Dzięki serkowi wiejskiemu te racuchy są bardzo pożywne. Puszystości dodaję im w ciekawy sposób

Dzięki serkowi wiejskiemu te racuchy są bardzo pożywne. Puszystości dodaję im w ciekawy sposób

Dodano: 
Placuszki
Placuszki Źródło: Shutterstock / Iryna Shyshkova
Twaróg to mój ulubiony sposób na zwiększenie pożywności placków i racuchów. Ostatnio postawiłam na serek wiejski, który dodatkowo nadał potrawie ciekawej struktury. Wyszły puszyste, bo wpadłam na ciekawy pomysł.

Placuszki i racuchy często goszczą na moim stole. Lubią je dzieci i my, dorośli. By jednak były nie tylko smaczne, ale też pożywne, dorzucam do nich zwykle twaróg. Moim ulubionym stał się serek wiejski, który tym razem wykorzystałam w całości, bez odsączania śmietanki. Racuchy wyszły puszyste i przepyszne.

Jak spulchnić racuchy?

Racuchy tym się różnią od placuszków, że są bardziej puszyste. A puszystości można im dodać na kilka sposobów. Ten tradycyjny przewiduje dodanie do ciasta wyrośniętego rozczynu drożdżowego. Takie racuchy rosną, jak szalone, ale ciasto na nie trzeba przygotować nieco wcześniej. Inny sposób spulchniania racuchów to dodanie do nich proszku do pieczenia lub ubitej piany z białek. Wybierzcie swój ulubiony.

Jak zrobić racuchy z serka wiejskiego?

Racuchy z serka wiejskiego tym razem przygotowałam bez odsączania śmietanki. Potraktowałam ją, jak smakowity płyn i zastąpiłam nią część mleka. By racuchy wyszły puszyste, do ciasta wsypałam też trochę drożdży instant. Dzięki temu, że nie musiałam przygotowywać rozczynu, ciasto zrobiłam naprawdę szybko. Po wymieszaniu pozwoliłam mu tylko trochę odpocząć. Racuchy wszystkich zachwyciły miękkością, puszystością i naturalnym smakiem.

Przepis: Racuchy z serka wiejskiego

Pożywne, puszyste racuchy z dodatkiem serka wiejskiego

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
330 w każdej porcji

Składniki

  • 200 g serka wiejskiego
  • 2 jajka
  • ok. 1 szklanka mąki
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka drożdży instant
  • ok. 100 ml letniego mleka
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ciastaSerek wiejski przełóż do miski, dodaj jajka i szczyptę soli, wymieszaj. Dodaj mąkę, drożdże i tyle mleka, by po wymieszaniu powstało dość luźne ciasto. Przykryj je ściereczką, odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce.
  2. Smażenie racuchówNa patelni rozgrzej olej. Łyżką kładź porcje ciasta, lekko je spłaszczaj. Racuchy smaż na sporym ogniu po 2-3 minuty z każdej strony. Podawaj je z ulubionymi dodatkami.

Wskazówka: By racuchy wyszły chrupiące i puszyste należy je smażyć na sporej ilości oleju. Dlatego po zdjęciu z patelni warto je osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Jak podać racuchy z serka wiejskiego?

Racuchy doskonale smakują ze słodkimi dodatkami. Można je oprószyć cukrem pudrem, podać z owocami świeżymi, zblendowanymi lub w postaci dżemu. Doskonałym dodatkiem do racuchów będą też: miód, syrop klonowy, bita śmietana, jogurt naturalny.

Ja zazwyczaj na stole obok talerza z racuchami stawiam kilka dodatków. Dzięki temu każdy może wybrać swój ulubiony lub zdecydować się raz na jeden, raz na drugi dodatek.

Czytaj też:
Słowackie naleśniki zachwycają elastycznym, sycącym ciastem. Potrzebne są tylko trzy składniki
Czytaj też:
Rozdrabniam twaróg widelcem i smażę górę puszystych racuchów. Znikają co do jednego