Jak rozpoznać, czy jajka są świeże? Nie musisz wcale rozbijać skorupki

Jak rozpoznać, czy jajka są świeże? Nie musisz wcale rozbijać skorupki

Dodano: 
Jajka w wytłoczkach
Jajka w wytłoczkach Źródło:Unsplash
Kupując jajka warto zerknąć na podaną na opakowaniu datę przydatności do spożycia. Jeśli jednak kupujesz jajka na targu, też są sposoby, by przekonać się o ich świeżości. Nawet bez rozbijania skorupki.

Jajka są podstawowym produktem spożywczym, po który sięgamy dość często. Wiele osób nie wyobraża sobie bez nich śniadania, bo można je podać gotowane, w postaci pasty czy jajecznicy. Są też miłośnicy jaj sadzonych, po wiedeńsku czy w koszulce. Wreszcie jaja są nieodzownym składnikiem wielu ciast. Jak jednak rozpoznać, czy jajka które chcemy kupić w sklepie czy na targu rzeczywiście są świeże?

Jak przy zakupie sprawdzić, czy jajko jest świeże?

Oczywiście istnieje wiele testów na sprawdzenie świeżości jaj w domu. Jednak każdy z nas z pewnością chciałby uniknąć nieudanego zakupu w postaci niezbyt świeżych lub wręcz zepsutych jaj.

  • Kupując jajka w sklepie w pierwszej kolejności powinniśmy zwrócić uwagę na datę ich ważności podaną na opakowaniu. Termin przydatności jaj wg przepisów to 28 dni. Jeśli więc koniec ważności jaj jest już bliski, lepiej zrezygnować z ich zakupu.
  • Czasem jednak mimo tego, że data ważności jaj jest jeszcze odległa, można się natknąć na niezbyt świeże sztuki. Na ich świeżość duży wpływ ma bowiem temperatura przechowywania. Jeśli więc temperatura, w pomieszczeniu w którym były przechowywane jaja była znacznie wyższa od pokojowej, jajka mogły zepsuć się znacznie szybciej.
  • Na szczęście świeżość jaj można wstępnie rozpoznać po ich wyglądzie i zapachu. Jeśli znad skorupek unosi się intensywna woń, może ona świadczyć o zepsuciu się produktu. Warto też zwrócić uwagę na wygląd skorupki. Nie powinna mieć ona plam, przebarwień i zasinień. To również może być objaw procesów gnilnych zachodzących we wnętrzu. I ostatnia rzecz – kupowanym jajkiem warto potrząsnąć. Jeśli chlupocze, jajko jest już zleżałe i lepiej zrezygnować z jego zakupu.

Jak w domu sprawdzić, czy jajko jest świeże?

Istnieje kilka testów, które dadzą ci odpowiedź na pytanie, czy jajko po które chcesz sięgnąć jest świeże. Oto dwa najszybsze z nich.

  • Pierwszy test wykonasz stawiając jajko na blacie. Jeśli jajko będzie leżeć płasko, z pewnością jest świeże. Gdy zaś będzie stawać na końcu lub przechylać się w jego stronę, takie jajko lepiej jest wyrzucić.
  • Jajko możesz też poddać testowi pływania. Wlej do miseczki wodę i włóż do niej jajko. Jeśli jajko opadnie na dno, jest świeże. Gdy będzie się unosić po powierzchni jest stare. Jeśli będzie pływało pośrodku, trzeba je jak najszybciej spożyć.

Tak wygląda nieświeże jajko po rozbiciu

Jeśli nie zwróciłaś wcześniej uwagi na to, czy jajko jest świeże, łatwo wyłapiesz to po rozbiciu skorupki. Zwróć uwagę na to:

  • Gdy jajko jest już zupełnie zepsute, jego zawartość może mieć bardzo ostry, nieprzyjemny zapach i szaro-zieloną barwę. Jest też bardzo rzadkie.
  • Jeśli jajko nie ma intensywnego zapachu, ani zmienionej barwy, ale jego białko jest rzadkie, nie jest to produkt pierwszej świeżości. Świeże jajko powinno mieć białko o galaretowanej konsystencji, z żółtkiem umieszczonym po środku.

Czytaj też:
Ciasto na pierogi robię z dodatkiem jajek, ale nigdy nie wychodzi twarde. Przepis dostałem od sąsiadki
Czytaj też:
Ten patent na jajecznicę zdradził mi mój szwagier. Wystarczy położyć na patelni jeden produkt