Szaszłyki przed sezonem grillowym? Dlaczego nie! Ta propozycja to danie, które ma szansę stać się hitem w niejednym domu. To proste szaszłyki z ziemniaków i kiełbasy, a wszystko uzupełnia pyszna cukinia. Przepis jest dziecinnie prosty.
Jak zrobić szaszłyki z ziemniaków i kiełbasy?
Do tego dania potrzebne są ugotowane, najlepiej niewielkie ziemniaczki. I nie będziemy tu ukrywać: śmiało sięgnij po gotowe ziemniaczki z marketu. Mogą to być również ziemniaki już doprawione ziołami czy papryką, mogą to być ziemniaki bez dodatków. Do tego dowolna kiełbasa, która nadaje się do smażenia, czyli ma w sobie trochę tłuszczu, który w piekarniku lekko się wytopi. W przepisie proponujemy kiełbasę śląską, ale może być też inna, podobna.
Trzeci dodatek to cukinia. I tu od razu rada: jeśli akurat nie masz cukinii (i wiadomo, że najlepsza jest w sezonie), śmiało sięgaj po inne warzywa. Do szaszłyków z ziemniaków i kiełbasy możesz także dołożyć np. kawałki papryki, ale też krążki cebuli.
Przepis: Szaszłyki z ziemniaków i kiełbasy
Pomysł na szybkie danie.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 295 w każdej porcji
Składniki
- 500 g gotowanych ziemniaków
- 2 kiełbasy śląskie
- 1 cukinia
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżeczki oregano
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówZiemniaki pokrój na połówki, kiełbasę i cukinię w plastry. Wymieszaj oliwę z oregano, dopraw solą i pieprzem.
- Pieczenie szaszłykówNa patyczki nadziewaj na przemian ziemniaki, kiełbasę i cukinię. Skrop wszystko oliwą z oregano i piecz do 25 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.
Jak podawać szaszłyki z piekarnika?
Szaszłyki z piekarnika to świetna opcja na obiad, na kolację, ale też ciepłe danie, które możesz zaserwować na imprezie. Do szaszłyków idealnie pasują różnego rodzaju zimne sosy. To oczywiście keczup, ale też wszelkie sosy na bazie majonezu, śmietany czy jogurtu. Możesz zrobić prosty sos do szaszłyków mieszając majonezem z pikantnym keczupem, albo dodając do majonezu gęsty jogurt i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Choć częścią szaszłyków jest cukinia lub inne warzywo, nic nie stoi na przeszkodzie, aby do tego zestawienia dołożyć jeszcze jakąś surówkę. Może to być dowolna surówka z kapusty pekińskiej, mizeria czy sałatka z pomidorów i cebuli.
Czytaj też:
Do kapusty pekińskiej dodaję dwa chrupiące warzywa. Mogę jeść taką surówkę codziennieCzytaj też:
Ekspresową surówkę robię z sałaty rzymskiej i dwóch warzyw. Jest obłędnie pyszna i chrupiąca