Jesień i zima to sezon na jarmuż. Ta odmiana kapusty jest bogata odżywczo jak mało która i pod tym względem bije na głowę nawet brukselkę. Po odpowiednim przygotowaniu liście są miękkie i smaczne, dzięki czemu można w pełni korzystać z ich bogactw. Wystarczy kilka smakowitych produktów i sałatka jest palce lizać.
Dlaczego warto jeść jarmuż?
To warzywo ma wysoką gęstość odżywczą, czyli ilość niezbędnych składników w stosunku do jego kaloryczności. Stugramowa porcja dostarcza tylko 35 kalorii, a przy tym ponad 4 g białka i błonnika. W stosunkowo niewielkiej porcji dostarcza moc niezbędnych związków, takich jak:
- Witamina K – prawie czterokrotność zalecanej dziennej dawki witaminy, która jest kluczowa dla krzepnięcia krwi i utrzymania mocnych kości.
- Witamina C – podwójna dzienna dawka antyoksydantu chroniącego komórki i wspierającego odporność.
- Witamina A – prawie dwukrotność dziennej dawki witaminy wspierającej wzrok, skórę i układ odpornościowy.
- Kwas foliowy (witamina B9) – prawie połowa dziennego zapotrzebowania na witaminę niezbędną przy produkcji DNA i regeneracji komórek.
- Witamina B6 – 16% dziennej dawki witaminy wspomagającej metabolizm i funkcjonowanie mózgu.
- Witamina E – jedna dziesiąta dziennej dawki przeciwutleniacza chroniącego błony komórkowe.
- Mangan – 41% normy na składnik wspierający metabolizm.
- Miedź – niemal jednak czwarta dawki pierwiastka, który pomaga w tworzeniu czerwonych krwinek i wchłanianiu żelaza.
- Wapń – 15% zapotrzebowania na składnik kluczowy dla mocnych kości.
- Żelazo – 15% niezbędnej ilości pierwiastka umożliwiającego transport tlenu we krwi.
- Magnez – 12% dawki składnika wspierającego mięśnie i nerwy.
- Potas – 9% dziennej normy na składniki regulujący ciśnienie krwi i pracę serca.
Ponieważ jarmuż zawiera goitrogeny zubażające organizm w jod, nie powinien być spożywany w dużych ilościach zwłaszcza na surowo przez osoby z chorobami tarczycy. Ograniczyć go powinny także osoby przyjmujące leki rozrzedzające krew, bo witamina K osłabia ich działanie.
Jak zrobić sałatkę z jarmużem i żurawiną?
Liści nie gotuję, nie blanszuję ani nawet nie parzę wrzątkiem. Zamiast tego ugniatam kawałki z solą tak samo, jak robi się to z białą kapustą. Jarmuż przygotowuję wstępnie, usuwając łodygi i nerwy. Używam do tego noża ceramicznego, którym tnę także sałatę lodową. Ponieważ ostrze nie zawiera żelaza, nie powoduje rozkładu witaminy C i innych cennych antyoksydantów przy krojeniu. Jest równie ostre, a rozdrobnione warzywa pozostają zdrowsze. Nie ciemnieją też na brzegach, co widać po kawałkach sałaty.
Do sałatki dokładam cebulę i czosnek, a także migdały i pestki dyni, które można również wymienić na przykład na pestki słonecznika i orzechy laskowe. Zamiast żurawiny można dodać inne suszone owoce o kwaskowatym smaku, które podbijają smak dania. Najczęściej wybieram pokrojone suszone morele albo wiśnie.
Przepis: Sałatka z jarmużem i żurawiną
Chrupiące połączenie zielonych liści z orzechami, pestkami i suszonymi owocami
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 332 w każdej porcji
Składniki
Na sałatkę:
- 250 g jarmużu
- 1/2 główki sałaty lodowej (około 200 g)
- 1 duża czerwona cebula
- 50 g suszonej żurawiny
- 50 g migdałów
- 50 g pestek dyni
Na sos:
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1/2 łyżki miodu
- 1-2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki sproszkowanej papryki
- sól i pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie warzywWytnij twarde łodygi i nerwy liściowe z jarmużu i pokrój go na kawałki. Oprósz je lekko solą i ugniataj w dłoniach, aż zmiękną. Potnij sałatę, posiekaj cebulę i przeciśnij czosnek przez praskę. Podpraż pestki dyni na suchej patelni, aż zaczną mocno pachnieć. Osobno upraż migdały i pokrój je na plasterki.
- Mieszanie sosuPołącz oliwę z sokiem z cytryny, miodem, czosnkiem i papryką, dopraw solą i pieprzem.
- Łączenie sałatkiWłóż składniki sałatki do miski, polej sosem i dokładnie wymieszaj. Odstaw na co najmniej godzinę do lodówki dla wyrównania smaku.
Czytaj też:
Zielona sałatka z brokułu i jarmużu. Dorzuć jeszcze 3 składniki i podaj na kolacjęCzytaj też:
Prawdopodobnie najzdrowsze chipsy świata. Jak zrobić chipsy z jarmużu?
