Panierowane pieczarki to świetna przegryzka na jeden kęs. Panierka z dodatkiem pysznego sera oraz prostych ziół i przypraw wychodzi bardzo chrupiąca i sprawia, że pieczarki zyskują wyjątkowy smak.
Jak przygotować panierowane pieczarki?
Panierowane pieczarki to bardzo prosta w przygotowaniu, samodzielna przekąska oraz dodatek do innych potraw. Ich smak doskonale komponuje się m.in. z daniami z grilla i domowymi odpowiednikami popularnych fast-foodów.
Do panierowania wybieram małe pieczarki. Oczyszczone grzyby obtaczam w jajku z przyprawami oraz grubo mielonej bułce tartej i płatkach kukurydzianych. Do panierki dodaję starty na tarce parmezan. Możesz pominąć ten składnik lub dodać inny ser żółty (najlepiej twardy). Panierowane pieczarki smażę w głębokim oleju, który rozgrzewam do 175-180 stopni Celsjusza, dzięki czemu grzyby nie chłoną tłuszczu.
Porada: panierowane pieczarki możesz również przygotować we frytkownicy beztłuszczowej oraz w piekarniku (220 stopni Celsjusza, góra-dół, z termoobiegiem).
Do chrupiącej przekąski robię delikatny w smaku sos na bazie m.in. jogurtu naturalnego i szczypiorku.
Przepis: Panierowane pieczarki
Pomysł na chrupiące pieczarki.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Wegetariańska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 5
- Liczba kalorii
- 414 w każdej porcji
Składniki
- 500 g małych pieczarek
Na panierkę:
- 1 szklanka bułki tartej
- 1 szklanka płatków kukurydzianych
- 4 łyżki startego na tarce parmezanu
- 3 średnie jajka
- 1 łyżeczka oregano
- 1/3 łyżeczki słodkiej papryki
- sól i pieprz
Na sos:
- 1/2 szklanki gęstego jogurtu naturalnego
- 2 łyżki śmietany 18%
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 mały pęczek szczypiorku
- sól i pieprz
Dodatkowo:
- 500 ml oleju do smażenia
Sposób przygotowania
- Przygotowanie pieczarek i panierkiGrzyby oczyść, obierz i odetnij końcówki trzonów. Jajka wbij do miseczki i roztrzep widelcem lub rózgą kuchenną. Dodaj 1-2 szczypty soli, oregano, słodką paprykę i świeżo zmielony pieprz do smaku (dodaję 1/2 łyżeczki) i wymieszaj. Płatki kukurydziane pokrusz wałkiem lub zmiel blenderem. Dodaj do płatków bułkę tartą oraz starty parmezan i wymieszaj.
- Przygotowanie sosuW małej miseczce wymieszaj jogurt naturalny, śmietanę i sok z cytryny. Szczypiorek umyj, osusz, drobno posiekaj. Wymieszaj składniki i dopraw sos do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
- Smażenie pieczarekZanurzaj pieczarki w roztrzepanych jajkach i obtaczaj w panierce. Rozgrzej olej i smaż pieczarki małymi partiami, z obu stron, na złoty kolor. Usmażone grzyby odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Panierowane pieczarki podaj z sosem. Przekąska najlepiej smakuje tuż po przygotowaniu, zanim ostygnie.
Inne wersje panierki i sosu do smażonych pieczarek
Pieczarki możesz również obtoczyć w jajku i samej bułce tartej, samych płatkach kukurydzianych lub panierce panko. Wyśmienicie smakują również grzyby smażone w gęstym cieście naleśnikowym.
Smak panierki zmieniam, dodając do suchych składników nie tylko parmezan, ale także oregano i tymianek, mieszankę ziół prowansalskich oraz słodką, ostrą i wędzoną paprykę. Do ciasta naleśnikowego również dodaję aromatyczne zioła i przyprawy. Dodatkowo zmieniam jego smak i kolor np. zmiksowanymi pomidorami suszonymi w zalewie olejowej, zmiksowanym szpinakiem lub zmiksowaną papryką.
Smak smażonych grzybów dobrze komponuje się również z sosem czosnkowym, sosem chrzanowym, sosem jogurtowym z młotkowanym pieprzem kolorowym oraz sosem jogurtowym z czosnkiem, bazylią i suszonymi pomidorami.
Czytaj też:
To najzdrowsza i najlepsza sałatka na domówki. Przepis mam od przyjaciółkiCzytaj też:
To najlepsze przekąski z ciasta francuskiego na Sylwestra. Szybka ściąga ze sprawdzonymi przepisami