Mowa o pierniku pomidorowym, ale spokojnie – od razu uprzedzę – w gotowym cieście żadnych pomidorów nie czuć. Wychodzi ciasto niesamowicie pyszne, wilgotne i puszyste. Czy można chcieć czegoś więcej? Modę na piernik z pomidorów wprowadziła w Polsce Marta Dymek, autorka kulinarnych książek o roślinnej kuchni i wegańskiego bloga Jadłonomia. Przepis natychmiast stał się wiralem i nic dziwnego, to ciasto, które zachwyca smakiem, a z jego zrobieniem poradzi sobie dosłownie każdy.
Dodatek pomidorów (koniecznie pomidorów w puszce) to sekret ciasta i coś, co zawsze wywołuje zdziwienie wśród gości. Możesz przygotować takie ciasto na święta i zadać zagadkę: a z czego to jest zrobione? Jeśli nikt nie słyszał wcześniej o pierniku z pomidorów, gwarantuję – zostaną wymienione wszystkie warzywa z burakami i marchewką na czele, ale nikt nie wpadnie na to, że w składzie piernika są właśnie pomidory.
Jak zrobić piernik z pomidorów?
Ja piernik pomidorowy pierwszy raz zrobiłam z przepisu Marty Dymek i jestem temu przepisowi wierna od lat. Warto też trzymać się rad autorki Jadłonomii. „To ciasto zawsze się udaje i bardzo pięknie wyrasta – dlatego nie należy nakładać go za dużo do keksówki, wystarczy, aby ciasto sięgało do połowy wysokości. Jeśli ciasto przekroczy ¾ wysokości, może mieć kłopoty z wyrastaniem i powstanie zakalec” – napisała na blogu. Mnie z podanych w przepisie proporcji wychodzą zawsze dwie niewielkie keksówki ciasta.
Przepis: Piernik pomidorowy
Puszysty i wilgotny piernik na bazie pomidorów.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Wegańska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 45 min.
- Liczba porcji
- 10
- Liczba kalorii
- 266 w każdej porcji
Składniki
- 1 szklanka krojonych pomidorów z puszki
- 1 banan
- ½ szklanki oleju rzepakowego
- ½ szklanki cukru
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki przyprawy do piernika
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka sody
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Sposób przygotowania
- Szykowanie składników mokrych i suchychZmiksuj pomidory, banana, olej i cukier na gładką masę. Pozostałe suche składniki wymieszaj dobrze w osobnej misce.
- Pieczenie ciastaPołącz mokre składniki z suchymi (najlepiej wymieszać je szpatułką). Napełnij foremki (najlepiej keksówki) do połowy ciastem. Piecz ok. 45 minut w temperaturze 180 st. Celsjusza.
Jak podawać piernik pomidorowy?
Piernik z pomidorów można udekorować na różne sposoby. Można oprószyć go cukrem pudrem, świetnie smakuje polany lukrem. W wersji na świąteczny stół można go polać czekoladą (patrz zdjęcie) i ozdobić żurawiną, orzechami abo migdałami.
Piernik z pomidorami można także przełożyć powidłami śliwkowymi lub dżemem. Wówczas należy poczekać, aż ciasto dobrze ostygnie, przekroić je i posmarować sporą ilością powideł, a następnie złożyć.
Czytaj też:
Najlepszy przepis na pierniczki do dekorowania. Można je zrobić nawet miesiąc przed świętamiCzytaj też:
Te miękkie pierniczki zawsze robię na Boże Narodzenie. Sekretem jest jeden składnik