Nadziewam placki tortilli pysznym farszem. Idealny pomysł na sycącą przekąskę lub lekką kolację

Nadziewam placki tortilli pysznym farszem. Idealny pomysł na sycącą przekąskę lub lekką kolację

Dodano: 
Tortilla z kurczakiem
Tortilla z kurczakiem Źródło: Shutterstock / kurganskiy
Tortilla z kurczakiem i warzywami to danie, które często przygotowuję dla mojej rodziny. Domowy fast food zawiera jedynie naturalne składniki i jest bardzo pożywny.

Zawsze mam w zapasie gotową tortillę, którą w mig zamieniam w wartościową przekąskę lub lekkie danie główne. Przepis jest banalnie prosty, więc każdy bez problemu poradzi sobie z przygotowaniem domowej wersji popularnego dania kuchni meksykańskiej.

Jak przygotować tortillę z kurczakiem i warzywami?

Przygotowanie tortilli po brzegi wypełnionej pysznymi dodatkami zajmuje zaledwie 30 minut. Wystarczy przygotować składniki farszu, lekko podgrzać placki, żeby stały się bardziej elastyczne i można zabierać się za nakładanie i zawijanie dodatków.

Zwracam uwagę na skład kupowanych produktów gotowych, który wpływa zarówno na ich wartości odżywcze, jak i smak. Kupuję tortillę o krótkim, naturalnym składzie, która pod względem ceny niewiele różni się od produktów pełnych sztucznych dodatków.

Farsz robię z piersi kurczaka. Idealnie sprawdzi się nie tylko świeżo usmażone mięso drobiowe, ale także mięso smażone/pieczone, które zostało z wczorajszego obiadu. Jeżeli masz w lodówce całego kurczaka z rosołu lub same udka, to również możesz wykorzystać je do przygotowania pysznego nadzienia – wystarczy oddzielić mięso od kości i lekko podsmażyć z przyprawami.

Do farszu dodaję kremowe awokado, które lekko skrapiam sokiem z cytryny, żeby nie ściemniało. Aromatyczna tortilla nie może obyć się bez sosu. Poniższy przepis uwzględnia dodanie sosu czosnkowego, który możesz zastąpić np. sosem ziołowym lub sosem tysiąca wysp.

Przepis: Tortilla z kurczakiem i warzywami

Przekąska lub pyszne danie.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
30 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
447 w każdej porcji

Składniki

  • 4 placki tortilli

Na nadzienie:

  • 400 g piersi kurczaka
  • 2 małe pomidory
  • 1 duże awokado
  • 1 mały pęczek cebulki dymki
  • 1 mały pęczek natki pietruszki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • sól i pieprz

Na sos:

  • 8 łyżek gęstego jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz

Dodatkowo:

  • cytryna do skropienia awokado i sosu

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie mięsaMięso oczyść z błon i chrząstek, umyj, osusz, pokrój w cienkie paseczki i przełóż do miski. Oprósz mięso solą, słodką papryką i świeżo zmielonym pieprzem oraz polej olejem. Wymieszaj składniki i przełóż na mocno rozgrzaną patelnię. Smaż, od czasu do czasu mieszając, aż mięso zmięknie i ładnie się przyrumieni.
  2. Przygotowanie dodatkówAwokado przekrój na pół, usuń pestkę, oddziel miąższ od skórki, pokrój na mniejsze kawałki i skrop sokiem z cytryny. Pomidory umyj, osusz i pokrój w kostkę lub cienkie półplasterki. Cebulkę dymkę oraz natkę pietruszki (cebulkę dymkę możesz zastąpić szczypiorkiem, a natkę pietruszki kolendrą) umyj, osusz i posiekaj.
  3. Przygotowanie sosuCzosnek obierz i przeciśnij przez praskę oraz utrzyj czubkiem noża ze szczyptą soli. Połącz utarty czosnek z jogurtem naturalnym i majonezem. Dopraw sos świeżo zmielonym pieprzem i sokiem z cytryny.
  4. SerwowaniePlacki tortilli podgrzej na suchej patelni, a następnie dodaj podgrzanego kurczaka, warzywa, zioła i sos. Zwiń placek w ciasny rulon.

Jak podawać tortillę z kurczakiem i warzywami?

Ciepłą tortillę z kurczakiem i warzywami podaję od razu po przygotowaniu. Pyszne tortille z kurczakiem to także idealna przekąska do szkoły i pracy. Robiąc tortille na wynos, usuwam z pomidorów gniazda nasienne, żeby placki nie zawilgły i zastępuję sos czosnkowy serkiem śmietankowym z dodatkiem przeciśniętego przez praskę czosnku. Nadzienie szczelnie owijam plackami, żeby nie wypadło w czasie transportu.

Czytaj też:
Bezalkoholowy poncz jest idealny na każdą zabawę. Smakuje świetnie i jest ozdobą stołu
Czytaj też:
Panierowane pieczarki podaję jako przekąskę. Wyśmienicie smakują z lekkim i aromatycznym sosem