Kiedy pierwszy raz spróbowałam tych pierniczków, wiedziałam, że muszę mieć ten przepis. Pani Maria, teściowa mojej siostry, piecze je od lat według tej samej receptury. Zaskakują przyjemną miękkością, a wyglądem przypominają sklepowe Katarzynki czy pierniki toruńskie. Okazało się, że w przepisie jest jeden składnik, którego przy tych pierniczkach użyłam pierwszy raz w życiu. To amoniak, czyli jeden ze środków spulchniających.
Jak robić miękkie pierniczki z amoniakiem?
Na początku nieco się zdziwiłam tym składnikiem, tym bardziej, że nie w każdym sklepie dostępny jest amoniak (ja znalazłam amoniak w niewielkim osiedlowym sklepie, ale bez trudu zamówisz go przez internet). Amoniaku należy szukać na półkach z produktami do pieczenia, jest zwykle położony obok proszku do pieczenia i sody.
Jak działa amoniak? Amoniak przeznaczony do wypieków do wodorowęglan amonu. Pod wpływem temperatury rozkłada się na wodę, amoniak i dwutlenek węgla. Ważne jest też, aby dokładnie wymieszać go z resztą składników i odłożyć ciasto na jakiś czas. Podczas pieczenia pierniczków możesz czuć charakterystyczny zapach amoniaku, jednak w gotowym wypieku jest on już zupełnie niewyczuwalny (można powiedzieć, że zrobił swoje i wyparował). Amoniak sprawia, że pierniczki mają charakterystyczną bąbelkową konsystencję i są miękkie w środku.
Ja do pieczenia pierników daję najczęściej miód gryczany, który ma ładny, ciemny kolor i intensywny smak. Można jednak dać inny, dowolny miód.
Przepis powtarzałam już wielokrotnie i pierniczki zawsze wychodzą idealne. Gotowe możesz przechowywać w szczelnym pojemniku, a pozostaną miękkie. Trzymaj się dokładnie przepisu, a wszystko się uda.
Przepis: Miękkie pierniczki
Bożonarodzeniowe pierniczki mięciutkie w środku.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 40
- Liczba kalorii
- 193 w każdej porcji
Składniki
- 1 kg mąki pszennej
- 3 łyżeczki sody
- 1 łyżka amoniaku
- 20 g przyprawy piernikowej (1 torebka)
- 1 czubata łyżka kakao
- 250 g margaryny do pieczenia
- 5 żółtek
- 1 szklanka miodu
- 250 g drobnego cukru
- 5 łyżek oleju
- 1 łyżka śmietany
Sposób przygotowania
- Wymieszaj składniki sucheW osobnej misce wymieszaj mąkę, przyprawę piernikową, kakao, sodę i amoniak.
- Ucieranie składnikówMiękką margarynę, żółtka, miód oraz cukier utrzyj na gładko (możesz użyć robota). Na koniec dodaj olej i śmietanę.
- Zagniatanie ciastaPołącz składniki suche i mokre. Dokładnie zagnieć ciasto. Zawiń je w folię spożywczą i odstaw na minimum 12 godzin do lodówki.
- Pieczenie pierniczkówPodziel ciasto na kawałki. Każdy rozwałkuj na grubość ok. 4 mm i wykrawaj foremkami dowolne kształty. Pierniczki piecz ok. 10 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Jak udekorować miękkie pierniczki?
Te pierniczki doskonale smakują same, ale ja lubię je delikatnie polukrować (smaruję je lukrem zrobionym z cukru pudru i soku z cytryny, aby pokryły się delikatną, jakby oszronioną warstwą). Miękkie pierniczki z amoniakiem można też oblać polewą czekoladową.
Czytaj też:
Lemon crinkle cookies. Sprawdzony przepis na popękane cytrynowe ciasteczkaCzytaj też:
Te genialne ciasteczka orzechowe zrobisz w pół godziny. To tylko trzy proste składniki