Każdy pyta o przepis na sos do tej wiosennej surówki. Patent jest banalnie prosty

Każdy pyta o przepis na sos do tej wiosennej surówki. Patent jest banalnie prosty

Dodano: 
Surówka z młodej kapusty
Surówka z młodej kapusty Źródło: Shutterstock / Chatham172v
Ta surówka do obiadu zachwyca chrupkością warzyw, ale jej sekret to wyrazisty sos. Robi się go ekspresowo.

Wiosną bazą surówek do obiadu często są takie warzywa jak młoda kapusta, ogórki i rzodkiewka. To pyszne nowalijki, za którymi tęsknimy po zimie. To one są podstawą tej surówki, a smak warzyw doskonale podkręca sos z jogurtu i musztardy.

Jak zrobić surówkę z sosem musztardowym?

To surówka z młodej kapusty, rzodkiewki, ogórka i szczypiorku. Wystarczy pokroić warzywa, delikatnie doprawić solą i pieprzem, a resztę zrobi sos. To najprostszy sos musztardowy na jogurcie. Możesz do niego dodać dowolną, ulubioną musztardę: wszystko zależy od tego, czy chcesz sos łagodny, czy może bardziej pikantny. Można też do proporcji podanych w przepisie dać nieco więcej musztardy (zrób sos i koniecznie go spróbuj i jeśli uznasz, że jest dla ciebie za mało wyrazisty, dodaj jeszcze łyżkę musztardy).

Płynny miód (najlepiej o delikatnym smaku) rewelacyjnie podbije smaki. Taki sos możesz wykorzystać nie tylko do surówki z tego przepisu: jest uniwersalnym sosem do sałatek, ale też kanapek czy mięs.

Rada: do samej surówki możesz dodać także inne warzywa czy zielenię, np. koperek, posiekaną botwinkę, liście szpinaku czy roszponki. Równie smaczną, podobną surówkę można zrobić też na bazie kapusty pekińskiej.

Przepis: Surówka z młodej kapusty z sosem musztardowym

Pomysł na surówkę do obiadu.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
99 w każdej porcji

Składniki

  • 1 młoda kapusta
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 4 ogórki gruntowe
  • sól, pieprz

na sos:

  • 200 ml jogurtu greckiego
  • 3 łyżki musztardy
  • 1 łyżeczka płynnego miodu
  • sól

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie warzywKapustę poszatkuj, ogórki i rzodkiewki pokrój, szczypior posiekaj. Wrzuć wszystko do miski, dopraw delikatnie solą, pieprzem i wymieszaj.
  2. Robienie dressinguPołącz składniki na sos, dodaj do surówki i wymieszaj.

Do czego podawać surówkę z młodej kapusty?

Surówka z młodej kapusty to surówka, która pasuje do wielu obiadów. W wersji wiosennej koniecznie serwuj ją do młodych ziemniaków z koperkiem i jajka sadzonego czy mięs. Pyszny obiad to surówka, ziemniaki i pieczone pałki z kurczaka lub sznycle drobiowe. Surówka pasuje również do obiadów wegetariańskich (np. kotletów jajecznych lub kotletów z kaszy jaglanej) oraz ryb.

Czytaj też:
Zapomniana ryba z Polski, którą warto jeść. Zdrowsza niż łosoś, tańsza od dorsza
Czytaj też:
Robię te chrupiące pieczarki raz-dwa, a znikają błyskawicznie. Mam na nie prosty sposób