Najlepszy pasztet świąteczny robię z tym mięsem. Jest delikatny, soczysty i dużo lżejszy

Najlepszy pasztet świąteczny robię z tym mięsem. Jest delikatny, soczysty i dużo lżejszy

Dodano: 
Pasztet świąteczny na Boże Narodzenie
Pasztet świąteczny na Boże Narodzenie Źródło: Shutterstock / gkrphoto
Świąteczny pasztet nie musi być bombą tłuszczu i cholesterolu. Gdy robię go w tej wersji, smakuje idealnie, ale nie obciąża tak wątroby. A wszystko to zasługa sprawdzonych proporcji i przypraw.

Tradycyjny pieczony pasztet to zwykle połączenie wieprzowiny i wołowiny, najlepiej tłuściejszych kawałków. Taka przyjemność kosztuje jednak setki kalorii, a wcale nie musi. Wystarczy zastąpić klasyczne mięso inną mieszanką, by straciło na kaloriach, ale nie na smaku.

Jak zrobić świąteczny pasztet drobiowo-wieprzowy?

Używam do niego mieszanki mięsa z przewagą tego drobiowego. Wybieram piersi z kurczaka bez skóry. To najchudszy rodzaj, dzięki czemu danie jest znacznie mniej kaloryczne. Dokładam łopatkę wieprzową i boczek, by jego konsystencja nie była sucha. Nawilżają go także podsmażona cebulka i warzywa z gotowania mięsa, które mielę razem z kawałkami. Wywaru nie wylewam, tylko wykorzystuję do przygotowania zupy lub sosu.

Do masy dodaję dwa jajka, ale nie więcej, by nie była zbyt wodnista. Nie dolewam żadnego płynu ani nie dokładam bułki, tylko wsypuję miks przypraw z gałką muszkatołową. W takiej wersji pasztet jest niesamowicie esencjonalny i bogaty w białko, którego ma ponad 13,5 grama w porcji. Wciąż jednak wychodzi miękki i delikatny.

Wybierając mieszankę mięsa na bazie kurczaka, otrzymuję pasztet, który dostarcza prawie o 40 procent mniej tłuszczu i o 1/4 mniej kalorii na porcję niż wersja z wołowiną, więc to spora oszczędność.

Na ilość masy z tego przepisu potrzebne są dwie keksówki o wymiarach 30 na 11 cm albo jedna duża brytfanna 32 na 22 cm, w której całość trzeba piec nieco krócej, bo 45-50 minut.

Przepis: Świąteczny pasztet drobiowo-wieprzowy

Pasztet na Boże Narodzenie z mieszanego mięsa w lżejszej wersji.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
40 min.
Czas gotowania
2 godz. 10 min.
Liczba porcji
32
Liczba kalorii
167 w każdej porcji

Składniki

Na mięso:

  • 1,2 kg mięsa z piersi kurczaka bez skóry
  • 0,7 kg mięsa z łopatki wieprzowej
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/4 selera
  • 1 por
  • 5 liści laurowych
  • 5 nasion ziela angielskiego

Na pasztet:

  • 300 g surowego wędzonego boczku
  • 2 cebule
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 1 płaska łyżka soli
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • 1 łyżka suszonego tymianku
  • 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 3-4 łyżki tartej bułki

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie mięsaObierz warzywa korzeniowe i pokrój wraz z porem na kawałki. Potnij mięso i włóż z warzywami do garnka. Zalej wodą, by przykryła składniki, dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Gotuj przez około godzinę, aż jarzyny i mięso będą miękkie, po czym wyjmij je z wywaru do miski.
  2. Smażenie boczkuW tym czasie posiekaj cebulę i przeciśnij czosnek przez praskę. Pokrój boczek w kostkę i podgrzewaj, aż wytopi się tłuszcz. Smaż, aż będzie chrupki, zdejmij z patelni i wlej 2-3 łyżki tłuszczu do formy do pieczenia. Na pozostały tłuszcz wrzuć cebulę i smaż, mieszając. Gdy się zeszkli, dołóż czosnek, wymieszaj i zsuń warzywa z patelni do przygotowanego naczynia.
  3. Szykowanie masyNastaw piekarnik na 180 stopni. Wysmaruj formę wlanym tłuszczem i obsyp tartą bułką. Przepuść ugotowane mięso z warzywami, boczek oraz cebulę z czosnkiem trzykrotnie przez maszynkę do mięsa o drobnych oczkach. Dodaj zioła, przyprawy oraz sól do smaku, wbij jajka i całość zblenduj. Następnie wyrabiaj masę przez 5-10 minut.
  4. Pieczenie pasztetuPrzełóż masę do formy, wstaw do piekarnika i piecz 50-60 minut, aż wierzch się przyrumieni. Po upieczeniu ostudź pasztet i schładzaj 2-3 godziny w lodówce.

Co zrobić, żeby pasztet nie był suchy?

Odpowiednią soczystość zapewni mu tłuściejsze mięso, a także jego kilkukrotne zmielenie, a następnie ugniatanie masy.

Dla poprawy wilgotności masy często stosuje się dodatki takie jak wątróbka, namoczona i odciśnięta czerstwa bułka czy wywar z mięsa. Na spodzie i wierzchu pasztetu można też ułożyć po kilka plastrów boczku, co również pozwoli uzyskać bardziej soczystą potrawę. Ważne ponadto, by nie piec jej za długo, a jedynie do suchego patyczka.

Czytaj też:
Nie wyobrażam sobie świąt bez tego pasztetu ze śliwkami. Zawsze mi wychodzi. Jest kremowy i słodkawy
Czytaj też:
Ten pyszny pasztet zrobisz ze zdrowego mięsa. Jest idealny do podania na Boże Narodzenie