To najlepsze paszteciki ze szpinakiem. Doskonale pasują do czerwonego barszczu

To najlepsze paszteciki ze szpinakiem. Doskonale pasują do czerwonego barszczu

Dodano: 
Paszteciki ze szpinakiem
Paszteciki ze szpinakiem Źródło: Shutterstock / Carlovis
Drożdżowe paszteciki ze szpinakiem to doskonała przegryzka albo dodatek do barszczu. Sekretem jest pyszne ciasto.

Przepis na ciasto do pasztecików dostałam kiedyś od pań z jednego z kół gospodyń wiejskich na Pomorzu Zachodnim. One robiły według niego paszteciki z kapustą, ale ja często robię je właśnie ze szpinakiem. To nadzienie szpinakowo-serowe idealnie do nich pasuje.

Jak zrobić drożdżowe paszteciki ze szpinakiem?

Ciasto do pasztecików to tradycyjne ciasto drożdżowe, jednak ma ono swój sekretny składnik. To gałka muszkatołowa. Dodaj do ciasta dużą szczyptę, a nawet dwie, najlepiej świeżo startej gałki.

Jeśli chcesz, aby paszteciki miały błyszczącą skórkę, posmaruj je przed pieczeniem jajkiem rozmąconym z łyżką mleka. Wówczas możesz też posypać wierzch dodatkami: np. makiem, sezamem, kminkiem czy suszonymi ziołami (np. oregano lub tymiankiem).

Możesz lepić dowolne kształty pasztecików, mniejsze lub większe. Najprościej jest zrobić coś w rodzaju niewielkich roladek.

Przepis: Paszteciki ze szpinakiem

Drożdżowe paszteciki z bezmięsnym nadzieniem.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
1 godz.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
15
Liczba kalorii
200 w każdej porcji

Składniki

Ciasto:

  • 500 g mąki
  • 2 jajka
  • 50 g drożdży
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • ¾ kostki rozpuszczonego masła
  • sól, pieprz
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • szczypta gałki muszkatołowej

Nadzienie:

  • 200 g szpinaku
  • 100 g sera feta
  • 50 tartego żółtego sera
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Robienie ciastaZ drożdży, części mleka i cukru zrób zaczyn. Kiedy zacznie pracować, dodaj mąkę, jajka, resztę mleka i przyprawy. Wyrabiaj ciasto, stopniowo dodając rozpuszczone masło. Wyrabiaj ciasto ok. 10-15 min. Przykryj i odstaw do wyrośnięcia.
  2. Robienie farszuSzpinak przeciśnij przez prasę i krótko przesmaż na oliwie, dodaj szpinak, sól, pieprz i duś, aż szpinak straci objętość, dodaj ser feta, wymieszaj i odstaw do ostudzenia. Kiedy farsz ostygnie, dodaj żółty ser i wymieszaj.
  3. Pieczenie pasztecikówCiasto rozwałkuj i krój na prostokąty. Na każdy kładź nadzienie i zawijaj. Możesz też zawinąć farsz w duży kawałek ciasta (niczym roladę) i pokroić na kawałki. Odstaw paszteciki ułożone na blasze na kilkanaście minut, aby jeszcze trochę wyrosły. Piecz ok. 20-30 minut (na złoto).

Rada: do ciasta z tego przepisu możesz zrobić dowolny farsz i upiec paszteciki z różnym nadzieniem (np. mięsnym, z kapustą i grzybami, z pieczarkami i serem, z czerwonej soczewicy).

Jak podawać paszteciki ze szpinakiem?

Paszteciki ze szpinakiem dobrze smakują zarówno w wersji na ciepło, jak i na zimno (aby je podgrzać, włóż je na chwilę do rozgrzanego piekarnika, albo odgrzej na patelni). Są świetną przekąską do pracy czy do szkoły, można się nimi zajadać na śniadanie czy na kolację.

Rewelacyjnie pasują do czerwonego, gorącego barszczyku, dlatego można je podać również w Wigilię, jako alternatywę dla tradycyjnych pasztecików czy krokietów z kapustą i grzybami.

Czytaj też:
Przepis na genialne paszteciki mam z koła gospodyń wiejskich. Robię je nie tylko na Wigilię
Czytaj też:
Najlepszy przepis na pierogi z kapustą mam od babci Ani. Sekretem farszu jest jeden dodatek