Paluchy z boczkiem i serem to przekąska, która zachwyca chrupkością ciasta i boczku oraz kremowym serowym nadzieniem. Przygotowanie składników zajmuje zaledwie 10 minut, a resztę zrobi za ciebie piekarnik.
Jak zrobić paluchy z boczkiem i serem?
Bazą aromatycznej przekąski jest ciasto drożdżowe. Robiąc paluchy „na szybko”, bo akurat najdzie nas ochota na tę przegryzkę, używam gotowego ciasta drożdżowego o krótkim, naturalnym składzie. Do przygotowania potrawy doskonale nada się również domowe ciasto do pizzy (z mąki, wody, oliwy i drożdży), gotowe ciasto francuskie oraz domowe wytrawne ciasto drożdżowe z mlekiem.
Płat ciasta drożdżowego kroję na paski i formuję z niego długie paluchy z serowym nadzieniem. Można to zrobić na trzy sposoby, czyli:
- owijając pokrojony w słupki żółty ser paskiem ciasta na zakładkę (jak podczas formowania rurek),
- układając na środku paska ciasta starty na tarce ser i zlepiając brzegi, a następnie formując paluchy,
- układając plastry sera i boczku na cieście i zwijając spiralki.
Ja nadziewam ciasto pokrojonym w słupki serem, owijam z zewnątrz cienkimi plasterkami surowego boczku wędzonego lub parzonego i posypuję niewielką ilością sera. Tak przygotowana przekąska jest gotowa do pieczenia.
Przepis: Paluchy z boczkiem i serem
Genialna przekąska na domówki i wieczorną przegryzkę.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 12
- Liczba kalorii
- 368 w każdej porcji
Składniki
- 800 g ciasta na pizzę (to 2 opakowania spodu do pizzy)
- 10 cienkich plasterków boczku
- 250 g żółtego sera w kawałku
- 50 g żółtego sera startego na tarce
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówBoczek pokrój na paski (wzdłuż). Ciasto rozwiń, lekko rozwałkuj i pokrój na paski o szerokości 4 cm. Ser żółty pokrój w cienkie słupki.
- WykonanieOwiń kawałki sera (dokładając kolejne słupki) paskiem ciasta „na zakładkę”, żeby nadzienie nie wyciekło w czasie pieczenia i zlep brzegi. Uformowany paluch owiń kawałkiem boczku, ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze z wyposażenia piekarnika i posyp po wierzchu startym serem. Wskazówka: wierzch paluchów możesz też posypać ziołami np. oregano lub rozmarynem.
- PieczeniePiecz paluchy z boczkiem i serem w temperaturze 200 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu) przez 15 minut.
Podawaj przekąskę na ciepło z dodatkiem np. ketchupu i sosu czosnkowego.
Inne wersje paluchów z ciasta na pizzę
Ser żółty i boczek to niejedyne dodatki, z którymi przygotujesz pyszne paluchy drożdżowe na przekąskę. Możesz również zrobić je np. z:
- sosem pomidorowym z mięsem mielonym i żółtym serem – sos z mięsem ułóż na środku paska ciasta, zlep brzegi, uformuj paluchy i posyp z wierzchu serem;
- pieczarkami, cebulą i żółtym serem – formowanie jak w przypadku paluchów z sosem i mięsem. Ciasto można posmarować przed pieczeniem mlekiem lub roztrzepanym jajkiem oraz posypać np. sezamem;
- śmietaną, boczkiem i cebulą – płat ciasta posmaruj gęstą śmietaną, oprósz solą i pieprzem, ułóż boczek i cebulę, a następnie przykryj drugim ciastem, pokrój na paski i zwiń spiralki.
Czytaj też:
Francuska pizza z 3 dodatkami gotowa w 30 minut. Spróbuj, a jej smak zapamiętasz na długoCzytaj też:
Nadziewam naleśniki dwoma popularnymi składnikami. Są idealne na kolację i przekąskę