Lepsze od jajecznicy i jajek na miękko. Jajka po turecku wyglądają i smakują, że palce lizać

Lepsze od jajecznicy i jajek na miękko. Jajka po turecku wyglądają i smakują, że palce lizać

Dodano: 
Jajka po turecku
Jajka po turecku Źródło:Shutterstock / Alexandra Harashchenko
Jajka wybitnie kojarzą się ze śniadaniem. Można je ugotować na miękko lub twardo albo zamienić w jajecznicę. Można też przygotować jajka po turecku. Są proste do zrobienia, a smakują rewelacyjnie.

Ta propozycja z pewnością przypadnie do gustu wielbicielom jajek. Wszak jedzą je na tyle często, że klasyczna jajecznica czy jajka gotowane dawno mogły im się znudzić. A potrawa zapożyczona z kuchni śródziemnomorskiej, czyli jajka po turecku, jest nie tylko smaczna, ale też wygląda bardzo apetycznie. I co najważniejsze robi się ją dość szybko i prosto i z niewyszukanych składników.

Jajka po turecku – co to za potrawa?

Jajka po turecku to danie pochodzące z Turcji. W oryginale nazywa się Cilbir. To tak naprawdę jajka w koszulce, zwane inaczej poszetowymi, podane w dość charakterystyczny sposób – z kremowym sosem jogurtowym i polane palonym masłem. Potrawa zachwyca niezwykłym smakiem i bardzo apetycznym wyglądem. Zwłaszcza że serwuje się ją posypaną zieleniną, w towarzystwie chrupiącego pieczywa.

Jak przygotować jajka w koszulce?

Jajka w koszulce to w skrócie mówiąc, jajka gotowane bez skorupek. By cała operacja się udała, trzeba jajkom stworzyć odpowiednie warunki. Jajka w koszulce gotuje się w wodzie zakwaszonej octem. Ocet przyspiesza bowiem ścinanie się białka, dodaje im też wyraźniejszego smaku. Na 1 litr wody stosuje się 2 łyżki octu spirytusowego lub 3-4 łyżki octu winnego albo jabłkowego.

Przy przygotowaniu jajek w koszulce ważny jest też wir. Chodzi o wir wytworzony przez zamieszanie łyżką gorącej, zakwaszonej wody. Ostrożnie wlewa się w niego wybite jajko. Wir ten krążąc wokół jajka powoduje odpowiednie rozprowadzenie białka wokół żółtka. Prawidłowo ugotowane jajko w koszulce powinno mieć ścięte białko, a dokładnie w jego środku powinno się znajdować półpłynne żółtko.

Jak krok po kroku zrobić jajka po turecku?

Przygotowanie jajek w koszulce najlepiej zacząć od sporządzenia sosu jogurtowego i palonego masła. Potem przychodzi czas na ugotowanie jajek w koszulce i ułożenie wszystkiego na talerzu.

Przepis: Jajka po turecku

Jajka w koszulce z sosem jogurtowym i palonym masłem

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
turecka
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
240 w każdej porcji

Składniki

  • 4 duże jajka
  • 1 l wody
  • 2 łyżki octu spirytusowego lub 3 łyżki octu winnego
  • 200 ml gęstego jogurtu greckiego
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • ostra mielona papryka
  • sól, pieprz
  • szczypiorek
  • 4 grzanki z bułki

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie sosu jogurtowegoCzosnek obierz, przeciśnij przez praskę wprost do jogurtu. Wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem. Rozłóż go na 4 talerzyki.
  2. Przygotowanie jajek w koszulkachW wysokim garnku zagotuj wodę. Dodaj do niej ocet. Jajko wybij ostrożnie do miseczki. Wodę zamieszaj łyżką, by powstał wir. Wlej w niego ostrożnie jajko i gotuj 2-3 minuty, aż białko jaja się zetnie. Jajko wyłóż na jeden z talerzyków z sosem. W ten sam sposób przygotuj pozostałe 3 jajka, gotując je w tej samej wodzie.
  3. Przygotowanie palonego masła i podawanie potrawyMasło rozpuść na patelni, lekko podgrzej, by zbrązowiało. Dodaj do niego trochę papryki, zamieszaj. Masłem polej jajka. Posyp je posiekanym szczypiorkiem, podawaj z grzanką.

Wskazówka: Im świeższych jaj użyjesz do przygotowania jajek w koszulce, tym jest większa szansa, że się udadzą. Świeże jajka mają bowiem galaretowate białka, które dobrze przylegają do żółtek. Więcej szczegółów na temat rozpoznawania, czy jajka są świeże, znajdziesz w naszym artykule.

Czytaj też:
Śniadanie jak w eleganckim hotelu możesz zjeść za 4 zł. Tak zrobisz jajko po benedyktyńsku
Czytaj też:
Jak ugotować jajka? Długo szukałem szczegółowej „instrukcji” gotowania jajek i w końcu znalazłem ją w starej książce kucharskiej

Opracowała: Renata Materlińska
Źródło: smaki.pl