Polacy jedzą go za rzadko. Te smaczne liście to prawdziwa bomba witamin na wzmocnienie organizmu

Polacy jedzą go za rzadko. Te smaczne liście to prawdziwa bomba witamin na wzmocnienie organizmu

Dodano: 
Sałatka z jarmużem i żurawiną
Sałatka z jarmużem i żurawiną Źródło: Shutterstock / MariaKovaleva
To warzywo jest niedoceniane, a szkoda. Świetnie smakuje nie tylko na ciepło, ale też całkiem surowe. Sałatka z nim to prawdziwa bomba witamin. Z tymi dodatkami jest tak pyszne, że aż trudno uwierzyć, że to jarmuż.

Jesień i zima to sezon na jarmuż. Ta odmiana kapusty jest bogata odżywczo jak mało która i pod tym względem bije na głowę nawet brukselkę. Po odpowiednim przygotowaniu liście są miękkie i smaczne, dzięki czemu można w pełni korzystać z ich bogactw. Wystarczy kilka smakowitych produktów i sałatka jest palce lizać.

Dlaczego warto jeść jarmuż?

To warzywo ma wysoką gęstość odżywczą, czyli ilość niezbędnych składników w stosunku do jego kaloryczności. Stugramowa porcja dostarcza tylko 35 kalorii, a przy tym ponad 4 g białka i błonnika. W stosunkowo niewielkiej porcji dostarcza moc niezbędnych związków, takich jak:

  • Witamina K – prawie czterokrotność zalecanej dziennej dawki witaminy, która jest kluczowa dla krzepnięcia krwi i utrzymania mocnych kości.
  • Witamina C – podwójna dzienna dawka antyoksydantu chroniącego komórki i wspierającego odporność.
  • Witamina A – prawie dwukrotność dziennej dawki witaminy wspierającej wzrok, skórę i układ odpornościowy.
  • Kwas foliowy (witamina B9) – prawie połowa dziennego zapotrzebowania na witaminę niezbędną przy produkcji DNA i regeneracji komórek.
  • Witamina B6 – 16% dziennej dawki witaminy wspomagającej metabolizm i funkcjonowanie mózgu.
  • Witamina E – jedna dziesiąta dziennej dawki przeciwutleniacza chroniącego błony komórkowe.
  • Mangan – 41% normy na składnik wspierający metabolizm.
  • Miedź – niemal jednak czwarta dawki pierwiastka, który pomaga w tworzeniu czerwonych krwinek i wchłanianiu żelaza.
  • Wapń – 15% zapotrzebowania na składnik kluczowy dla mocnych kości.
  • Żelazo – 15% niezbędnej ilości pierwiastka umożliwiającego transport tlenu we krwi.
  • Magnez – 12% dawki składnika wspierającego mięśnie i nerwy.
  • Potas – 9% dziennej normy na składniki regulujący ciśnienie krwi i pracę serca.

Ponieważ jarmuż zawiera goitrogeny zubażające organizm w jod, nie powinien być spożywany w dużych ilościach zwłaszcza na surowo przez osoby z chorobami tarczycy. Ograniczyć go powinny także osoby przyjmujące leki rozrzedzające krew, bo witamina K osłabia ich działanie.

Jak zrobić sałatkę z jarmużem i żurawiną?

Liści nie gotuję, nie blanszuję ani nawet nie parzę wrzątkiem. Zamiast tego ugniatam kawałki z solą tak samo, jak robi się to z białą kapustą. Jarmuż przygotowuję wstępnie, usuwając łodygi i nerwy. Używam do tego noża ceramicznego, którym tnę także sałatę lodową. Ponieważ ostrze nie zawiera żelaza, nie powoduje rozkładu witaminy C i innych cennych antyoksydantów przy krojeniu. Jest równie ostre, a rozdrobnione warzywa pozostają zdrowsze. Nie ciemnieją też na brzegach, co widać po kawałkach sałaty.

Do sałatki dokładam cebulę i czosnek, a także migdały i pestki dyni, które można również wymienić na przykład na pestki słonecznika i orzechy laskowe. Zamiast żurawiny można dodać inne suszone owoce o kwaskowatym smaku, które podbijają smak dania. Najczęściej wybieram pokrojone suszone morele albo wiśnie.

Przepis: Sałatka z jarmużem i żurawiną

Chrupiące połączenie zielonych liści z orzechami, pestkami i suszonymi owocami

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
332 w każdej porcji

Składniki

Na sałatkę:

  • 250 g jarmużu
  • 1/2 główki sałaty lodowej (około 200 g)
  • 1 duża czerwona cebula
  • 50 g suszonej żurawiny
  • 50 g migdałów
  • 50 g pestek dyni

Na sos:

  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 łyżki miodu
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki sproszkowanej papryki
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie warzywWytnij twarde łodygi i nerwy liściowe z jarmużu i pokrój go na kawałki. Oprósz je lekko solą i ugniataj w dłoniach, aż zmiękną. Potnij sałatę, posiekaj cebulę i przeciśnij czosnek przez praskę. Podpraż pestki dyni na suchej patelni, aż zaczną mocno pachnieć. Osobno upraż migdały i pokrój je na plasterki.
  2. Mieszanie sosuPołącz oliwę z sokiem z cytryny, miodem, czosnkiem i papryką, dopraw solą i pieprzem.
  3. Łączenie sałatkiWłóż składniki sałatki do miski, polej sosem i dokładnie wymieszaj. Odstaw na co najmniej godzinę do lodówki dla wyrównania smaku.

Czytaj też:
Zielona sałatka z brokułu i jarmużu. Dorzuć jeszcze 3 składniki i podaj na kolację
Czytaj też:
Prawdopodobnie najzdrowsze chipsy świata. Jak zrobić chipsy z jarmużu?