Wystarczy posiekać dwa pożywne składniki i zawinąć w gotowe placki. To pomysł na ekspresową kolację

Wystarczy posiekać dwa pożywne składniki i zawinąć w gotowe placki. To pomysł na ekspresową kolację

Dodano: 
Roladki z szynką i jajkiem
Roladki z szynką i jajkiem Źródło: Shutterstock / Rui Elena
Te proste i pyszne roladki robi się ekspresowo i świetnie zdają egzamin, jako kolacja. Ich zrobienie zajmie ci dosłownie 10 minut.

Jesteśmy pewni, że te roladki z szynką i jajkiem pokocha każdy. To bardzo prosty skład, sycące dodatki i kilka chwil pracy. Do tego wyglądają niezwykle apetycznie.

Jak zrobić roladki z szynką i jajkiem?

Te roladki z szynką i jajkiem można zrobić z dowolnych, gotowych tortilli. Mogą to być tortille kukurydziane, pszenne, pełnoziarniste, ale też tortille z dodatkami, np. ze szpinakiem czy siemieniem lnianym lub czarnuszką. Sam farsz to banalnie proste składniki. Podstawą są gotowane jajka i szynka, ale do tego dokładamy jeszcze sycący, żółty ser (najlepiej zetrzeć go na drobnej tarce), majonez i szczypiorek. To wszystko wystarczy wymieszać i zawinąć w placki.

Rada: roladki można zrobić również w naleśnikach.

Przepis: Roladki z jajkiem i szynką

Proste roladki z tortilli.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
378 w każdej porcji

Składniki

  • 4 gotowe tortille
  • 2 gotowane jajka
  • 100 g szynki
  • 2 łyżki majonezu
  • 50 g tartego żółtego sera
  • 1 łyżka posiekanego drobno szczypiorku
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie farszuJajka i szynkę pokrój drobno. Wymieszaj z serem, dodaj majonez, przyprawy, szczypiorek.
  2. Robienie roladekNa placki nakładaj farsz i zawijaj jak naleśniki. Pokrój na mniejsze kawałki.

Inne pomysły na roladki z gotowych tortilli

Przepis na roladki z szynką i jajkiem można modyfikować, dodając do farszu inne dodatki. Samą szynkę można podmienić na inną wędlinę, lub wymieszać różne, drobno pokrojone wędliny (np. parówkę, wędzonkę czy mielonkę). Wówczas można się w pomysłowy i smaczny sposób pozbyc resztek wędlin.

Do farszu roladek można również dodać więcej warzyw czy ziół. Świetnie sie sprawdzi posiekana drobno natka pietruszki albo koperek. Do jajek i szynki można też dołożyć posiekaną drobno cebulkę (polecamy czerwoną, bo doda koloru całości), pokrojoną drobno kolorową paprykę słodką albo ostrą papryczkę, seler naciowy, pokrojone w kostkę gotowane buraki, ale też kukurydzę, fasolkę czy groszek z puszki.

Dla ostrości można dołożyć oprócz majonezu również łyżeczkę ostrej musztardy lub pikantnego keczupu.

Takie roladki można także przygotować w wersji imprezowej, jako łatwą przekąskę. Wówczas warto nabić każdą roladkę na wykałaczkę lub patyczek do koreczków.

Czytaj też:
Ta lekka sałatka śledziowa to u mnie świąteczny hit. Prosty przepis w 10 minut z tanich składników
Czytaj też:
To najlepsze paszteciki ze szpinakiem. Doskonale pasują do czerwonego barszczu