Tylko 2 składniki i gotowe ciasto! Zrób przekąskę, która znika w 5 minut. To hit każdej domówki

Tylko 2 składniki i gotowe ciasto! Zrób przekąskę, która znika w 5 minut. To hit każdej domówki

Dodano: 
Paluchy z boczkiem i serem
Paluchy z boczkiem i serem Źródło: Shutterstock / AS Foodstudio
Z gotowego ciasta drożdżowego, sera i boczku można przygotować wiele smacznych przekąsek, a jedną z nich są aromatyczne paluchy. Zapraszam po przepis.

Paluchy z boczkiem i serem to przekąska, która zachwyca chrupkością ciasta i boczku oraz kremowym serowym nadzieniem. Przygotowanie składników zajmuje zaledwie 10 minut, a resztę zrobi za ciebie piekarnik.

Jak zrobić paluchy z boczkiem i serem?

Bazą aromatycznej przekąski jest ciasto drożdżowe. Robiąc paluchy „na szybko”, bo akurat najdzie nas ochota na tę przegryzkę, używam gotowego ciasta drożdżowego o krótkim, naturalnym składzie. Do przygotowania potrawy doskonale nada się również domowe ciasto do pizzy (z mąki, wody, oliwy i drożdży), gotowe ciasto francuskie oraz domowe wytrawne ciasto drożdżowe z mlekiem.

Płat ciasta drożdżowego kroję na paski i formuję z niego długie paluchy z serowym nadzieniem. Można to zrobić na trzy sposoby, czyli:

  • owijając pokrojony w słupki żółty ser paskiem ciasta na zakładkę (jak podczas formowania rurek),
  • układając na środku paska ciasta starty na tarce ser i zlepiając brzegi, a następnie formując paluchy,
  • układając plastry sera i boczku na cieście i zwijając spiralki.

Ja nadziewam ciasto pokrojonym w słupki serem, owijam z zewnątrz cienkimi plasterkami surowego boczku wędzonego lub parzonego i posypuję niewielką ilością sera. Tak przygotowana przekąska jest gotowa do pieczenia.

Przepis: Paluchy z boczkiem i serem

Genialna przekąska na domówki i wieczorną przegryzkę.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
368 w każdej porcji

Składniki

  • 800 g ciasta na pizzę (to 2 opakowania spodu do pizzy)
  • 10 cienkich plasterków boczku
  • 250 g żółtego sera w kawałku
  • 50 g żółtego sera startego na tarce

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówBoczek pokrój na paski (wzdłuż). Ciasto rozwiń, lekko rozwałkuj i pokrój na paski o szerokości 4 cm. Ser żółty pokrój w cienkie słupki.
  2. WykonanieOwiń kawałki sera (dokładając kolejne słupki) paskiem ciasta „na zakładkę”, żeby nadzienie nie wyciekło w czasie pieczenia i zlep brzegi. Uformowany paluch owiń kawałkiem boczku, ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze z wyposażenia piekarnika i posyp po wierzchu startym serem. Wskazówka: wierzch paluchów możesz też posypać ziołami np. oregano lub rozmarynem.
  3. PieczeniePiecz paluchy z boczkiem i serem w temperaturze 200 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu) przez 15 minut.

Podawaj przekąskę na ciepło z dodatkiem np. ketchupu i sosu czosnkowego.

Inne wersje paluchów z ciasta na pizzę

Ser żółty i boczek to niejedyne dodatki, z którymi przygotujesz pyszne paluchy drożdżowe na przekąskę. Możesz również zrobić je np. z:

  • sosem pomidorowym z mięsem mielonym i żółtym serem – sos z mięsem ułóż na środku paska ciasta, zlep brzegi, uformuj paluchy i posyp z wierzchu serem;
  • pieczarkami, cebulą i żółtym serem – formowanie jak w przypadku paluchów z sosem i mięsem. Ciasto można posmarować przed pieczeniem mlekiem lub roztrzepanym jajkiem oraz posypać np. sezamem;
  • śmietaną, boczkiem i cebulą – płat ciasta posmaruj gęstą śmietaną, oprósz solą i pieprzem, ułóż boczek i cebulę, a następnie przykryj drugim ciastem, pokrój na paski i zwiń spiralki.

Czytaj też:
Francuska pizza z 3 dodatkami gotowa w 30 minut. Spróbuj, a jej smak zapamiętasz na długo
Czytaj też:
Nadziewam naleśniki dwoma popularnymi składnikami. Są idealne na kolację i przekąskę