Można zrobić zapas taniego masła przed długim weekendem. Kostka za mniej niż 4 zł

Można zrobić zapas taniego masła przed długim weekendem. Kostka za mniej niż 4 zł

Dodano: 
Masło
Masło Źródło: Katarzyna Świerczyńska
Lidl kończy tydzień dobrą obniżką ceny masła. To okazja, aby uzupełnić zapasy przed dniami wolnymi i sporo zaoszczędzić.

Przed nami przedłużony weekend listopadowy (wtorek 11 listopada jest dniem wolnym), dlatego warto pomyśleć o większych zakupach nieco wcześniej. Lidl przygotował dobrą ofertę na masło. Promocja obowiązuje przed dwa dni: w piątek 7 listopada i w sobotę 8 listopada.

Jak kupić tanie masło w Lidlu?

Promocja na tanie masło w Lidlu to oferta: 46 proc. taniej przy zakupie trzech. Dotyczy konkretnego produktu i jest to masło ekstra Pilos 83%. Regularna cena tego masła w Lidlu to 7,49 zł. Po obniżce to 3,99 zł za kostkę.

Promocja ma jeszcze jeden warunek: aby móc skorzystać, trzeba mieć aplikację Lidl Plus (można ją pobrać za darmo). W aplikacji jest dostępny kupon, który trzeba aktywować i zeskanować przy kasie. Obowiązuje limit – to trzy kostki taniego masła na kupon.

Do czego można wykorzystać zapas masła?

Masło to nie tylko dodatek do kanapek, czy różnego rodzaju ciast i kremów. To składnik, który można kreatywnie wykorzystać w kuchni na wiele sposobów.

Masło może być np. bazą do pysznych sosów. To chociażby klasyczny sos maślany z białym winem i szalotką. Masło to produkt, który też doskonale sosy zagęszcza i pełni rolę nośnika smaków. Przesmaż na początku gotowania produkty na maśle (np. cebulę, czosnek czy grzyby), a poczujesz różnicę.

W deserach z kolei warto sięgnąć po masło palone, które łatwo można zrobić na patelni. W takiej wersji nabiera orzechowego aromatu i dodaje głębi smaku ciasteczkom, kremom czy naleśnikom. Świetnym pomysłem jest również masło kawowe lub waniliowe, idealne do tostów francuskich lub słodkich placków.

Z masła można też przygotować aromatyczne masła smakowe – wystarczy wymieszać je z ziołami (świeżymi lub suszonymi), czosnkiem, skórką cytrynową, miodem czy przyprawami. Takie mieszanki świetnie sprawdzają się do grillowanego mięsa, pieczywa lub warzyw. Masło można zamrozić w formie rulonów smakowych i kroić w plasterki według potrzeby.

Źródło: smaki.pl, Lidl