Wiosną bazą surówek do obiadu często są takie warzywa jak młoda kapusta, ogórki i rzodkiewka. To pyszne nowalijki, za którymi tęsknimy po zimie. To one są podstawą tej surówki, a smak warzyw doskonale podkręca sos z jogurtu i musztardy.
Jak zrobić surówkę z sosem musztardowym?
To surówka z młodej kapusty, rzodkiewki, ogórka i szczypiorku. Wystarczy pokroić warzywa, delikatnie doprawić solą i pieprzem, a resztę zrobi sos. To najprostszy sos musztardowy na jogurcie. Możesz do niego dodać dowolną, ulubioną musztardę: wszystko zależy od tego, czy chcesz sos łagodny, czy może bardziej pikantny. Można też do proporcji podanych w przepisie dać nieco więcej musztardy (zrób sos i koniecznie go spróbuj i jeśli uznasz, że jest dla ciebie za mało wyrazisty, dodaj jeszcze łyżkę musztardy).
Płynny miód (najlepiej o delikatnym smaku) rewelacyjnie podbije smaki. Taki sos możesz wykorzystać nie tylko do surówki z tego przepisu: jest uniwersalnym sosem do sałatek, ale też kanapek czy mięs.
Rada: do samej surówki możesz dodać także inne warzywa czy zielenię, np. koperek, posiekaną botwinkę, liście szpinaku czy roszponki. Równie smaczną, podobną surówkę można zrobić też na bazie kapusty pekińskiej.
Przepis: Surówka z młodej kapusty z sosem musztardowym
Pomysł na surówkę do obiadu.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 99 w każdej porcji
Składniki
- 1 młoda kapusta
- 1 pęczek rzodkiewki
- 1 pęczek szczypiorku
- 4 ogórki gruntowe
- sól, pieprz
na sos:
- 200 ml jogurtu greckiego
- 3 łyżki musztardy
- 1 łyżeczka płynnego miodu
- sól
Sposób przygotowania
- Szykowanie warzywKapustę poszatkuj, ogórki i rzodkiewki pokrój, szczypior posiekaj. Wrzuć wszystko do miski, dopraw delikatnie solą, pieprzem i wymieszaj.
- Robienie dressinguPołącz składniki na sos, dodaj do surówki i wymieszaj.
Do czego podawać surówkę z młodej kapusty?
Surówka z młodej kapusty to surówka, która pasuje do wielu obiadów. W wersji wiosennej koniecznie serwuj ją do młodych ziemniaków z koperkiem i jajka sadzonego czy mięs. Pyszny obiad to surówka, ziemniaki i pieczone pałki z kurczaka lub sznycle drobiowe. Surówka pasuje również do obiadów wegetariańskich (np. kotletów jajecznych lub kotletów z kaszy jaglanej) oraz ryb.
Czytaj też:
Zapomniana ryba z Polski, którą warto jeść. Zdrowsza niż łosoś, tańsza od dorszaCzytaj też:
Robię te chrupiące pieczarki raz-dwa, a znikają błyskawicznie. Mam na nie prosty sposób