Zawsze mam w zapasie gotową tortillę, którą w mig zamieniam w wartościową przekąskę lub lekkie danie główne. Przepis jest banalnie prosty, więc każdy bez problemu poradzi sobie z przygotowaniem domowej wersji popularnego dania kuchni meksykańskiej.
Jak przygotować tortillę z kurczakiem i warzywami?
Przygotowanie tortilli po brzegi wypełnionej pysznymi dodatkami zajmuje zaledwie 30 minut. Wystarczy przygotować składniki farszu, lekko podgrzać placki, żeby stały się bardziej elastyczne i można zabierać się za nakładanie i zawijanie dodatków.
Zwracam uwagę na skład kupowanych produktów gotowych, który wpływa zarówno na ich wartości odżywcze, jak i smak. Kupuję tortillę o krótkim, naturalnym składzie, która pod względem ceny niewiele różni się od produktów pełnych sztucznych dodatków.
Farsz robię z piersi kurczaka. Idealnie sprawdzi się nie tylko świeżo usmażone mięso drobiowe, ale także mięso smażone/pieczone, które zostało z wczorajszego obiadu. Jeżeli masz w lodówce całego kurczaka z rosołu lub same udka, to również możesz wykorzystać je do przygotowania pysznego nadzienia – wystarczy oddzielić mięso od kości i lekko podsmażyć z przyprawami.
Do farszu dodaję kremowe awokado, które lekko skrapiam sokiem z cytryny, żeby nie ściemniało. Aromatyczna tortilla nie może obyć się bez sosu. Poniższy przepis uwzględnia dodanie sosu czosnkowego, który możesz zastąpić np. sosem ziołowym lub sosem tysiąca wysp.
Przepis: Tortilla z kurczakiem i warzywami
Przekąska lub pyszne danie.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 447 w każdej porcji
Składniki
- 4 placki tortilli
Na nadzienie:
- 400 g piersi kurczaka
- 2 małe pomidory
- 1 duże awokado
- 1 mały pęczek cebulki dymki
- 1 mały pęczek natki pietruszki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 2 łyżki oleju do smażenia
- sól i pieprz
Na sos:
- 8 łyżek gęstego jogurtu naturalnego
- 2 łyżki majonezu
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz
Dodatkowo:
- cytryna do skropienia awokado i sosu
Sposób przygotowania
- Przygotowanie mięsaMięso oczyść z błon i chrząstek, umyj, osusz, pokrój w cienkie paseczki i przełóż do miski. Oprósz mięso solą, słodką papryką i świeżo zmielonym pieprzem oraz polej olejem. Wymieszaj składniki i przełóż na mocno rozgrzaną patelnię. Smaż, od czasu do czasu mieszając, aż mięso zmięknie i ładnie się przyrumieni.
- Przygotowanie dodatkówAwokado przekrój na pół, usuń pestkę, oddziel miąższ od skórki, pokrój na mniejsze kawałki i skrop sokiem z cytryny. Pomidory umyj, osusz i pokrój w kostkę lub cienkie półplasterki. Cebulkę dymkę oraz natkę pietruszki (cebulkę dymkę możesz zastąpić szczypiorkiem, a natkę pietruszki kolendrą) umyj, osusz i posiekaj.
- Przygotowanie sosuCzosnek obierz i przeciśnij przez praskę oraz utrzyj czubkiem noża ze szczyptą soli. Połącz utarty czosnek z jogurtem naturalnym i majonezem. Dopraw sos świeżo zmielonym pieprzem i sokiem z cytryny.
- SerwowaniePlacki tortilli podgrzej na suchej patelni, a następnie dodaj podgrzanego kurczaka, warzywa, zioła i sos. Zwiń placek w ciasny rulon.
Jak podawać tortillę z kurczakiem i warzywami?
Ciepłą tortillę z kurczakiem i warzywami podaję od razu po przygotowaniu. Pyszne tortille z kurczakiem to także idealna przekąska do szkoły i pracy. Robiąc tortille na wynos, usuwam z pomidorów gniazda nasienne, żeby placki nie zawilgły i zastępuję sos czosnkowy serkiem śmietankowym z dodatkiem przeciśniętego przez praskę czosnku. Nadzienie szczelnie owijam plackami, żeby nie wypadło w czasie transportu.
Czytaj też:
Bezalkoholowy poncz jest idealny na każdą zabawę. Smakuje świetnie i jest ozdobą stołuCzytaj też:
Panierowane pieczarki podaję jako przekąskę. Wyśmienicie smakują z lekkim i aromatycznym sosem