Jesteśmy pewni, że te roladki z szynką i jajkiem pokocha każdy. To bardzo prosty skład, sycące dodatki i kilka chwil pracy. Do tego wyglądają niezwykle apetycznie.
Jak zrobić roladki z szynką i jajkiem?
Te roladki z szynką i jajkiem można zrobić z dowolnych, gotowych tortilli. Mogą to być tortille kukurydziane, pszenne, pełnoziarniste, ale też tortille z dodatkami, np. ze szpinakiem czy siemieniem lnianym lub czarnuszką. Sam farsz to banalnie proste składniki. Podstawą są gotowane jajka i szynka, ale do tego dokładamy jeszcze sycący, żółty ser (najlepiej zetrzeć go na drobnej tarce), majonez i szczypiorek. To wszystko wystarczy wymieszać i zawinąć w placki.
Rada: roladki można zrobić również w naleśnikach.
Przepis: Roladki z jajkiem i szynką
Proste roladki z tortilli.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 378 w każdej porcji
Składniki
- 4 gotowe tortille
- 2 gotowane jajka
- 100 g szynki
- 2 łyżki majonezu
- 50 g tartego żółtego sera
- 1 łyżka posiekanego drobno szczypiorku
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie farszuJajka i szynkę pokrój drobno. Wymieszaj z serem, dodaj majonez, przyprawy, szczypiorek.
- Robienie roladekNa placki nakładaj farsz i zawijaj jak naleśniki. Pokrój na mniejsze kawałki.
Inne pomysły na roladki z gotowych tortilli
Przepis na roladki z szynką i jajkiem można modyfikować, dodając do farszu inne dodatki. Samą szynkę można podmienić na inną wędlinę, lub wymieszać różne, drobno pokrojone wędliny (np. parówkę, wędzonkę czy mielonkę). Wówczas można się w pomysłowy i smaczny sposób pozbyc resztek wędlin.
Do farszu roladek można również dodać więcej warzyw czy ziół. Świetnie sie sprawdzi posiekana drobno natka pietruszki albo koperek. Do jajek i szynki można też dołożyć posiekaną drobno cebulkę (polecamy czerwoną, bo doda koloru całości), pokrojoną drobno kolorową paprykę słodką albo ostrą papryczkę, seler naciowy, pokrojone w kostkę gotowane buraki, ale też kukurydzę, fasolkę czy groszek z puszki.
Dla ostrości można dołożyć oprócz majonezu również łyżeczkę ostrej musztardy lub pikantnego keczupu.
Takie roladki można także przygotować w wersji imprezowej, jako łatwą przekąskę. Wówczas warto nabić każdą roladkę na wykałaczkę lub patyczek do koreczków.
Czytaj też:
Ta lekka sałatka śledziowa to u mnie świąteczny hit. Prosty przepis w 10 minut z tanich składnikówCzytaj też:
To najlepsze paszteciki ze szpinakiem. Doskonale pasują do czerwonego barszczu