Pyszne ciasto czekoladowe z niezwykłym dodatkiem. Tak miękkiego i wilgotnego jeszcze nie jadłam

Pyszne ciasto czekoladowe z niezwykłym dodatkiem. Tak miękkiego i wilgotnego jeszcze nie jadłam

Dodano: 
Ciasto czekoladowe
Ciasto czekoladowe Źródło: Shutterstock / Trending Now
Moja rodzina zawsze ma ochotę na coś słodkiego. Najbardziej cenią domowe ciasta. To ostatnie zjedli w mgnieniu oka. Wyszło puszyste, wilgotne i pełne smaku. Nawet im nie zdradziłam, że dodałam do niego zaskakujący składnik.

Jakie ciasta lubcie najbardziej? Moja rodzina lubi te bez kremu, ale muszą być puszyste i wilgotne. Właśnie takie udało mi się ostatnio przygotować. I nie mam wątpliwości, że to wszystko dzięki jednemu, niezwykłemu dodatkowi. Zazwyczaj robię z niego zupę albo zapiekam, a tym razem wrzuciłam do ciasta. Efekt przerósł moje oczekiwania.

Jakie warzywa dodaje się do ciast?

Ciasto z owocami to normalka, ale to z dodatkiem warzyw nieco szokuje. Jednak istnieje wiele przepisów na ciasta z warzywami i wychodzą naprawdę smaczne, a przy tym bardzo wartościowe. Dosyć popularne jest ciasto marchewkowe czy dyniowe albo tort fasolowy, ale do ciasta można też dorzucić np. buraka, cukinię, a nawet ziemniaki. Ich smak nie jest wyczuwalny, bo warzywa bardzo dobrze „wtapiają się” w smak ciast. Dają im natomiast nadzwyczajną wilgotność, puszystość i miękkość. Naprawdę warto spróbować.

Jak zrobić puszyste, wilgotne ciasto czekoladowe?

Moje ciasto czekoladowe zrobiłam podobnie, jak zwykle. Z tą różnicą, że dodałam do niego tartą cukinię. Starłam ją na średnich oczkach i bez odciskania dodałam do ciasta i wymieszałam. Efekt był niesamowity, bo ciasto wyszło nadzwyczaj wilgotne, a przy tym lekkie i puszyste. Nigdy wcześniej nie osiągnęłam takiego wyglądu i smaku ciasta czekoladowego.

Przepis: Ciasto czekoladowe z cukinią

Puszyste, miękkie i wilgotne ciasto czekoladowe z dodatkiem tartej cukinii

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
50 min.
Liczba porcji
16
Liczba kalorii
220 w każdej porcji

Składniki

Suche:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki ciemnego kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Mokre:

  • 1 średniej wielkości cukinia
  • 3 duże jajka
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego lub zwykłego
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego

Dodatki:

  • 50 g posiekanej czekolady gorzkiej lub mlecznej
  • polewa czekoladowa

Sposób przygotowania

  1. Czynności wstępnePiekarnik rozgrzej do 175 stopni Celsjusza. Tortownicę lub keksówkę wyłóż papierem do pieczenia. W jednej misce wymieszaj suche składniki: mąkę, kakao, sodę, proszek, sól.
  2. Przygotowanie ciastaCukinię umyj, zetrzyj na dużych oczkach, odcedź nadmiar płynu, ale nie odciskaj warzywa. W drugiej misce zmiksuj jajka z cukrem i wanilią na puszystą masę. Połącz ją z olejem, potem z cukinią, a na końcu z suchymi składnikami. Nie mieszaj zbyt długo. Do ciasta dodaj posiekaną czekoladę.
  3. PieczenieCiasto przelej do przygotowanej formy. Piecz ok. 50 minut do suchego patyczka. Po wystudzeniu ciasto posmaruj polewą czekoladową.

Dobre dodatki do ciasta czekoladowego

Ciasto czekoladowe, nawet to z dodatkiem cukinii, warto wzbogacić różnymi składnikami. Idealnie będzie do niego pasować posiekana czekolada mleczna lub deserowa czy orzechy, np. włoskie, laskowe. Można też jednak dodać do niego trochę mocnego naparu kawy czy odrobinę mielonego cynamonu, kardamonu, a nawet chili. Dzięki tym produktom ciasto nabierze ciekawszego smaku, aromatu i konsystencji.

Czytaj też:
Pięć składników plus owoce. Nie znam nikogo, komu by nie posmakowało to ciasto z kruszonką
Czytaj też:
Takie proste, a jakie smaczne. To ciasto ze śliwkami i kruszonką schodzi u mnie blacha za blachą