Gdy zaczynam dzień od syrniczków, zawsze jest udany. Te pyszne placki mają w sobie wszystko to, co klasyczny posiłek. Połączenie twarogu, jajka i mąki to sycąca kombinacja, która daje mi energię na wiele godzin.
Jak zrobić syrniki?
To jeden z najprostszych przepisów. Mieszam ręcznie składniki i już mogę formować oraz smażyć placki. Do ich przygotowania potrzebny jest jednak prawdziwy twaróg w kostce lub w klinku, a nie serek wiejski z dodatkiem śmietany. Oprócz tłustego dobrze sprawdzi się także półtłusty twaróg.
Danie można przyrządzić w słodszej wersji, dosypując więcej cukru. Świetnym dodatkiem jest także wanilia, która podbija smak sera. Choć w wielu przepisach używa się proszku do pieczenia, placki są smaczne również bez niego.
Przepis: Placuszki z twarogu „syrniki”
Złociste placuszki z masy twarogowej po usmażeniu są rumiane, mięciutkie i lekko słodkie
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Europejska
- Czas przygotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 10
- Liczba kalorii
- 235 w każdej porcji
Składniki
- 0,5 kg tłustego twarogu
- 2 łyżki cukru
- 1 szczypta soli
- 2 jajka
- 100 g mąki pszennej
- mąka do obtaczania placków
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
- Mieszanie ciastaRozgnieć widelcem twaróg, dodaj cukier, sól, jajka i mąkę. Dokładnie połącz składniki, by powstało dość luźne ciasto.
- Formowanie plackówNabieraj łyżką porcje ciasta, obtaczaj w mące i formuj w dłoniach placuszki. Odkładaj je na talerz oprószony mąką
- SmażenieRozgrzej olej na patelni i smaż placki po 4-5 minut na stronę, aż dobrze się zetną w środku i przyrumienią na wierzchu. Ściągnij je na papierowe ręczniki, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Jak zrobić placki z twarogiem?
Jest na to wiele sposobów, bo podstawowe słodkie ciasto można wzbogacić o różne składniki. To między innymi suszone lub świeże owoce, takie jak rodzynki, żurawina, borówki amerykańskie, truskawki, maliny, kawałki jabłek, gruszek czy bananów. Te ostatnie można rozgnieść i wymieszać z serem.
Popularne są także wersje wytrawne dania. Do klasycznego ciasta z twarogu, ale bez cukru, można dodać na przykład posiekaną lub usmażoną cebulę, szpinak, rukolę, szczypiorek, natkę pietruszki, suszone pomidory, drobno pokrojoną paprykę czy duszone grzyby. Masę można wzbogacić o starty żółty ser, fetę albo śmietanę. Pasuje tu też boczek, szynka czy wędzony łosoś.
Istnieją ponadto placki twarogowo-ziemniaczane. Do niesłodkiej masy dodaje się odciśnięte starte ziemniaki, które można wymieszać z rozdrobnioną cebulą. Zamiast surowych kartofli używa się czasem startej cukinii, którą również trzeba pozbawić nadmiaru wody. Opcji jest wiele i można śmiało eksperymentować.
Czytaj też:
Rozgniatam twaróg i dwa banany. Te placuszki robię 20 minut, a rodzina wcina z przyjemnościąCzytaj też:
Ten przepis na syrniki dostałam od znajomej Ukrainki. Urzekają prostym, pysznym farszem