Dzięki zastąpieniu drożdżowego spodu plackami tortilli można cieszyć się smakiem pysznej pizzy w zaledwie 15 minut. Wystarczy nałożyć sos i dodatki oraz ułożyć placek na patelni, żeby składniki się zagrzały.
Dlaczego warto zrobić ekspresową pizzę na tortilli?
Tortilla to produkt gotowy do spożycia, który dostępny jest w wielu wariantach. Wśród pszennych, wieloziarnistych i aromatyzowanych np. szpinakiem placków bez problemu znajdziesz produkty z naturalnym, krótkim składem, które pozwolą szybko i bez wysiłku przygotować nie tylko ekspresową pizzę z patelni, ale także inne potrawy.
Pizza z tortilli zachwyca smakiem – spód wychodzi chrupiący, a aromatyczne dodatki sprawiają, że potrawa jest sycąca. Możesz zrobić cienki spód z jednego placka tortilli lub przełożyć 2-3 placki sosem i serem, dzięki czemu spód będzie grubszy.
Jak przygotować ekspresową pizzę z patelni?
Do przygotowania pizzy z patelni potrzebujesz tortillę, sos pomidorowy oraz ulubione dodatki np. wędlinę, świeże zioła, ser i warzywa. Samo przygotowanie pysznej potrawy to bułka z masłem – placek tortilli wystarczy posmarować sosem, ułożyć dodatki i podgrzać na patelni.
Wskazówka: żeby ser szybciej się roztopił, polecam przykryć patelnię pokrywką.
Tak przygotowana pizza na tortilli jest gotowa do jedzenia. Wystarczy ją pokroić i można cieszyć się wyjątkowym smakiem szybkiego posiłku.
Przepis: Ekspresowa pizza z patelni
Pomysł na szybką kolację na ciepło.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 1
- Liczba kalorii
- 510
Składniki
- 1 duży placek tortilli
- 1 łyżka ketchupu
- 3 plastry żółtego sera
- 4 plastry kiełbasy krakowskiej suchej
- 1 marynowana papryczka pepperoni
- 1/4 małej cebuli
- 1/2 łyżeczki oregano
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówNa placku tortilli rozsmaruj ketchup. Dodaj ser, plastry kiełbasy, pokrojoną na mniejsze kawałki paprykę pepperoni, pokrojoną w piórka cebulę oraz oregano.
- Smażenie pizzyUłóż tortillę z dodatkami na suchej patelni i smaż, na średnim ogniu 5 minut, od czasu do czasu potrząsając patelnią. Przykryj patelnię pokrywką i smaż kolejne 5 minut.
Pizzę z patelni podaję skropioną oliwą z oliwek.
Inne propozycje dodatków do pizzy z patelni
Pizzę z patelni przygotowuję z różnymi dodatkami np.:
-
sosem pomidorowym, serem mozzarella, podsmażonym filetem z kurczaka, kukurydzą i czerwoną papryką;
-
sosem śmietanowym z cebulą i czosnkiem, wędzonym boczkiem oraz serem gouda;
-
ostrym sosem pomidorowym, mieszanką warzyw meksykańskich, podsmażonym mięsem mielonym i serem cheddar,
-
sosem pomidorowym, serem mozzarella, oregano i podsmażonymi pieczarkami.
Czytaj też:
Z tartej cukinii i prostej masy robię lekką kolację. Tę potrawę we włoskim stylu pokochała moja rodzinaCzytaj też:
Tylko 2 składniki i gotowe ciasto! Zrób przekąskę, która znika w 5 minut. To hit każdej domówki