Te wytrawne naleśniki możesz podać na kolację. Zrobisz je w pół godziny

Te wytrawne naleśniki możesz podać na kolację. Zrobisz je w pół godziny

Dodano: 
Naleśniki z wytrawnym farszem
Naleśniki z wytrawnym farszem Źródło: Shutterstock / Hanna Hafarava
Naleśniki większości osób kojarzą się z deserem czy słodką przekąską. Jednak bez problemu można je też nadziać wytrawnym farszem, a wtedy zamienią się w pożywne danie. Ta propozycja jest idealna na kolację.

Naleśniki to cienkie placki o neutralnym smaku, które doskonale komponują się z dodatkami słodkimi i wytrawnymi. Dziś nadziejemy je uwielbianą rybą i twarożkiem, dzięki czemu będą pyszne i pożywne. Doskonale sprawdzą się, jako kolacja i będą o wiele smaczniejsze niż klasyczne kanapki.

Jak przygotować ciasto na wytrawne naleśniki?

Ciasto na wytrawne naleśniki można zrobić dokładnie tak samo, jak na naleśniki słodkie. Oczywiście, jeśli zwykle dodajecie do takiego ciasta trochę cukru, zrezygnujcie z niego lub zredukujcie go do jednej łyżeczki. Taka ilość nie będzie wyczuwalna w smaku, a dzięki niej naleśniki ładnie się zrumienią.

Jeśli jednak chcecie, możecie bardziej zmodyfikować recepturę na ciasto naleśnikowe. Tradycyjnie dodawane mleko, warto zastąpić piwem, jednak pod warunkiem, że lubicie jego smak. Piwo będzie bowiem nieco wyczuwalne w cieście. Smak ciasta naleśnikowego można też nieco zmienić i podkreślić, dodając do niego trochę ziół czy przypraw, np. zioła prowansalskie, czosnek granulowany, mielona papryka.

Przepis na naleśniki z twarożkiem i łososiem

W przygotowaniu tych naleśników najwięcej czasu zajmie wam usmażenie samych placków. Farsz jest bardzo prosty, bo składa się z doprawionego twarożku i wędzonego łososia. Także nie ma przy nim za dużo pracy.

Przepis: Naleśniki z twarożkiem i łososiem

Naleśniki nadziewane aromatycznym twarożkiem i plastrami wędzonego łososia

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
420 w każdej porcji

Składniki

Na ciasto:

  • 1 szklanka mąki
  • 2 jajka
  • 1,5 szklanki mleka
  • 2 łyżki oleju
  • sól

Na farsz:

  • 300 g kremowego twarożku
  • 2 łyżeczki tartego chrzanu
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 g wędzonego łososia w plastrach
  • 50 g sałaty lub świeżego szpinaku
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ciastaDo mąki dodaj jajka, olej i szczyptę soli. Wlej część mleka, rozmieszaj gładkie ciasto. Rozcieńcz je pozostałym mlekiem. Ciasto odstaw na ok. 15 minut.
  2. Smażenie naleśnikówCiasto ponownie wymieszaj. Jeśli jest zbyt gęste, rozprowadź je odrobiną mleka lub wody. Usmaż z niego na patelni cienkie naleśniki.
  3. Doprawianie twarożkuDo twarożku dodaj tarty chrzan i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Wymieszaj, twarożek dopraw do smaku solą i pieprzem.
  4. Nadziewanie naleśnikówKażdy naleśnik posmaruj cienko twarożkiem, połóż na nim plaster wędzonego łososia i trochę sałaty, złóż na cztery.

Wskazówka: Jeśli masz dwie patelnie, na których da się usmażyć naleśniki, wykorzystaj je, a danie zrobisz raz dwa.

Pomysły na wytrawne nadzienia do naleśników

Jeśli macie ochotę na wytrawne naleśniki, możecie je też nadziać np.: twarożkiem z dodatkiem szczypiorku i rzodkiewki albo świeżych ziół, ewentualnie fetą i szpinakiem świeżym lub podduszonym. W roli wytrawnego nadzienia dobrze też spiszą się: duszone pieczarki, cukinia duszona z cebulą i papryką, a także żółty ser i zioła, szynka i warzywa, kurczak i warzywa czy awokado i jajko gotowane na twardo.

Czytaj też:
Jeśli raz spróbujesz węgierskich naleśników, przepadniesz! Sekretem jest orzechowy farsz
Czytaj też:
Wiosną uwielbiam jeść ziołowe naleśniki. Pasuje do nich każdy wytrawny farsz

Źródło: smaki.pl