Ten ekspresowy piernik robię każdego roku. Ciasto wychodzi niesamowicie wilgotne, a sekretem jest zaskakujący składnik

Ten ekspresowy piernik robię każdego roku. Ciasto wychodzi niesamowicie wilgotne, a sekretem jest zaskakujący składnik

Dodano: 
Piernik
Piernik Źródło: Shutterstock / Rimma Bondarenko
Odkąd zrobiłam to ciasto pierwszy raz, wracam do niego co roku. To najlepszy przepis na ekspresowy piernik. Łatwy i szybki, a jednocześnie obłędnie pyszny. Ważny składnik tego przepisu zawsze wywołuje zdziwienie.

Mowa o pierniku pomidorowym, ale spokojnie – od razu uprzedzę – w gotowym cieście żadnych pomidorów nie czuć. Wychodzi ciasto niesamowicie pyszne, wilgotne i puszyste. Czy można chcieć czegoś więcej? Modę na piernik z pomidorów wprowadziła w Polsce Marta Dymek, autorka kulinarnych książek o roślinnej kuchni i wegańskiego bloga Jadłonomia. Przepis natychmiast stał się wiralem i nic dziwnego, to ciasto, które zachwyca smakiem, a z jego zrobieniem poradzi sobie dosłownie każdy.

Dodatek pomidorów (koniecznie pomidorów w puszce) to sekret ciasta i coś, co zawsze wywołuje zdziwienie wśród gości. Możesz przygotować takie ciasto na święta i zadać zagadkę: a z czego to jest zrobione? Jeśli nikt nie słyszał wcześniej o pierniku z pomidorów, gwarantuję – zostaną wymienione wszystkie warzywa z burakami i marchewką na czele, ale nikt nie wpadnie na to, że w składzie piernika są właśnie pomidory.

Jak zrobić piernik z pomidorów?

Ja piernik pomidorowy pierwszy raz zrobiłam z przepisu Marty Dymek i jestem temu przepisowi wierna od lat. Warto też trzymać się rad autorki Jadłonomii. „To ciasto zawsze się udaje i bardzo pięknie wyrasta – dlatego nie należy nakładać go za dużo do keksówki, wystarczy, aby ciasto sięgało do połowy wysokości. Jeśli ciasto przekroczy ¾ wysokości, może mieć kłopoty z wyrastaniem i powstanie zakalec” – napisała na blogu. Mnie z podanych w przepisie proporcji wychodzą zawsze dwie niewielkie keksówki ciasta.

Przepis: Piernik pomidorowy

Puszysty i wilgotny piernik na bazie pomidorów.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Wegańska
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
45 min.
Liczba porcji
10
Liczba kalorii
266 w każdej porcji

Składniki

  • 1 szklanka krojonych pomidorów z puszki
  • 1 banan
  • ½ szklanki oleju rzepakowego
  • ½ szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka sody
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składników mokrych i suchychZmiksuj pomidory, banana, olej i cukier na gładką masę. Pozostałe suche składniki wymieszaj dobrze w osobnej misce.
  2. Pieczenie ciastaPołącz mokre składniki z suchymi (najlepiej wymieszać je szpatułką). Napełnij foremki (najlepiej keksówki) do połowy ciastem. Piecz ok. 45 minut w temperaturze 180 st. Celsjusza.

Jak podawać piernik pomidorowy?

Piernik z pomidorów można udekorować na różne sposoby. Można oprószyć go cukrem pudrem, świetnie smakuje polany lukrem. W wersji na świąteczny stół można go polać czekoladą (patrz zdjęcie) i ozdobić żurawiną, orzechami abo migdałami.

Piernik z pomidorami można także przełożyć powidłami śliwkowymi lub dżemem. Wówczas należy poczekać, aż ciasto dobrze ostygnie, przekroić je i posmarować sporą ilością powideł, a następnie złożyć.

Czytaj też:
Najlepszy przepis na pierniczki do dekorowania. Można je zrobić nawet miesiąc przed świętami
Czytaj też:
Te miękkie pierniczki zawsze robię na Boże Narodzenie. Sekretem jest jeden składnik

Źródło: smaki.pl, Jadłonomia