Płatki owsiane to produkt o wielu zaletach. Jest ceniony za wysoką wartość odżywczą, a także za smak i łatwość przygotowania. Najczęściej robi się z nich owsiankę, czyli mniej lub bardziej zawiesistą potrawę na bazie mleka, kefiru czy maślanki. Nie każdy jednak przepada za takim śniadaniem, bo płatki owsiane mają dość charakterystyczny smak. Znam jednak łagodniejszą potrawę przyrządzaną na podobnej zasadzie, która jest równie zdrowa.
Jak przygotować kaszę jaglaną, by nie wyszła gorzka?
Odpowiednio przyrządzona kasza jaglana potrafi być nie tylko zdrowa, ale też bardzo smaczna. By nie wyszła gorzka, warto umieścić ją na sicie i przelać wrzątkiem, a dopiero potem ugotować. Warto też zwrócić uwagę na odpowiednio długi czas gotowania. Gdy ziarenka kaszy pozostają niedogotowane, są twardawe i mało aksamitne. Często też czuć w nich gorzkawą nutę.
Jak zrobić jaglankę z suszonymi owocami?
Przygotowanie jaglanki to naprawdę prosta sprawa. Kaszę jaglaną wystarczy tylko opłukać, przelać wrzątkiem i dodać do gorącego mleka. Potem trzeba ją gotować na niedużym ogniu do czasu, aż będzie miękka i aksamitna. Pod koniec należy ją wymieszać z żurawiną i rodzynkami.
Przepis: Jaglanka z suszonymi owocami
Kasza jaglana na mleku z dodatkiem suszonej żurawiny i rodzynek
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 410 w każdej porcji
Składniki
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 750 ml mleka (lub napoju roślinnego, np. migdałowego)
- 1/2 szklanki wody
- 4 łyżki suszonej żurawiny
- 4 łyżki rodzynek
- 4 łyżeczki miodu
- szczypta soli
- 2 łyżeczka masła
Sposób przygotowania
- Przygotowanie kaszy jaglanejKaszę jaglaną przepłucz kilkakrotnie pod bieżącą wodą, a następnie zalej wrzątkiem i odcedź. W garnku zagotuj mleko z wodą. Wsyp kaszę i dodaj szczyptę soli. Całość gotuj na niedużym ogniu ok. 15 minut, od czasu do czasu mieszając.
- Wykańczanie kaszyRodzynki opłucz. Gdy kasza zacznie mięknąć, dodaj żurawinę, rodzynki i masło. Całość wymieszaj, nałóż do miseczek, polej miodem.
Wskazówka: Jaglankę możesz doprawić też odrobiną mielonego szpinaku.
Te dodatki też będą pasować do jaglanki
Łagodny smak kaszy jaglanej wspaniale komponuje się ze słodkimi składnikami. Można więc przed podaniem posypać ją pokrojonymi, świeżymi owocami, wymieszać ze startym na dużych oczkach jabłkiem lub z jabłkiem prażonym. Dobrze też będzie smakować wymieszana z konfiturą lub dżemem albo polana miodem czy syropem owocowym.
Czytaj też:
Za tą wersją owsianki przepada cała moja rodzina. Dwa dodatki zamieniają ją w istne cudoCzytaj też:
To najzdrowsza wersja owsianki. Śniadanie w takim wydaniu można jeść codziennie