To pyszne śniadanie wygrywa w moim domu z owsianką. Jest delikatne i nadzwyczaj zdrowe

To pyszne śniadanie wygrywa w moim domu z owsianką. Jest delikatne i nadzwyczaj zdrowe

Dodano: 
Jaglanka z suszonymi owocami
Jaglanka z suszonymi owocami Źródło: Shutterstock / Tynza
Owsianka to jedna ze zdrowszych propozycji śniadaniowych. Jednak niedawno przygotowałam podobną potrawę, tylko z innego składnika. Rodzina zachwyciła się jej smakiem, a ja jej prostotą i wartością odżywczą.

Płatki owsiane to produkt o wielu zaletach. Jest ceniony za wysoką wartość odżywczą, a także za smak i łatwość przygotowania. Najczęściej robi się z nich owsiankę, czyli mniej lub bardziej zawiesistą potrawę na bazie mleka, kefiru czy maślanki. Nie każdy jednak przepada za takim śniadaniem, bo płatki owsiane mają dość charakterystyczny smak. Znam jednak łagodniejszą potrawę przyrządzaną na podobnej zasadzie, która jest równie zdrowa.

Jak przygotować kaszę jaglaną, by nie wyszła gorzka?

Odpowiednio przyrządzona kasza jaglana potrafi być nie tylko zdrowa, ale też bardzo smaczna. By nie wyszła gorzka, warto umieścić ją na sicie i przelać wrzątkiem, a dopiero potem ugotować. Warto też zwrócić uwagę na odpowiednio długi czas gotowania. Gdy ziarenka kaszy pozostają niedogotowane, są twardawe i mało aksamitne. Często też czuć w nich gorzkawą nutę.

Jak zrobić jaglankę z suszonymi owocami?

Przygotowanie jaglanki to naprawdę prosta sprawa. Kaszę jaglaną wystarczy tylko opłukać, przelać wrzątkiem i dodać do gorącego mleka. Potem trzeba ją gotować na niedużym ogniu do czasu, aż będzie miękka i aksamitna. Pod koniec należy ją wymieszać z żurawiną i rodzynkami.

Przepis: Jaglanka z suszonymi owocami

Kasza jaglana na mleku z dodatkiem suszonej żurawiny i rodzynek

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
410 w każdej porcji

Składniki

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 750 ml mleka (lub napoju roślinnego, np. migdałowego)
  • 1/2 szklanki wody
  • 4 łyżki suszonej żurawiny
  • 4 łyżki rodzynek
  • 4 łyżeczki miodu
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczka masła

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie kaszy jaglanejKaszę jaglaną przepłucz kilkakrotnie pod bieżącą wodą, a następnie zalej wrzątkiem i odcedź. W garnku zagotuj mleko z wodą. Wsyp kaszę i dodaj szczyptę soli. Całość gotuj na niedużym ogniu ok. 15 minut, od czasu do czasu mieszając.
  2. Wykańczanie kaszyRodzynki opłucz. Gdy kasza zacznie mięknąć, dodaj żurawinę, rodzynki i masło. Całość wymieszaj, nałóż do miseczek, polej miodem.

Wskazówka: Jaglankę możesz doprawić też odrobiną mielonego szpinaku.

Te dodatki też będą pasować do jaglanki

Łagodny smak kaszy jaglanej wspaniale komponuje się ze słodkimi składnikami. Można więc przed podaniem posypać ją pokrojonymi, świeżymi owocami, wymieszać ze startym na dużych oczkach jabłkiem lub z jabłkiem prażonym. Dobrze też będzie smakować wymieszana z konfiturą lub dżemem albo polana miodem czy syropem owocowym.

Czytaj też:
Za tą wersją owsianki przepada cała moja rodzina. Dwa dodatki zamieniają ją w istne cudo
Czytaj też:
To najzdrowsza wersja owsianki. Śniadanie w takim wydaniu można jeść codziennie