Jeśli szukasz pomysłu na szybki deser, to te ciastka pasują idealnie. Weź gotowe ciasto francuskie, kremowy ser mascarpone i soczyste, aromatyczne śliwki. Tyle wystarczy, aby ekspresowo wyczarować smaczne ciasteczka.
Jak zrobić ciastka ze śliwkami i serem?
Aby zrobić ten deser, potrzebne jest ciasto francuskie. Najprościej wziąć gotowe ciasto, które jest do kupienia w każdym markecie (jeśli zależy ci na jakości, wybierz ciasto robione na maśle – takie jednak będzie droższe).
Do przygotowania ciastek wykorzystaj dowolne śliwki, chociaż najlepsze będą aromatyczne węgierki. Jeśli nie masz śliwek (a chcesz wrócić do tego przepisu po sezonie) równie pyszną opcją jest wykorzystanie dżemu lub powideł śliwkowych.
Wykorzystanie do zrobienia ciastek foremek na muffinki to prosty patent na to, jak zrobić chrupiące koszyczki, które można wypełnić serem i owocami. Taki pomysł można też wykorzystać przy robieniu innych ciastek z ciasta francuskiego, także w wersji wytrawnej.
Przepis: Ciasto francuskie ze śliwkami
Pomysł na deser z gotowego ciasta.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 8
- Liczba kalorii
- 178 w każdej porcji
Składniki
- 1 gotowe ciasto francuskie
- 8-10 łyżeczek serka mascarpone
- 8-10 śliwek (lub powideł śliwkowych)
- 4 łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki roztopionego masła
Sposób przygotowania
- Szykowanie ciastekCiasto pokrój na równe części i włóż je do foremek na muffinki. Posmaruj roztopionym masłem, włóż do każdego łyżeczkę serka i dwie połówki śliwek. Posyp cukrem i cynamonem.
- Pieczenie ciastekZapiekaj ciasteczka ok. 25 minut w temperaturze 190 stopni.
Jak podawać ciastka francuskie ze śliwkami?
Gotowe ciasteczka możesz oprószyć delikatnie cukrem pudrem i od razu serwować. Ale forma chrupiących koszyczków daje też inne możliwości. Jeszcze ciepłe ciastka można podawać z gałką lodów waniliowych – można ją położyć obok, ale można też nałożyć do wnętrza ciastka, na ser i śliwki. Takie ciastka z lodami trzeba serwować od razu.
Ciastka można również udekorować polewą czekoladową albo lukrem. Koszyczki można przed podaniem ozdobić listkami świeżej mięty, melisy albo gałązkami rozmarynu.
Czytaj też:
Tiramisu z malinami doskonale orzeźwia, a robi się je kilka chwil. Ten deser to uczta dla podniebieniaCzytaj też:
Śliwki już spadają z drzew, więc pora je wykorzystać. Zrób je z kurczakiem i zaskocz rodzinę