Nie wyobrażam sobie świąt bez tego pasztetu ze śliwkami. Zawsze mi wychodzi. Jest kremowy i słodkawy
  • Renata MaterlińskaAutor:Renata Materlińska

Nie wyobrażam sobie świąt bez tego pasztetu ze śliwkami. Zawsze mi wychodzi. Jest kremowy i słodkawy

Dodano: 
Pasztet ze śliwkami
Pasztet ze śliwkami Źródło:Shutterstock / Agnes Kantaruk
Oprócz szynki na święta zawsze piekę ten pasztet. Zawiera wyborne składniki i obowiązkowo suszone śliwki. Dzięki temu ma kremową konsystencję i słodkawy smak. Wszyscy go uwielbiają.

Pasztet piekę często z mięsa po rosole. Jednak ten robiony na święta, to zupełnie co innego. Odpowiednio dobieram do niego składniki, tak by wyszedł soczysty i miał delikatną konsystencję. Smaku i ciekawego wyglądu dodają mu suszone śliwki. Musi być smaczny, bo wszyscy wpierw sięgają właśnie po niego.

Jakie składniki są potrzebne na pasztet?

To zależy jaki pasztet chcecie upiec. Najpopularniejsze są pasztety mięsne, do upieczenia których można użyć wieprzowiny, cielęciny, mięsa drobiowego czy króliczego. Ważnym dodatkiem do tych pasztetów jest dodatek bardziej tłustego mięsa lub przynajmniej wątróbki drobiowej. Pierwszy składnik zwiększa soczystość pasztetu, drugi wpływa na jego kremową konsystencję. Do pasztetów dodaje się też jajka, które mają za zadanie związać i spulchnić masę. Niektórzy wsypują też do masy na pasztet trochę kaszy manny lub tartej bułki, jednak rzadko ten dodatek jest konieczny. Poza tym do pasztetu dodaje się sporo przypraw, które dodają potrawie smaku.

Pasztet można też upiec z warzyw, kasz i grzybów. Składniki te warto ze sobą łączyć po to, by otrzymać smaczniejszą i bardziej pożywną kompozycję. Do tych pasztetów również dodaje się żółtka oraz białka ubite na pianę. Dzięki temu pasztet zyskuje lżejszą strukturę.

Przepis na pasztet ze śliwkami

Ja do mojego pasztetu dorzucam sporo posiekanych śliwek kalifornijskich, bo lubię ich słodki smak. Oczywiście możecie dodać ich mniej lub w ogóle zrezygnować z dodatku tego składnika.

Wskazówka: Na wierzchu pasztetu możesz położyć cienkie plasterki boczku. Sprawią, że pasztet będzie jeszcze bardziej soczysty, a jego wierzch ładnie się zrumieni.

Przepis: Pasztet ze śliwkami

Pasztet z mięs mieszanych z dodatkiem suszonych śliwek

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
1 godz. 40 min.
Liczba porcji
20
Liczba kalorii
140 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g łopatki wieprzowej
  • 400 g mięsa z udźca kurczaka lub indyka
  • 400 g wątróbki drobiowej
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 kajzerka
  • 1 szklanka mleka
  • 50-100 g śliwek kalifornijskich
  • 3 łyżki gęstej śmietany
  • 3 jajka
  • majeranek
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz
  • masło i tarta bułka do formy

Sposób przygotowania

  1. Obsmażanie mięsa i cebuliWieprzowinę i mięso drobiowe pokrój w kostkę. Wieprzowinę obsmaż na 2 łyżkach oleju, dodaj mięso drobiowe, całość przesmaż na patelni. Dodaj posiekaną cebulę, lekko zrumień, dodaj czosnek, chwilę przesmaż. Zalej gorącą wodą, duś, aż mięso będzie miękkie. Przestudź je. Wątróbkę wrzuć do wrzątku, trzymaj 5-7 minut, osącz.
  2. Namaczanie kajzerki i blendowanie składnikówKajzerkę namocz w mleku, odciśnij, wrzuć razem z mięsem i cebulą oraz wątróbką do pojemnika robota kuchennego. Zblenduj na mniej lub bardziej gładką masę.
  3. Mieszanie mięsnej masyDo zblendowanej masy mięsnej dodaj żółtka, śmietanę i przyprawy. Całość dobrze wymieszaj. Białka ubij na sztywno, dodaj do mięsnej masy razem z pokrojonymi śliwkami. Delikatnie wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem.
  4. Pieczenie pasztetuPodłużną foremkę natłuść masłem i wysyp tartą bułką. Przełóż do niej masę, wyrównaj wierzch. Piecz ok. 50 minut w 180 stopniach Celsjusza.

Jak piec pasztet, by wyszedł delikatny?

Jeśli lubicie delikatny, wilgotny pasztet najlepiej upieczcie go w kąpieli wodnej. Jak to zrobić? To bardzo proste. Foremkę z pasztetem należy wstawić do większego naczynia z wodą i dopiero taki zestaw wstawia się do piekarnika. Fakt, że forma jest otoczona wodą powoduje, że spód i boki pasztetu nie pieką się na rumiano. Dzięki temu nie ma szans, by pasztet był suchy i spieczony. Jednocześnie parująca woda nawilża nasz specjał, więc naprawdę jest on wilgotny. Pasztet pieczony w kąpieli wodnej przypieka się tylko z wierzchu, co akurat wygląda bardzo apetycznie.

Czytaj też:
Wielkanocny pasztet robię z kaszy jaglanej. Znika ze stołu szybciej niż mięso
Czytaj też:
Przepis na pasztet z drobiowych wątróbek. Mało przy nim pracy, a smakuje obłędnie

Źródło: smaki.pl