Te naleśniki bez cukru i mąki robię w 30 minut. Sprawdź prosty przepis na słodkie i puszyste placuszki

Te naleśniki bez cukru i mąki robię w 30 minut. Sprawdź prosty przepis na słodkie i puszyste placuszki

Dodano: 
Naleśniki owsiano-bananowe
Naleśniki owsiano-bananowe Źródło: Shutterstock / WS-Studio
Szukasz przepisu na zdrowe i ekspresowe w przygotowaniu naleśniki bez cukru i mąki? Moje placuszki owsiano-bananowe w pełni spełnią te potrzeby. To prosty przepis z 3 składników, które na pewno masz w domu. Sprawdź mój przepis.

Naleśniki owsiano-bananowe robią się niemal same. Nie musisz tracić czasu na długie przygotowywanie składników, mieszkanie ciasta i smażenie. Z poniższego przepisu pożywne śniadanie lub podwieczorek dla 3-4 osób zrobisz w około 30 minut. Naleśniki możesz usmażyć na patelni lub m.in. upiec w piekarniku.

Naleśniki owsiano-bananowe to zdrowsza wersja tradycyjnych naleśników

Naleśniki, pancakes oraz różnego rodzaju placki, które często goszczą w naszym menu, najczęściej zawierają mąkę pszenną, która nie ma wysokich wartości odżywczych. Dlatego ja zwykłą mąkę czasami zastępuję płatkami owsianymi. Naleśniki z płatków owsianych, jajek i słodkiego banana są zdrowe, pożywne i odpowiednio zbilansowane pod względem składników odżywczych. Co więcej, zapewniają długie uczucie sytości i zapobiegają podjadaniu pomiędzy posiłkami. No i smakuję każdemu.

Jak zrobić naleśniki owsiano-bananowe?

Wystarczą 3 tanie składniki, żeby przygotować ciasto na naleśniki owsiano-bananowe. Do ciasta możesz użyć płatków owsianych błyskawicznych, płatków owsianych zwykłych lub płatków owsianych górskich, które mają wyższe wartości odżywcze, bo są mniej przetworzone. Płatki owsiane zwykłe i górskie są twardsze i nadają naleśnikom chrupkość. Jeżeli chcesz skrócić czas smażenia naleśników owsiano-bananowych, to możesz odstawić gotowe ciasto na kilkanaście minut, żeby płatki napęczniały lub zmielić płatki owsiane przed dodaniem do ciasta. Smak ciasta na naleśniki możesz zmienić, dodając np. szczyptę cynamonu, ekstrakt waniliowy lub ziarenka z laski wanilii.

Wskazówki: jajka do naleśników powinny mieć temperaturę pokojową – wyjmij je z lodówki na 1-2 godziny przed robieniem ciasta. Do ciasta i dekoracji potrawy polecam użyć dojrzałych bananów z ciemnymi plamkami na skórce. Jeżeli użyjesz bananów niedojrzałych, to naleśniki będą niesmaczne.

Przygotowanie ciasta na naleśniki owsiano-bananowe zajmuje około 10 minut. Naleśniki z płatkami owsianymi i bananem dla 3-4 osób usmażysz w około 15 minut na niewielkiej ilości tłuszczu. Możesz również upiec je w piekarniku na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce oraz skorzystać z gofrownicy lub urządzenia do pancakes.

Przepis: Naleśniki owsiano-bananowe

Z tej receptury zrobisz puszyste, delikatne i obłędnie pyszne naleśniki owsiano-bananowe.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Europejska
Czas przygotowania
25 min.
Liczba porcji
3

Składniki

  • 3 średnie jajka
  • 3/4 szklanki płatków owsianych
  • 1 duży banan
  • 3 łyżki klarowanego masła lub oleju do smażenia

Dodatkowo:

  • 1 duży banan
  • 2 łyżki miodu

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie ciastaOddziel żółtka od białek. Przełóż żółtka do miski i ubijaj przez 1 minutę mikserem, stopniowo zwiększając obroty. W drugiej misce ubij pianę z białek. Do miski z żółtkami dodaj płatki owsiane (możesz wcześniej rozdrobnić je malakserem) i krótko mieszaj mikserem na niskich obrotach. Dużego banana obierz ze skórki i rozdrobnij widelcem. Dodaj rozdrobnionego banana do miski z żółtkami i płatkami owsianymi. Krótko mieszaj składniki mikserem. Na koniec dodaj do miski z żółtkami, płatkami owsianymi oraz bananem pianę z białek i delikatnie wmieszaj ją w ciasto, korzystając z drewnianej łyżki lub silikonowej szpatułki. Możesz również przygotować ciasto bez piany z białek. Wystarczy, że całe jajka ubijesz mikserem z płatkami owsianymi oraz bananem.
  2. SmażenieNa patelni z grubym dnem rozgrzej odrobinę masła lub oleju do smażenia. Smaż naleśniki owsiano-bananowe na złoty kolor z obu stron. Gotowe naleśniki odsącz z tłuszczu na ręczniku papierowym.

Jak podawać naleśniki owsiano-bananowe?

Gotowe naleśniki owsiano-bananowe podaję na ciepło z pokrojonymi na plasterki bananami oraz odrobiną miodu. Możesz również podawać je z innymi owocami, musem owocowym lub domowymi lodami i gęstym sokiem owocowym.

Słodkie dodatki do ciasta na naleśniki owsiano-bananowe

Jeżeli lubisz bardzo słodkie naleśniki, to do ciasta możesz dodać nieco miodu, syropu klonowego, syropu z agawy, cukru lub erytrolu. To jednak podwyższy ich kaloryczność.

Naleśniki owsiano-bananowe w wersji wysokobiałkowej

Ciasto podstawowe na naleśniki owsiano-bananowe możesz wzbogacić o porcję pełnowartościowego białka, dodając do niego wysokobiałkowy lub zwykły serek typu cottage cheese. Serek dodaj do miski z ubitymi żółtkami, płatkami owsianymi oraz bananem i chwilę miksuj, żeby ciasto zyskało jednolitą konsystencję. Na koniec dodaj pianę z białek i delikatnie wymieszaj.

Jeżeli chcesz skrócić czas przygotowywania ciasta, to wymieszaj wszystkie składniki mikserem na jednolitą masę.

Jak zrobić naleśniki owsiano-bananowe w piekarniku lub gofrownicy?

Jeżeli chcesz upiec naleśniki owsiano-bananowe w piekarniku, to przygotuj blaszkę z wyposażenia piekarnika i wyłóż ją papierem do pieczenia. Na papierze uformuj okrągłe placuszki.

Wstaw blaszkę z naleśnikami do nagrzanego piekarnika (200 stopni Celsjusza, góra-dół, bez termoobiegu lub 190 stopni Celsjusza, góra-dół, z termoobiegiem) i piecz 10-15 minut.

Przygotowanie naleśników owsiano-bananowych w gofrownicy lub urządzeniu do pancakes wymaga dodania do ciasta 1 łyżki klarowanego masła bądź oleju. Ciasto z dodatkiem tłuszczu nakładaj małymi porcjami i piecz do złotego koloru.

Czytaj też:
Odkryłem przepis na syrniki: te słodkie placuszki serowe rozpływają się w ustach!
Czytaj też:
Jeśli raz spróbujesz węgierskich naleśników, przepadniesz! Sekretem jest orzechowy farsz