Taką szarlotkę z Papierówek piekła moja babcia. Z innych jabłek też wychodzi genialna

Taką szarlotkę z Papierówek piekła moja babcia. Z innych jabłek też wychodzi genialna

Dodano: 
Szarlotka
Szarlotka Źródło: Shutterstock / New Africa
Szarlotka należy do moich ulubionych ciast. Najlepszą piekła moja babcia z ogrodowych Papierówek. Teraz robię ją sama według przepisu mojej babci. I jak się okazuje, z innych jabłek też potrafi wyjść pyszna.

Szarlotka to ciasto, które jest znane i uwielbiane na całym świecie. Do tej pory najlepszą szarlotką, jaką jadłam, była ta robiona przez moją babcię. Piekła ją z Papierówek, które rosły u niej w ogrodzie. Te małe jabłuszka idealnie pasowały do kruchego, delikatnego ciasta. Teraz trudno je zdobyć, dlatego przetestowałam, jakimi innymi jabłkami można je zastąpić.

Jakie jabłka są najlepsze na szarlotkę?

Na szarlotkę najlepsze są lekko kwaśne odmiany jabłek. Mogą być twarde lub nieco bardziej miękkie, w zależności od tego, czy chcecie czuć kawałki owoców w cieście, czy wolicie, jak zamieniają się w jednorodną masę. Jeśli chodzi o letnie, wczesne jabłka dobrze sprawdzą się odmiany: Papierówka, Piros, Antonówka, Early Geneva, James Grieve, Delikates.

Receptura mojej babci na pyszną szarlotkę

Moja babcia miała swoją sprawdzoną recepturę na szarlotkę. Ciasto wychodziło delikatne, a jabłka dodawały mu fantastycznego smaku. Tajemnicą jej kruchego ciasta były żółtka – babcia dodawała i surowe i gotowane. Te drugie przecierała przez sitko. Jabłka zaś kroiła w kostkę, mieszała z cynamonem i odrobiną cukru. Prosty przepis, a smak nie do podrobienia.

Przepis: Szarlotka babci Julci

Aromatyczna szarlotka na kruchym cieście z dodatkiem gotowanych żółtek

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
45 min.
Liczba porcji
16
Liczba kalorii
220 w każdej porcji

Składniki

  • 2 szklanki mąki
  • 200 g masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 żółtka gotowane
  • 1 żółtko surowe
  • szczypta soli
  • ok. 1,2 kg Papierówek lub innych jabłek
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 3 łyżki cukru

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ciastaMąkę przesiej na stolnicę, dodaj do niej kawałki schłodzonego masła, posiekaj nożem, rozkrusz w palcach. Dodaj cukier puder, proszek do pieczenia, szczyptę soli, żółtka gotowane przetarte przez sitko i żółtko surowe. Składniki wymieszaj, szybko zagnieć z nich kruche ciasto. Odkrój z niego 1/3. Obie części schłodź w lodówce.
  2. Podpiekanie spoduWiększą część ciasta rozwałkuj na okrągły placek. Wylep nim dno i boki tortownicy. Spód ponakłuwaj widelcem. Upiecz na rumiano (ok. 15 minut) w 200 stopniach Celsjusza.
  3. Pieczenie ciastaJabłka umyj, obierz, pokrój w dużą kostkę. Wymieszaj je z cynamonem i cukrem. Wyłóż na podpieczony spód. Mniejszą część ciasta rozwałkuj na placek, pokrój go w paski, ułóż z nich kratkę na wierzchu ciasta. Piecz jeszcze ok. 25-30 minut w 180 stopniach Celsjusza, aż wierzch ładnie się zrumieni.

Jak rozdrobnić jabłka na szarlotkę?

Niektórzy jabłka na szarlotkę ścierają na tarce, inni kroją je w cząstki. Tak naprawdę sposób rozdrobnienia jabłek na szarlotkę zależy od waszych upodobań i od walorów jabłek. Jeśli lubicie widzieć i czuć w cieście kawałki jabłek, nie rozdrabniajcie ich zbyt mocno i wybierajcie twardsze owoce. Obrane jabłka możecie pokroić wtedy w ósemki czy w kostkę. Gdy zaś wolicie, jak w czasie pieczenia jabłka zamieniają się w jednolitą masę, owoce możecie zetrzeć na dużych oczkach albo pokroić w plasterki. Gładsza masa wyjdzie z jabłek o miękkim, kruchym miąższu.

Czytaj też:
Pyszne ciasto czekoladowe z niezwykłym dodatkiem. Tak miękkiego i wilgotnego jeszcze nie jadłam
Czytaj też:
Polskie ciasto najlepsze w światowym rankingu. Nie jest jedyne na liście