Ekspresowa pizza z patelni jest idealna na kolację. Wystarczy 15 minut i można zajadać!

Ekspresowa pizza z patelni jest idealna na kolację. Wystarczy 15 minut i można zajadać!

Dodano: 
Pizza z patelni
Pizza z patelni Źródło: Shutterstock / kdshutterman
Pizza z patelni nie wymaga wyrabiania ciasta oraz oczekiwania, aż wyrośnie. Robię ją na plackach tortilli, wykorzystując dodatki, które akurat mam w lodówce oraz spiżarni.

Dzięki zastąpieniu drożdżowego spodu plackami tortilli można cieszyć się smakiem pysznej pizzy w zaledwie 15 minut. Wystarczy nałożyć sos i dodatki oraz ułożyć placek na patelni, żeby składniki się zagrzały.

Dlaczego warto zrobić ekspresową pizzę na tortilli?

Tortilla to produkt gotowy do spożycia, który dostępny jest w wielu wariantach. Wśród pszennych, wieloziarnistych i aromatyzowanych np. szpinakiem placków bez problemu znajdziesz produkty z naturalnym, krótkim składem, które pozwolą szybko i bez wysiłku przygotować nie tylko ekspresową pizzę z patelni, ale także inne potrawy.

Pizza z tortilli zachwyca smakiem – spód wychodzi chrupiący, a aromatyczne dodatki sprawiają, że potrawa jest sycąca. Możesz zrobić cienki spód z jednego placka tortilli lub przełożyć 2-3 placki sosem i serem, dzięki czemu spód będzie grubszy.

Jak przygotować ekspresową pizzę z patelni?

Do przygotowania pizzy z patelni potrzebujesz tortillę, sos pomidorowy oraz ulubione dodatki np. wędlinę, świeże zioła, ser i warzywa. Samo przygotowanie pysznej potrawy to bułka z masłem – placek tortilli wystarczy posmarować sosem, ułożyć dodatki i podgrzać na patelni.

Wskazówka: żeby ser szybciej się roztopił, polecam przykryć patelnię pokrywką.

Tak przygotowana pizza na tortilli jest gotowa do jedzenia. Wystarczy ją pokroić i można cieszyć się wyjątkowym smakiem szybkiego posiłku.

Przepis: Ekspresowa pizza z patelni

Pomysł na szybką kolację na ciepło.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
1
Liczba kalorii
510

Składniki

  • 1 duży placek tortilli
  • 1 łyżka ketchupu
  • 3 plastry żółtego sera
  • 4 plastry kiełbasy krakowskiej suchej
  • 1 marynowana papryczka pepperoni
  • 1/4 małej cebuli
  • 1/2 łyżeczki oregano

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówNa placku tortilli rozsmaruj ketchup. Dodaj ser, plastry kiełbasy, pokrojoną na mniejsze kawałki paprykę pepperoni, pokrojoną w piórka cebulę oraz oregano.
  2. Smażenie pizzyUłóż tortillę z dodatkami na suchej patelni i smaż, na średnim ogniu 5 minut, od czasu do czasu potrząsając patelnią. Przykryj patelnię pokrywką i smaż kolejne 5 minut.

Pizzę z patelni podaję skropioną oliwą z oliwek.

Inne propozycje dodatków do pizzy z patelni

Pizzę z patelni przygotowuję z różnymi dodatkami np.:

  • sosem pomidorowym, serem mozzarella, podsmażonym filetem z kurczaka, kukurydzą i czerwoną papryką;

  • sosem śmietanowym z cebulą i czosnkiem, wędzonym boczkiem oraz serem gouda;

  • ostrym sosem pomidorowym, mieszanką warzyw meksykańskich, podsmażonym mięsem mielonym i serem cheddar,

  • sosem pomidorowym, serem mozzarella, oregano i podsmażonymi pieczarkami.

Czytaj też:
Z tartej cukinii i prostej masy robię lekką kolację. Tę potrawę we włoskim stylu pokochała moja rodzina
Czytaj też:
Tylko 2 składniki i gotowe ciasto! Zrób przekąskę, która znika w 5 minut. To hit każdej domówki

Źródło: smaki.pl