Bezalkoholowy poncz to pyszny napój z bąbelkami, dużą ilością owocowych smaków i kawałków owoców pływających w środku. Podany w szklanej misie, nabierany chochelką, wygląda efektownie i sam w sobie jest ozdobą stołu.
Jak zrobić bezalkoholowy poncz?
Poncz to nic innego jak mieszany napój alkoholowy, często przyrządzany na bazie wina, często z korzennymi aromatami. Może być przyrządzony na gorąco, może być podawany na zimno. Ale poncz smakuje świetnie także w wersji bezalkoholowej i taki jest nasz przepis: to owocowe soki, sodki napój gazowany i duża ilość świeżych owoców.
Poncz można przygotować 2-3 godziny przed podaniem, aby smaki dobrze przeszły, wówczas jednak sam napój gazowany warto dodać do ponczu już przed samym podaniem.
Koniecznie próbuj ponczu. Jeśli jest za mało słodki, dodaj syropu cukrowego (woda z cukrem zagotowana w proporcjach 1:1) lub dodaj więcej słodkiego napoju gazowanego. Jeśli jest za słodki, rozcieńcz go gazowaną wodą.
Przepis: Poncz bezalkoholowy
Owocowy napój na imprezy.
- Kategoria
- Napój
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 8
- Liczba kalorii
- 286 w każdej porcji
Składniki
- 1,5 l soku pomarańczowego
- 500 ml soku żurawinowego
- 500 ml soku grapefruitowego
- 100 ml soku z cytryny
- 1 l napoju gazowanego typu sprite
- 2 pomarańcze
- 2 jabłka
- 2 mandarynki
- 1 grapefruit
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówOwoce pokrój w plastry. Wymieszaj ze wszystkimi płynami.
- Serwowanie ponczuPoncz podawaj w szklanych misach lub dzbankach. Powinien być dobrze schłodzony.
Inne pomysły na bezalkoholowy poncz
Tworząc bezalkoholowy poncz, tak naprawdę można puścić wodze fantazji i stworzyć własną, oryginalną mieszankę. Do ponczu można wykorzystać także gazowaną wodę, gazowane napoje jabłkowe czy cytrynowe, bezalkoholowe wino czy soki winogronowe. Świetnie będzie też tu pasować sok wiśniowy.
Do ponczu można wrzucić różne owoce, oprócz tych wymienionych w przepisie mogą to być mandarynki, świeża żurawina, gruszki, ale też owoce mrożone, takie jak truskawki czy wiśnie. Smak ponczu doskonale podkręcą korzenne przyprawy, przede wszystkim cynamon czy goździki.
Czytaj też:
Na Nowy Rok zrobię sernik potrójnie czekoladowy. Jest aksamitny i nie trzeba go piecCzytaj też:
Na moich domówkach królują te roladki. Nadzienie sprawia, że świetnie wyglądają i smakują