nich idealne krokiety, ale też pyszną zupę naleśnikową. Jeśli planujesz przygotować naleśniki na słodko, możesz do samego ciasta dodać łyżeczkę ekstraktu z wanilii lub cukier wanilinowy.

Czytaj też:
Naleśniki węgierskie zachwycają mięsnym nadzieniem. Są idealne na obiad
Czytaj też:
W puszyste naleśniki zwijam prosty farsz z piersi z kurczaka. To obiad i ciepła kolacja na medal