Panierowane pieczarki podaję jako przekąskę. Wyśmienicie smakują z lekkim i aromatycznym sosem

Panierowane pieczarki podaję jako przekąskę. Wyśmienicie smakują z lekkim i aromatycznym sosem

Dodano: 
Panierowane pieczarki
Panierowane pieczarki Źródło: Shutterstock / Philip Kinsey
Szukasz pomysłu na słoną przekąskę, którą przygotujesz bez wielkiego wysiłku? Panierowane pieczarki to idealny wybór na co dzień i od święta. Chrupiące grzyby smakują fenomenalnie.

Panierowane pieczarki to świetna przegryzka na jeden kęs. Panierka z dodatkiem pysznego sera oraz prostych ziół i przypraw wychodzi bardzo chrupiąca i sprawia, że pieczarki zyskują wyjątkowy smak.

Jak przygotować panierowane pieczarki?

Panierowane pieczarki to bardzo prosta w przygotowaniu, samodzielna przekąska oraz dodatek do innych potraw. Ich smak doskonale komponuje się m.in. z daniami z grilla i domowymi odpowiednikami popularnych fast-foodów.

Do panierowania wybieram małe pieczarki. Oczyszczone grzyby obtaczam w jajku z przyprawami oraz grubo mielonej bułce tartej i płatkach kukurydzianych. Do panierki dodaję starty na tarce parmezan. Możesz pominąć ten składnik lub dodać inny ser żółty (najlepiej twardy). Panierowane pieczarki smażę w głębokim oleju, który rozgrzewam do 175-180 stopni Celsjusza, dzięki czemu grzyby nie chłoną tłuszczu.

Porada: panierowane pieczarki możesz również przygotować we frytkownicy beztłuszczowej oraz w piekarniku (220 stopni Celsjusza, góra-dół, z termoobiegiem).

Do chrupiącej przekąski robię delikatny w smaku sos na bazie m.in. jogurtu naturalnego i szczypiorku.

Przepis: Panierowane pieczarki

Pomysł na chrupiące pieczarki.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Wegetariańska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
5
Liczba kalorii
414 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g małych pieczarek

Na panierkę:

  • 1 szklanka bułki tartej
  • 1 szklanka płatków kukurydzianych
  • 4 łyżki startego na tarce parmezanu
  • 3 średnie jajka
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1/3 łyżeczki słodkiej papryki
  • sól i pieprz

Na sos:

  • 1/2 szklanki gęstego jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 mały pęczek szczypiorku
  • sól i pieprz

Dodatkowo:

  • 500 ml oleju do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie pieczarek i panierkiGrzyby oczyść, obierz i odetnij końcówki trzonów. Jajka wbij do miseczki i roztrzep widelcem lub rózgą kuchenną. Dodaj 1-2 szczypty soli, oregano, słodką paprykę i świeżo zmielony pieprz do smaku (dodaję 1/2 łyżeczki) i wymieszaj. Płatki kukurydziane pokrusz wałkiem lub zmiel blenderem. Dodaj do płatków bułkę tartą oraz starty parmezan i wymieszaj.
  2. Przygotowanie sosuW małej miseczce wymieszaj jogurt naturalny, śmietanę i sok z cytryny. Szczypiorek umyj, osusz, drobno posiekaj. Wymieszaj składniki i dopraw sos do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
  3. Smażenie pieczarekZanurzaj pieczarki w roztrzepanych jajkach i obtaczaj w panierce. Rozgrzej olej i smaż pieczarki małymi partiami, z obu stron, na złoty kolor. Usmażone grzyby odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Panierowane pieczarki podaj z sosem. Przekąska najlepiej smakuje tuż po przygotowaniu, zanim ostygnie.

Inne wersje panierki i sosu do smażonych pieczarek

Pieczarki możesz również obtoczyć w jajku i samej bułce tartej, samych płatkach kukurydzianych lub panierce panko. Wyśmienicie smakują również grzyby smażone w gęstym cieście naleśnikowym.

Smak panierki zmieniam, dodając do suchych składników nie tylko parmezan, ale także oregano i tymianek, mieszankę ziół prowansalskich oraz słodką, ostrą i wędzoną paprykę. Do ciasta naleśnikowego również dodaję aromatyczne zioła i przyprawy. Dodatkowo zmieniam jego smak i kolor np. zmiksowanymi pomidorami suszonymi w zalewie olejowej, zmiksowanym szpinakiem lub zmiksowaną papryką.

Smak smażonych grzybów dobrze komponuje się również z sosem czosnkowym, sosem chrzanowym, sosem jogurtowym z młotkowanym pieprzem kolorowym oraz sosem jogurtowym z czosnkiem, bazylią i suszonymi pomidorami.

Czytaj też:
To najzdrowsza i najlepsza sałatka na domówki. Przepis mam od przyjaciółki
Czytaj też:
To najlepsze przekąski z ciasta francuskiego na Sylwestra. Szybka ściąga ze sprawdzonymi przepisami