Wytrawny naleśnik na niedzielne śniadanie. Wygląda i smakuje wyjątkowo, a nie jest trudny

Wytrawny naleśnik na niedzielne śniadanie. Wygląda i smakuje wyjątkowo, a nie jest trudny

Dodano: 
Naleśnik francuski
Naleśnik francuski Źródło:Shutterstock / norikko
Marzy ci się niezwykłe śniadanie? Możesz przygotować wyjątkowy, wytrawny naleśnik. Wystarczy, że włożysz do niego kilka pysznych dodatków, a powstanie sycący posiłek idealny na niedzielny poranek.

Naleśniki kochają mali i duzi. Jednak zwykle serwuje się je na słodko, np. z dżemem, słodkim twarożkiem, czekoladą. Dziś dla odmiany proponujemy wam naleśniki w wytrawnej wersji. Będą lekkie, a zarazem bardzo pożywne. Wprost idealne na śniadanie.

Z jakiej mąki można zrobić naleśniki?

Naleśniki najczęściej robi się z mąki pszennej. Jest to najłatwiej dostępna i najprostsza w użyciu mąka. Ponieważ zawiera gluten, naleśniki wychodzą z niej miękkie i elastyczne. Jednak ciasto na naleśniki można też zrobić z mąki orkiszowej, która jest bogatsza w błonnik i białko, a także z mąki owsianej, również zasobnej w błonnik i witaminy. Do wyboru macie też mąki bezglutenowe, wśród nich np.: gryczaną o orzechowym smaku, ryżową – słodkawą i delikatną, kukurydzianą – żółtą i dającą kruchość, migdałową – o przyjemnym smaku, bogatą w białko i zdrowe tłuszcze.

Przepis na wytrawne naleśniki

Przygotowanie tej potrawy zacznij od usmażenia naleśników. Gdy będą leżały pod przykryciem, przygotujesz pozostałe składniki.

Przepis: Wytrawne naleśniki z jajkiem i boczkiem

Naleśniki gryczane z jajkiem sadzonym, szpinakiem i smażonym boczkiem

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Francuska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
420 w każdej porcji

Składniki

Na ciasto naleśnikowe:

  • 1/2 szklanki mąki gryczanej
  • sól
  • 1 jajko
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki wody
  • olej do smażenia

Dodatkowo:

  • 4 jajka
  • 2 łyżki startego sera
  • sól, pieprz
  • 16 plasterków wędzonego boczku
  • 100 g świeżego szpinaku

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ciastaMąkę wsyp do miseczki, wymieszaj ze szczyptą soli. Dodaj jajko, mleko i wodę, rozmieszaj gładkie ciasto. Odstaw je na pół godziny. Po tym czasie usmaż z ciasta dość duże naleśniki. Ułóż je w stosik na płaskim talerzu, przykryj miską, by nie obeschły.
  2. Przygotowanie dodatkówPatelnię rozgrzej, lekko posmaruj olejem. Połóż na niej plasterki boczku, zrumień je z dwóch stron, zdejmij na talerz. Na patelnię wybij ostrożnie 2 jajka, przykryj, smaż na niedużym ogniu, aż białka się zetną, a żółtka pozostaną półpłynne. Oprósz je solą i pieprzem. Liście szpinaku opłucz, osusz.
  3. Wykańczanie naleśnikówNaleśniki kładź kolejno na patelni. Każdy posyp startym serem, na środku połóż sadzone jajko, obłóż szpinakiem i plasterkami boczku. Boki zawiń do środka, by powstała koperta z widocznym jajkiem. Podgrzewaj 1-2 minuty. W ten sam sposób przygotuj pozostałe naleśniki. Od razu podawaj.

Wskazówka: Jajka możesz też wybić na usmażone naleśniki, obłożyć boczkiem i podgrzewać do czasu, aż białko się zetnie. Potem wystarczy dołożyć liście szpinaku.

Wytrawne naleśniki – kilka wskazówek

Oto kilka cennych wskazówek, dzięki którym wasze naleśniki wyjdą, jak należy.

  • Usmażone naleśniki warto układać w stosik, jeden na drugim. Dzięki temu nie będą wysychać i łatwo będzie je formować.
  • Jeśli chcesz uelastycznić naleśniki, cały stosik podgrzej w kuchence mikrofalowej i trzymaj potem przykryty przez kilka minut np. miską. W ten sposób naleśniki zaparują i odzyskają miękkość.
  • Jeśli nie jesteś na diecie bezglutenowej, do naleśników z mąki nie zawierającej glutenu możesz dodać trochę mąki pszennej. Jej dodatek zwiększy elastyczność placków.
  • By naleśniki nie rwały się w czasie smażenia i zawijania, do ciasta warto dodać trochę gorącej wody. Ułatwi ona pęcznienie skrobi.

Czytaj też:
Te naleśniki bez cukru i mąki robię w 30 minut. Sprawdź prosty przepis na słodkie i puszyste placuszki
Czytaj też:
Te wytrawne naleśniki możesz podać na kolację. Zrobisz je w pół godziny